Μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ με ελάχιστες ικανότητες συνεχίζουν να στηρίζονται από τους συναδέλφους τους και να εξελίσσονται χωρίς δυσκολία, παρά τα προβλήματα στο επιστημονικό τους έργο λόγω της ιδιοποίησης ξένου επιστημονικού έργου (λογοκλοπές) και την έλλειψη ακαδημαϊκού ήθους που επιδεικνύουν. Πρόεδροι Τμημάτων και Πρυτάνεις συνεχίζουν να συγκαλύπτουν τις παρατυπίες καθυστερώντας τις διαδικασίες επί χρόνια ή διενεργώντας ‘απαλλακτικές’ ΕΔΕ, αμαυρώνοντας έτσι την εικόνα του δημόσιου Πανεπιστημίου στα μάτια της κοινής γνώμης.
Μετά την διακήρυξη κατά της λογοκλοπής στην Ανώτατη Εκπαίδευση που υπέγραψαν πάνω από 375 πανεπιστημιακοί, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα που βγαίνουν στη δημοσιότητα χάρη στο διαδίκτυο πληθαίνουν και παρά τις βαρυσήμαντες δηλώσεις πολιτικών προσώπων και Πρυτάνεων, η αντιμετώπιση των καταγγελιών από τα αρμόδια όργανα των ΑΕΙ και το ΥΠΕΔΜΘ συνεχίζει να μην είναι η ενδεδειγμένη.
Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος ζήτησε από τα ΑΕΙ της χώρας να του αποστείλουν κατάλογο των καταγγελιών για λογοκλοπές και τις ενέργειες των τμημάτων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2011. Κάποια Πανεπιστήμια απάντησαν (αποκρύπτοντας αρκετά γεγονότα και ημερομηνίες, όπως έτυχε να διαπιστώσουμε με ένα τουλάχιστο τμήμα). Παρά την πάροδο πέντε περίπου μηνών και παρά τις ερωτήσεις βουλευτών, δεν έγινε η παραμικρή παραπέρα ενέργεια από το Υπουργείο.
Αντίθετα, στη Γερμανία οι λογοκλόποι παραιτούνται από μόνοι τους επιδεικνύοντας ευθιξία, ενώ ομάδες εξοργισμένων πολιτών βοηθούν εθελοντικά στο κυνήγι των λογοκλοπών, συνεισφέροντας στις τρεις ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί (Plagipedi, Gutenplag και Vroniplag), θεωρώντας ότι «οι λογοκλόποι υποβαθμίζουν τους επιστημονικούς τίτλους, τις σπουδές, την ποιότητα των γερμανικών πανεπιστημίων, αλλά και τον κόπο χιλιάδων φοιτητών που προσπαθούν με νόμιμα μέσα να αποκτήσουν ένα πανεπιστημιακό τίτλο».[1]
Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε η αντίστοιχη ελληνική σελίδα www.logoklopi.weebly.com.
Πρόκειται για έναν ιστοχώρο με υλικό σχετικό με τη λογοκλοπή και την (μη) αντιμετώπισή της από τα όργανα των Πανεπιστημίων και του Υπουργείου. Περιέχει τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, κανονισμούς των ΑΕΙ, τη διαδικασία προσφυγής κι ένα υπόδειγμα καταγγελίας, παραδείγματα και περιπτώσεις από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, αρθρογραφία σε ΜΜΕ, συνδέσμους, καθώς και ειδικό blog και φόρμα επικοινωνίας για όσους θέλουν να βοηθήσουν.
Α.Ρ.