Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Τα φροντιστήρια ΑΝΟΔΟΣ και η ΛΕΥΤΕΡΙΑ με σειρά άρθρων ενημερώνουν τους υποψηφίους

http://1.bp.blogspot.com/-9DIbBXhGFyE/TZqmAd0EDwI/AAAAAAAAAKI/NM0CshJnomU/s1600/imagesCA4ZIO36.jpg

Η εύστοχη επιλογή επαγγέλματος, ξεκινά τυπικά με την συμπλήρωση και υποβολή του ηλεκτρονικού από φέτος μηχανογραφικού δελτίου, που είναι ουσιαστικά,  η αποτύπωση των επιλογών του υποψηφίου.  
Οι επιλογές πρέπει να στηριχθούν, αφ’ ενός μεν,  στη σωστή και πλήρη ενημέρωση, για όλα τα επαγγέλματα και την προοπτική τους  στις ραγδαίες μεταβολές και απαιτήσεις των καιρών , αφ΄ ετέρου δε, στην αυτοεκτίμηση και την αυτοεπίγνωση του υποψηφίου.                                                                                     Πρέπει πρώτα  να απαντηθούν τα βασικά  ερωτήματα που τίθενται αφ’ εαυτού . «Τι μ΄ αρέσει να κάνω;»  «Τι θέλω να γίνω;» « Τι χρειάζεται για να φτάσω εκεί που θέλω;»                                                                                                                         Η κάθε επιλογή πρέπει να είναι συγκερασμός ικανοτήτων ,δεξιοτήτων, σωματικών και ψυχικών χαρακτηριστικών, ενδιαφερόντων ,αξιών, κινήτρων ανέλιξης κοινωνικών και οικονομικών, οπωσδήποτε δε λεπτομερέστατη και διεξοδική έρευνα  της αγοράς εργασίας.                                                                    Καλό δε είναι στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου, να έχεις και την πιθανότητα, ότι τα πράγματα μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και σωστή ενημέρωση μπορεί να τα δεις  διαφορετικά.(π.χ θέλω να γίνω χημικός, αλλά αν ενημερωθώ για την πορεία της χημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, τότε θα το ξανασκεφτώ.)                                                                                                               Αν τα παραπάνω δεν τηρηθούν σωστά και υπάρχει σύγχυση τότε μόνο από τύχη δεν θα μετανιώσεις αργότερα  για την επιλογή που έκανες, διότι αν δεν αγαπάς τη δουλεία σου,  δεν δείχνεις το απαιτούμενο ενδιαφέρον, καταντάς ανεπαρκής επιστήμων ,κακός επαγγελματίας και συναντάς ανυπέρβλητες δυσκολίες  στην εύρεση εργασίας, διότι οι προοπτικές απασχόλησης ελαττώνονται συνεχώς. 
Χρήσιμες επισημάνσεις. 
Συμπλήρωσε προκαταρτικά δυο με τρία ηλεκτρονικά μηχανογραφικά δελτία με τη σειρά που προτιμάς, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Στο τελικό μηχανογραφικό δελτίο να καταλήξεις μετά την ανακοίνωση των βαθμών. 
Αρκετοί υποψήφιοι δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας κακών εκτιμήσεων για τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων. Αναφέρω ενδεικτικά την πτώση των βάσεων πρόπερσι στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.
Μην  παρασύρεσαι από τις παραδοσιακές αντιλήψεις για σχολές που «οδηγούν σε επαγγέλματα κύρους και γοήτρου» γιατί η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είναι διαφορετική. Ορισμένα επαγγέλματα έχουν απαρχαιωθεί και λόγω των εξελίξεων εμφανίζονται άλλα παντελώς άγνωστα μέχρι πρότινος. (βλέπε σε επόμενο άρθρο τα επαγγέλματα του μέλλοντος)
Έχε υπόψη σου ότι, κανένα τμήμα των Α.Ε.Ι ή Τ.Ε.Ι δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον με σιγουριά, την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του.
Επέλεξε τμήματα με ευρεία  γνωστική βάση, έτσι ώστε αργότερα με τη λήψη του πτυχίου σου να μπορείς να συνεχίσεις με μεταπτυχιακές σπουδές.
Φρόντισε να μάθεις αν έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα  το τμήμα που προτιμάς.                                                                                 Φρόντισε να μάθεις,  αν ανήκεις στις ειδικές κατηγορίες, τον αριθμό των θέσεων που προβλέπονται  στα τμήματα που προτιμάς, αφού από φέτος παύουν οι μετεγγραφές.                                                                                                                                       Η πόλη που θα σπουδάσεις ,και η φιλική παρέα, να μην αποτελεί κριτήριο επιλογής σχολών.                                                                               Αγορά εργασίας
  Σήμερα οι ταχύτατες  εξελίξεις στους τομείς των επιστημών, και της τεχνολογίας, προκαλούν έντονες διαφοροποιήσεις και αναδιατάξεις στην παραγωγική διαδικασία, που οδηγούν αναπόφευκτα και σε μεγαλύτερες απαιτήσεις της αγοράς.                                                                                                          Η αγορά  εργασίας είναι ένας δυναμικός χώρος, που λειτουργεί  σε βάθος χρόνου, πράγμα που επιβάλλει την δια  βίου μάθηση ,που μας οπλίζει με πολύ δυνατές γνώσεις και δεξιότητες.                                                                     Οι επιχειρήσεις δεν ζητούν πλέον συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά ειδικότητα με συγκεκριμένες δεξιότητες.                                                                                                  
  Σήμερα οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τη μετακίνηση τους σε διαφορετικές εργασιακές θέσεις, ως μέσου απόκτησης δεξιοτήτων, για να αυξήσουν την αξία τους στην αγορά εργασίας.                                                              Στις προηγμένες χώρες όπως θεωρούνται και τα κράτη της Ε.E υπολογίζεται ότι μέχρι και επτά φορές πιθανόν θα χρειαστεί να αλλάξεις εργασία μέσα στη σταδιοδρομία σου.  Όταν σκέφτεται να ξεκινήσει κανείς μια εργασία είναι καλύτερο να ρωτήσει «τι θα  μάθω από αυτήν την εργασία;» παρά  «πόσο θα παραμείνω σε αυτή την εργασία» ή «ποιες είναι οι πιθανότητες προαγωγής».                                         
Σήμερα η ανεργία  είναι μια πραγματικότητα που ενδέχεται αρκετοί να περάσουν. Το στερεότυπο της ανεργίας, ως κατάσταση αποτυχίας και περιθωριοποίησης έχει εκλείψει και υπάρχουν μόνο άνθρωποι, εν δυνάμει εργαζόμενοι, που βρίσκουν διαρκώς ευκαιρίες να καλλιεργούν τα προσόντα τους και να δραστηριοποιούνται  προς θετικές κατευθύνσεις ακόμα και δια της αυτομορφώσεως  με υπομονή και επιμονή.                                                                       
Τα επόμενα χρόνια οικονομική ανάπτυξη και εισόδημα, θα έρχονται μόνο από την επιστήμη ,την ειδική γνώση και την καινοτομία οι δε  αμοιβές για την ανειδίκευτη εργασία, θα είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Μόνο αν αγαπάς αυτό που κάνεις, θα είσαι ευτυχισμένος και θα ασκείς δυναμικά το επάγγελμα σου αργότερα διεκδικώντας θέσεις ακόμη και στην πιο δύσκολη α αγορά εργασίας.
Σήμερα  το Δημόσιο αρχίζει να φθίνει. Με τη λογική επομένως «ας μαζεύω χαρτιά να υπάρχουν στο συρτάρι» κινδυνεύεις να μείνεις και εσύ στο συρτάρι.                                                                                                      
Σήμερα η επαγγελματική σταδιοδρομία είναι μια εξελικτική διαδικασία και προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου που έχει μεγάλες δυνατότητες  αυτοδιαχείρισης. Η επιτυχημένη αυτοδιαχείριση εξαρτάται από τη γνώση και η καριέρα είναι εφαρμογή γνώσεων σε πολλά επίπεδα.
Η επιτυχία της γενιάς μου ταυτιζόταν σχεδόν αποκλειστικά με την εισαγωγή μας στο πανεπιστήμιο. Σήμερα  αυτό δεν μπορεί να συμβεί, επομένως δεν έχω να σας μάθω καμία από τις επιτυχημένες συνταγές της εποχής μου. Άλλωστε στη ζωή δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας. Αν υπήρχαν όλοι οι άνθρωποι θα έκαναν τα ίδια ακριβώς πράγματα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όμως η κάθε περίπτωση  είναι διαφορετική όπως και ο καθένας μας είναι μοναδικός και πολυσύνθετος.
Η επαγγελματική  μας σταδιοδρομία , δεν είναι μόνο το μέσον για να ζήσουμε όπως θα θέλαμε, αλλά και ένα μεγάλο σημαντικότατο κομμάτι της ίδιας της ζωής, προσδιορίζει δε ουσιαστικά την πορεία μας.
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι η αρχή αυτής της πορείας.                       Ξεκίνησε λειτουργώντας μεθοδικά για την επίτευξη των στόχων σου.
Εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους την καλύτερη επιλογή.                          

ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΑΝΟΔΟΣ
Παύλος Μπασδάρας

ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

Συνεχίζεται με οδηγίες για την υποβολή του Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού.