Η εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή δεν μπορεί να δικαιολογήσει κανένα προνόμιο των εκλεγμένων. Πρέπει να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη, να μειωθούν οι αποδοχές και να μην υπάρχουν ξεχωριστές αμοιβές για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Η θέση αυτή του ΚΚΕ, που αποτυπώθηκε με συγκεκριμένη πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε στη Βουλή στις 3 Μάρτη 2010 και η συζήτησή της εκκρεμεί, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίκαιρη, με αφορμή την πρόθεση του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, να ζητήσει νέα περικοπή των αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις διαρκείς και ειδικές επιτροπές του Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που χτυπάει το λαϊκό εισόδημα και τσακίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η αμοιβή για τη συμμετοχή στις επιτροπές είναι σήμερα 245 ευρώ και αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα 200 ευρώ. Στην ίδια λογική, ο πρόεδρος της Βουλής, προτίθεται να προχωρήσει στην αντικατάσταση των βουλευτικών αυτοκινήτων με άλλα μικρότερου κυβισμού.
Κρυστάλλινη για το θέμα είναι η θέση του ΚΚΕ. Στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου που κατέθεσε, σημειώνει ότι «η εκλογή στα σώματα αυτά (σ.σ. Βουλή), με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για κανένα προνόμιο των εκλεγμένων σε σχέση με την προηγούμενη κατάστασή τους».
Με βάση αυτή την αφετηριακή θέση, το ΚΚΕ ζητάει την πλήρη κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, καθώς και τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει «η βουλευτική σύνταξη να καταργηθεί και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης θα ισχύουν οι κοινές διατάξεις».
Η πρόταση νόμου το ΚΚΕ αναφέρεται και στο θέμα των αποζημιώσεων των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δε συνιστά υπερωριακή απασχόληση, αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή»
   Γραφείο τύπου της Ν.Ε. Πιερίας του Κ.Κ.Ε.