Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Φορολογική Ανυπακοή



«...Την... ενοποίηση των νέων εισπρακτικών μέτρων σε ένα εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με άρθρο στο capital.gr, η έκτακτη εισφορά, ο ειδικός φόρος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος εξετάζεται σοβαρά να χρεωθούν σε ένα και μόνο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα αποσταλεί στους φορολογούμενους. Ο λόγος; Να αποφευχθεί η αποστολή πολλαπλών και διαφορετικών ειδοποιητηρίων στους φορολογούμενους που θα προκαλέσουν σύγχυση και θα έχουν τον κίνδυνο να βάλουν στον πειρασμό τους φορολογούμενους να διαλέξουν ποιο φόρο να πληρώσουν και ποιον να αφήσουν απλήρωτο...»
Κι αυτό, γιατί ήδη στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι ένα 30% τουλάχιστον από τους έκτακτους φόρους του μεσοπρόθεσμου θα παραμείνουν ανείσπρακτοι. Τρεις είναι οι λόγοι: α) η εξ αντικειμένου αδυναμία πληρωμής, καθ’ ότι αρκετοί οι οποίοι εν τω μεταξύ βρέθηκαν στην ανεργία, θα κληθούν να πληρώσουν για ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του παρελθόντος έτους, β) η διάλυση, αλλά και η λευκή απεργία αρκετών εφοριών και γ) η διευρυνόμενη διάθεση αντίστασης εκ μέρους των πολιτών.
Η μη καταβολή των φόρων, όπως δηλώνει το ΥΠΟΙΚ συνιστά ποινικό αδίκημα Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως, ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών από τότε που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου ίσου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Δηλαδή, για χρονικό διάστημα 20 μηνών από τότε που παρήλθε χρόνος τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα.

Ας έχουμε υπ’ όψιν μας όμως τα εξής:
1) Η αντίσταση πληρωμής των έκτακτων και ανήθικων ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΝ φόρων οφείλει να οργανωθεί μαζικά και να επιδιωχθεί να τεθεί κάτω από πολιτική κάλυψη.

2) Από τους νέους φόρους αυτός ο οποίος αναφέρεται στην αναδρομική, εκ νέου, φορολόγηση παλαιότερων εισοδημάτων είναι αντισυνταγματικός καθ’ όσον υπάρχει πληθώρα τέτοιων αποφάσεων από ανάλογες περιπτώσεις που έχουν εκδικαστεί στο παρελθόν.

3) Τυχόν ποινική δίωξη για τη μη καταβολή είναι σίγουρο ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια για όσους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους και τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά. Επιπλέον, μπορούν να υπολογίζουν σε δωρεάν νομική κάλυψη και υπεράσπιση.

4) Πρέπει επίσης να διερευνηθεί, για όσους έχουν ακόμα την οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν επιθυμούν να συμπράξουν στην πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης, κατά πόσον είναι δυνατή η καταβολή των εν λόγω φόρων στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και όχι στις εφορίες। Η πρακτική αυτή ακολουθείται ευρέως στο εξωτερικό ως μορφή αντίστασης στη διοχέτευση πόρων των φορολογουμένων πολιτών, σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον τρίτων χωρών.
e-cynical.blogspot.com