Κυριακή 19 Ιουνίου 2011


Η Χρυσή Βίλα στη Χρυσή Ακτή της Πάρου και ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης…*

Από το "Ενεργοί Πολίτες Πάρου"
   
"Πώς ένα νομοσχέδιο για την διάσωση των υγροτόπων γίνεται
κουρελόπανο πριν το μελάνι της υπογραφής του στεγνώσει"

" Ιστορικό
Ανάμεσα στο ξενοδοχείο «Ποσειδών» και την παραθαλάσσια καφετέρια  «Blue» στην Χρυσή Ακτή της Πάρου τα νερά του χειμώνα βάλτωναν δημιουργώντας μια μεγάλη λίμνη που φιλοξενούσε τα αποδημητικά πτηνά.
Τα καλοκαίρια εδώ «ξεβαλτώνει» τα τελευταία χρόνια ο πρωθυπουργός.
Τα θεμέλια δίπλα σε ότι έχει μείνει από τη λεκάνη του υγρότοπου
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της έκτασης, που ποτέ δεν καλλιεργήθηκε γιατί ήταν όπως λένε οι παλιότεροι βάλτος, πέρασε από διάφορα χέρια για να καταλήξει στον...
κ.Μενιδιάτη.
Αν και η έκταση αυτή ήταν αρκετά μεγάλη-  για να δικαιολογεί πιθανόν την έκδοση οικοδομικής αδείας- ουδέποτε οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια οικοδόμησης. Πώς να οικοδομήσεις άλλωστε σε ένα βάλτο;

Το αντίθετο μάλιστα. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων τιμωρήθηκε με πρόστιμο γιατί περιέφραξε την περιοχή με μια χαμηλή μάντρα ενώ σε διπλανό οικόπεδο οι εργασίες ανέγερσης οικοδομής έχουν σταματήσει χρόνια.

Η λεκάνη της ιδιόκτητης αυτής έκτασης μπαζώθηκε συστηματικά  και σηκώθηκε περίπου 1,5-2 μέτρα φτάνοντας στο ύψος του αγροτικού δρόμου που δημιουργήθηκε. Για το λόγω αυτό επιβλήθηκαν και πρόστιμα αλλά ο χώρος δεν αποκαταστάθηκε.
Η λίμνη έτσι περιορίστηκε σε μερικά στρέμματα όπου ακόμη και σήμερα βρίσκουν καταφύγιο τα πτηνά

Πέρσι το καλοκαίρι, λίγο μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού που έκανε διακοπές στο ξενοδοχείο  δίπλα στον υγρότοπο, τοποθετήθηκαν πινακίδες στο χώρο με την υπόμνηση: Ιδιωτικός χώρος
Οι φήμες από τότε οργίασαν.

«Το οικόπεδο το αγόρασε ο Γιώργος» λένε οι Παριανοί λες και έχουν δει τα συμβόλαια.
Η αγορά πάντως, όπως λένε άνθρωποι που φαίνεται να γνωρίζουν, έγινε στο όνομα οφσορ ναυτιλιακής εταιρείας η οποία  σε χρόνο μηδέν έκανε τα σχέδια και εξέδωσε τη σχετική άδεια.
Ποιος είναι ο μυστηριώδης άνθρωπος κρύβεται πίσω από την εταιρεία αυτή και τι διασυνδέσεις έχει με πολιτικά πρόσωπα θα φανεί στο μέλλον. Αλλά τότε θα είναι αργά.
Η εταιρεία λοιπόν αποφάσισε ότι της χρειάζεται το οικόπεδο όχι για ανέγερση  ξενοδοχείου ή κάποιου είδους άλλη εκμετάλλευση, αλλά για την ανέγερση μιας βίλας 200 τετραγωνικών μέτρων κατά τους μηχανικούς.
Το κτίσμα με τις βεράντες και τους ημιυπαίθριους χώρους, όπως φαίνεται με βάση τα θεμέλια και με γυμνό οφθαλμό, πρέπει να προσεγγίζει τα 500-600 τετραγωνικά και ανεγείρεται παράλληλα με την ακτή, σε όλο το πλάτος σχεδόν του οικοπέδου πάνω σε παράνομα μπαζωμένη γη.
Θυμηθείτε….ο  προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε πληρώσει πρόστιμα για το λόγο αυτό.



Οι γρήγορες διαδικασίες, το υψηλό τίμημα του οικοπέδου και η άνεση με την οποία εκδόθηκε η άδεια –ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ- δικαιολογούν τα όσα φαντάζονται οι κάτοικοι στο νησί για εμπλοκή, αν όχι του πρωθυπουργού, τουλάχιστον κάποιου ισχυρού πολιτικού προσώπου.
Και εδώ έρχεται άλλο ένα στοιχείο.
Λίγες μέρες πριν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το προεδρικό διάταγμα για τους υγροτόπους των μικρών νησιών.
Ανάμεσα  στη λίστα εμφανίζεται και ο υγρότοπος της Χρυσής Ακτής. Στο σχετικό παράρτημα   με γραμμοσκίαση εμφανίζεται όλη η έκταση των 21 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό χώρο.
Πριν την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης οι εργασίες στον υγρότοπο άρχισαν με πυρετώδης ρυθμούς. Τυχαίο; Όχι βέβαια….
Σαν έτοιμοι από καιρό ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν….
Η έκταση των έργων δικαιολογεί το γιατί.
Το κτίσμα βρίσκεται στην καρδιά του υγροτόπου
Τα θεμέλια  του εφάπτονται της λίμνης που έχει απομείνει.  Βρίσκεται στο κάτω μέρος της έκτασης όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ακτή και αλλοιώνει εντελώς τη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος, αφού στην ουσία δημιουργεί ένα τείχος προς τη θάλασσα.
 

Ακόμη και το προεδρικό διάταγμα-που δεν έχει ακόμη υπογραφεί- και που αφήνει το παραθυράκι σε όσους έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια να προχωρήσουν σε εργασίες, προβλέπει ότι ο  χώρος που περιβάλλει το οίκημα πρέπει να μείνει ανέπαφος. Ούτε μάντρα δεν επιτρέπεται.(Υποκρισία)
Ευτυχώς οι δορυφόροι έχουν καταγράψει την περιοχή και τη ζημιά που ήδη έχουν προκαλέσει οι ανώνυμοι ιδιοκτήτες.



Τα ερωτήματα
·         Ποιοι και πώς έδωσαν την άδεια;
·         Είναι νόμιμη ή νομότυπη;
·         Αφού επέβαλλαν πρόστιμα για μάντρες και μπαζώματα πώς νομιμοποιούν αυτές τις παρανομίες εκδίδοντας άδεια;
·         Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες;
·         Το παραθυράκι στο προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει την ανέγερση οικοδομών σε υγροτόπους είναι συνταγματικά ορθό;
·         Το παραθυράκι αυτό για πόσες περιπτώσεις ισχύει ή μήπως είναι φωτογραφική διάταξη για το συγκεκριμένο υγρότοπο
·         Τι λέει η κ Μπιρπίλη που πέρσι έπινε τον καφέ της σε παρακείμενη καφετέρια με τον πρωθυπουργό για το θέμα
·         Ο περιβάλλον χώρος πόσο θα αλλοιωθεί ακόμη και κατά πόσον θα παραμείνει υγρότοπος η περιοχή αφού τα φώτα και η ανθρώπινη παρουσία ως γνωστόν απομακρύνουν τα πτηνά
·         Τι θα γίνει με το όμβρια νερά που λιμνάζουν πάνω από το δρόμο(ήταν και κει κάποτε υγρότοπος)
·         Ο Δήμαρχος και ο Παριανός υποστηρικτής του ο υπουργός κ. Ραγκούσης πώς τοποθετούνται επί του θέματος. Δεν τους ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι αντί να αποκατασταθεί ο υγρότοπος καταστρέφεται τώρα εντελώς;
·         Το κόστος της αγοράς και ανέγερσης πόσο είναι και πώς καλύπτεται;
·         Ποια η σχέση των εμφανιζομένων ως νέων ιδιοκτητών με κυβερνητικά στελέχη
Επειδή οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών εμφανίζονται γαλαντόμοι αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους μήπως με την υπόθεση πρέπει να ασχοληθεί το ΣΔΟΕ ;
Τα στοιχεία που πρέπει να μελετηθούν
  • Το προεδρικό διάταγμα και οι χάρτες με την χαρακτηρισμένη έκταση. Τι προβλέπει το διάταγμα και γιατί; Τι περιθώρια αντίδρασης αφήνει
  • Η άδεια 667 του 2010 πολεοδομίας Νάξου(της αμαρτωλής)
  • Αεροφωτογραφίες από την Γεωγραφική υπηρεσία στρατού παλιότερες και νεώτερες για να αποδειχτεί η επιχωμάτωση της έκτασης τα τελευταία χρόνια
  • Αεροφωτογραφίες από την google πρόσφατες που να αποδεικνύουν την αλλίωση του περιβάλλοντος από τις οικοδομικές εργασίες

Μαρτυρίες
των κατοίκων κυρίως της περιοχής Μαρπησσας  Ανάμεσά τους και οι προηγούμενοι του κ.  Μενιδιάτη ιδιοκτήτες.
Η υπουργός Περιβάλλοντος μόλις ενημερώθηκε για την υπόθεση επικοινώνησε με το Δήμαρχο Πάρου, την Πολεοδομία Νάξου και την διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Η εντολή ήταν να σταματήσουν οι εργασίες έως ότου Πολεοδομία και Διευθυνση περιβάλλοντος ερευνήσουν το θέμα.
Οι εργασίες δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό. Μάλιστα η Πολεοδομία Νάξου, που εξέδωσε και την άδεια (θα έπρεπε να ερευνηθεί το ποιος και γιατί την ενέκρινε) έστειλε υπάλληλο για καταμέτρηση.
Ο Δήμαρχος Πάρου υποστηρίζει ότι η πολεοδομία τα βρήκε όλα εντάξει και πως προφορικά έχει δώσει την άδεια να συνεχιστούν τα έργα.
Όμως, ακόμη και αν είναι έτσι τα πραγματα, δεν έχει πραγματοποιήσει την αυτοψία η Διεύθυνση Περιβάλλοντος κάτι που ο Δήμαρχος κάνει ότι δεν το γνωρίζει.
Η ανοχή και η δυσφορία των αρμοδίων τοπικών αρχών στην αντιμετωπιση του θέματος γεννά τουλάχιστον σωρεία ερωτημάτων.
Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα έπρεπε να προτάσσουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό και να αγωνίζονται γι αυτό κάτι που εδώ δεν φαίνεται να ισχύει.
Μήπως τους ασκούνται πιέσεις και από ποιον ισχυρό παράγοντα ώστε τα έργα να συνεχιστούν;
Σε μια περίοδο που το κράτος καθημερινά αναιρεί τις ζωές όλων μας τσακίζοντας εργασιακές και συνταξιοδοτικές κατακτήσεις κάποιοι παραμένουν όχι μόνο στο απυρόβλητο αλλά είναι προκλητικά προνομιούχοι.
Προσωπικά μου είναι αδιάφορο ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.
Μου αρκεί το γεγονός ότι το 2011 αισθάνομαι ραγιάς στον τόπο μου."


* Το κέιμενο το λάβαμε επώνυμα, απο δημοσιογράφο.
   Το κέιμενο αυτό εχει αποσταλεί σε όλα τα πολιτικά κόματα, στο Δήμαρχο Πάρου, στην ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη, στην κ.Μπιρμπίλη, στην πολεοδομία Νάξου, σε εφημερίδες των Αθηνών και τοπικές καθώς και στο ίδιο τον πρωθυπουργό.
 Το δημοσιεύουμε όπως το λάβαμε, με προσθήκη δικών μας χθεσινών φωτογραφιών.