Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Νίκος Μηλιώτης : Θα χαθεί η δυνατότητα να εξοικονομήσει ο δήμος Κατερίνης 6 εκατομμύρια ευρώ;

«Κατερίνη νέος δήμος νέες δυνατότητες»

Την ανάγκη να αλλάξει η στάση της διοίκησης για το θέμα της δημοπράτησης των μελετών πολεοδόμησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Κατερίνης, έφερε στο προσκήνιο ο συνδυασμός «Κατερίνη-Νέος δήμος, Νέες δυνατότητες» με επικεφαλής το Νίκο Μηλιώτη, στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή. Πρόκειται για απόφαση που θα φέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη, τα οποία υπολογίζονται σε 6 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος δοκιμάζεται οικονομικά.
Οι πρόσφατες εξελίξεις και η απελευθέρωση των επαγγελμάτων επιτρέπουν να δοθούν εκπτώσεις της τάξης του 50% στις προσφορές για τις μελέτες. Πρόκειται για νόμο που είναι σε ισχύ από τις 2 Ιουλίου και η δημοτική αρχή οφείλει να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές  ρυθμίσεις του. Ο συνδυασμός μας ανέλαβε πρωτοβουλία να μαζέψει τις υπογραφές του 1/3 των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση.
Πρόκειται για ενέργεια που προβλέπεται στο άρθρ. 75 παρ. 5 του Καλλικράτη και αίτημα του συνδυασμού είναι να μην ισχύσει η συνένωση όλων των μελετών του ΓΠΣ σε μία, κάτι που εκτός των άλλων αποκλείει και τους τοπικούς μελετητές από  το να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Με το διαγωνισμό που βρίσκεται σε ισχύ τώρα, το συνολικό κόστος για το δήμο θα ανέρθει στα 12 εκατομμύρια ευρώ, για ένα έργο που θα γίνει με ίδιους πόρους του Δήμου Κατερίνης. Επιπλέον, οι εταιρείες που μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτόν περιορίζονται σε 2-3 σε όλη τη χώρα. Όποια από αυτές επιλεγεί, θα εγκατασταθεί για μια 15ετία στο δήμο μας, φέρνοντας προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές από άλλες περιοχές.
Άλλωστε, αυτό που προτείνεται δεν είναι να «σπάσει» κάποια μελέτη, αλλά να γίνει πιστή εφαρμογή του ΓΠΣ, που προβλέπει 14 ξεχωριστές μελέτες. Αν προκηρυχθούν η καθεμιά ξεχωριστά, οι μελετητές της περιοχής μας που θα μπορέσουν να συμμετάσχουν θα είναι δεκάδες και όχι 3-4, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος. Είναι μια κίνηση που θα αναζωογονήσει την τοπική οικονομία.
Ήδη υπάρχουν ενστάσεις για το ζήτημα από την πλευρά των επαγγελματιών οι οποίες θα συζητηθούν την Πέμπτη, όταν θα συγκληθεί εκ νέου συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με μόνο θέμα αυτό. Ελπίζουμε, έστω και τότε, ο δήμαρχος να μην αθετήσει τα όσα έλεγε προτού ψηφιστεί ο νόμος. Τότε, σε συζητήσεις με τα μέλη του συνδυασμού μας συμφωνούσε ότι θα ακύρωνε τον διαγωνισμό που ισχύει, για να προχωρήσει σε διαγωνισμό με το νέο νόμο.
Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, παρουσιάζει διαφορετική στάση και εμμένει σε ένα διαγωνισμό που θα κοστίσει ακριβά στο δήμο μας, ενώ δεν θεώρησε σκόπιμο να διαβουλευθεί με μελετητές και εργολήπτες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Κατερίνης δεν επιτρέπει τέτοιες αποφάσεις, που κοστίζουν ακριβά και λειτουργούν εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.