Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις στην πολιτική του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Τοπικές κοινωνίες, Περιφερειακά Συμβούλια, Διοικητές Νοσοκομείων, γιατροί και ασθενείς έχουν ξεσηκωθεί και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον κ. Λοβέρδο να κατεδαφίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο του Υπουργείου και στην δρομολογούμενη υποβάθμιση των νοσοκομείων Κυπαρισσίας, Μολάων και το κλείσιμο του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Τρίπολης, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του με τη συνολική πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας.
Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισαν ότι »δεν παραχωρούμε το δικαίωμα σε κανένα να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς».
Πυρά εκ των «έσω»
Και εκ των «έσω» όμως δέχεται τα πυρά ο Υπουργός Υγείας. Ως «άκαιρους και επικίνδυνους πειραματισμούς» χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πελοποννήσου (την περίοδο 2001-2004), καθώς και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Οδυσσέας Βουδούρης, την πολιτική Λοβέρδου στο χώρο της δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα την δρομολογούμενη μετατροπή νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας και Βραχείας Νοσηλείας ,αλλά και τις συγχωνεύσεις Διοικήσεων νοσοκομείων.
Ο κ. Βουδούρης αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι αλλαγές αποφασίστηκαν με πρόχειρο τρόπο, χωρίς προηγούμενη εκπόνηση μελέτης.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Ελευθερία Μεσσηνίας» ο κ. Βουδούρης μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ένστασή του στη συγχώνευση των νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας , κάτι που θα εφαρμοσθεί και σε πολλά άλλα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. «Ο Νομός Μεσσηνίας διαθέτει δύο νοσοκομεία, το νοσοκομείο Καλαμάτας και το νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Η σκέψη να μετατραπεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε Κέντρο Υγείας και Βραχείας Νοσηλείας είναι ένας ακόμη πειραματισμός άκαιρος και επικίνδυνος. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει μελέτη που να στηρίζει μία τέτοια πρόταση».
Όσον αφορά στις συγχνεύσεις Διοικήσεων, ο κ. Βουδούρης τόνισε: «Τα δύο νοσοκομεία (Καλαμάτας και Κυπαρισσίας) δεν μπορούν να συγχωνευθούν. Ο βασικός λόγος είναι η γεωγραφική απόσταση που τα χωρίζει. Η τηλε-ιατρική υπάρχει, η τηλε-διοίκηση όμως όχι.
Το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας χρειάζεται έναν επικεφαλής με συνεχή καθημερινή παρουσία και ολοκληρωμένη διοικητική αρμοδιότητα. Η «εφεύρεση» ενός τοπικού υποδιοικητή αποτελεί απλώς ένα γραφειοκρατικό τέχνασμα».
Και συνεχίζει «Θεωρώ καθήκον μου, βάσει και της εμπειρίας μου, τόσο ως μάχιμος γιατρός όσο και γνώστης της διοικητικής πραγματικότητας, να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου σε τέτοιους πειραματισμούς».
Ο ιατρικός κόσμος βλέπει «δεινά»
Την έντονη ανησυχία του για τα δεινά που έρχονται στο χώρο της υγείας εκφράζει ο ιατρικός κόσμος της χώρας, μετά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας.
Μοναδικός στόχος είναι η περιστολή των δαπανών, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για τον έλληνα ασθενή, καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας.
Το παράδειγμα άλλων χωρών, στις οποίες εφαρμόσθηκαν από την Τρόικα συνταγές παρόμοιες με αυτές που ετοιμάζονται για την Ελλάδα, έδειξε πως τα συστήματα υγείας υποβαθμίστηκαν δραματικά, το προσδόκιμο υγείας των πληθυσμών μειώθηκε, ενώ η νοσηρότητα σε συγκεκριμένες παθήσεις αυξήθηκε, τονίζει το μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Στέλιος Δημητρακόπουλος.
Χαρακτηριστικές είναι και οι επώνυμες παρατηρήσεις γιατρών του ΕΣΥ στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας, όπου καταγράφουν τις απόψεις τους σχετικά με το αναρτημένο στο διαδίκτυο σχέδιο συγχώνευσης των Μονάδων του ΕΣΥ.
Διευθυντές κλινικών και γιατροί καταγγέλλουν προχειρότητα και εντοπίζουν σωρεία λαθών (ηθελημένων ή μη) σε στοιχεία που αφορούν είτε αριθμό κλινών, είτε προσωπικού, είτε χειρουργικών πράξεων ανά νοσοκομείο. Όσο για τα πληθυσμιακά δεδομένα, είναι ενδεικτικό της βιασύνης ότι όπου αυτά χρησιμοποιούνται λαμβάνεται υπόψη η απογραφή του 2001, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η νέα απογραφή πληθυσμού.
Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Κιλκίς αναφέρεται ότι υπηρετούν επτά οφθαλμίατροι, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο ειδικοί και δύο ειδικευόμενοι οφθαλμίατροι.
Επίσης, στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, ο Εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ του Νοσοκομείου και της Τριμελούς Επιτροπής Ιατρών, ΕΙΝΑ γράφει χαρακτηριστικά:
«Τα στοιχεία που δόθηκαν για τον »Άγιο Ανδρέα» Πάτρας είναι φαλκιδευμένα αφού στηρίζονται σε δεδομένα από την περίοδο όπου το Νοσοκομείο μας βρίσκεται σε »αποδιοργάνωση» λόγω του σεισμού του 2008 και η δύναμη των κλινικών του αναγκαστικά έχει συρρικνωθεί μέχρι να αποπερατωθεί κτιριακά το Νοσοκομείο μας.
Η διασύνδεση με το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή αφού δεν υπάρχει κτιριακά επαρκής χώρος ούτε για τις κλινικές του »Αγίου Ανδρέα» που στεγάζονται στο πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 409 το οποίο δεν είναι ξεχωριστό αλλά φιλοξενεί κλινικές του Νοσοκομείου μας επειδή δεν διέθετε εδώ και χρόνια επαρκείς χώρους. Μετά τον σεισμό του 2008 η κατάσταση κτιριακά έχει επιδεινωθεί».
Σχετικά με την Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου: «Τα στοιχεία είναι λάθος, διότι ό υπολογισμός της πληρότητας έγινε με βάση τις 19 κλίνες, ενώ η ΜΕΘ λειτουργεί από 4ετίας με 15, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Η πραγματική πληρότητα της Α ΜΕΘ είναι 75%. Επίσης εργάζονται 10 και όχι 14 γιατροί».