Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

13ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εργασίες του 13ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά».

Η συμμετοχή των νεολαίων που έλαβαν μέρος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και για τέσσερις ημέρες 650 περίπου νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να εκκλησιαστούν, να επισκεφθούν αξιοθέατα της περιοχής, να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ποντιακό θέατρο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την συμμετοχή καλλιτεχνών και χορευτικών συγκροτημάτων.

Το φετινό Συναπάντημα ήταν αφιερωμένο στον ατόφιο Έλληνα ποντιακής καταγωγής, ήρωα και Αρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Οι νέοι επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη ο οποίος τους υποδέχθηκε στο γραφείο του και τους προσέφερε υλικό για τα αξιοθέατα της Ημαθίας, ενώ στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας και ενημερώθηκαν για το έργο και τις καινοτομίες της.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 13ου Συναπαντήματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δημώδη άσματα του Πόντου από τη Χορωδία της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ιμεραίων», συναυλία ποντιακής μουσικής με τον τίτλο «Ωδές Εγχόρδων», παραδοσιακούς χορούς της Καππαδοκίας από τον Λαογραφικό Σύλλογο Θηριόπτερας «Ο Μέγας Βασίλειος», την ποντιακή θεατρική παράσταση «Αρωθυμούμε και Τιμούμε» από τον Σύλλογου Ποντίων Καλλιθέας-Συκεών, σε σκηνοθεσία της κας ΄Ερρικας Νικολαϊδου, η οποία τιμήθηκε για την πολυετή συμμετοχή και προσφορά της στο Συναπάντημα.

Κορυφαία στιγμή του13ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ήταν ο αποχαιρετιστήριος χορός στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι νέοι, χορό τον οποίο τίμησε με την παρουσία του και συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών οι νεολαίοι συγκρότησαν την νέα Οργανωτική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να διαμορφώσει και να εισηγηθεί το πρόγραμμα του επόμενου - 14ου - Συναπαντήματος.