Ο Αργεντινός τραγουδιστής Φακούντο Καμπράλ, ένας από τους αστέρες της λατινοαμερικάνικης μουσικής, δολοφονήθηκε στην Πόλη της Γουατεμάλας το Σάββατο όταν ένοπλοι «γάζωσαν» το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε με σφαίρες, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Ο 74χρονος Καμπράλ, ο οποίος έγινε διάσημος την δεκαετία του 1970, όταν συμμετείχε στο λατινοαμερικάνικο κίνημα αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας μέσω της τέχνης, πήγαινε στο αεροδρόμιο για να πετάξει στη Νικαράγουα όταν τρία οχήματα παγίδευσαν το λευκό Range Rover στο οποίο επέβαινε και οι άνδρες που βρίσκονταν σε αυτά άνοιξαν πυρ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γουατεμάλας Κάρλος Μενοκάλ.
Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι σκοτώθηκε ο οδηγός.
Γόνος μιας φτωχής οικογένειας, ο Καμπράλ έγινε πολύ γνωστός για το τραγούδι «No Soy De Aqui, Ni Soy De Alla» (‘Δεν είμαι από εδώ, ούτε είμαι από εκεί’), το οποίο διασκεύασαν αργότερα πολλοί άλλοι ερμηνευτές, ανάμεσά τους και ο Χούλιο Ιγκλέσιας.
Ο Καμπράλ πήγε εξόριστος στο Μεξικό στην διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983). Συνέχιζε να είναι πολύ δημοφιλής και πραγματοποιούσε περιοδεία στην Κεντρική Αμερική.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Αργεντινής διέκοψαν τα προγράμματά τους για να μεταδώσουν την είδηση του θανάτου του τραγουδιστή.
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Άλβαρο Κολόμ υποσχέθηκε ότι θα αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη. «Θα βρούμε τους εγκληματίες, θα τους προσαγάγουμε σε δίκη», είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αργεντινής.
Πρόσθεσε ότι μίλησε στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την δολοφονία, το κίνητρο της οποίας παραμένει ασαφές.
Η Γουατεμάλα, μια από τις πιο φτωχές χώρες της περιφέρειας, έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στη Λατινική Αμερική.
Σύμφωνα με τις αρχές της Γουατεμάλας οι ένοπλοι «γάζωσαν» το όχημα στο οποίο βρισκόταν ο Καμπράλ με τουλάχιστον 18 σφαίρες, ενώ υπήρξε ανταλλαγή πυρών με ανθρώπους που προστάτευαν τον μουσικό και ακολουθούσαν με άλλο όχημα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο επιχειρηματίας Χένρι Φαρίνα, τραυματίστηκε, όπως και ένας από τους σωματοφύλακες του τραγουδιστή.
Ο Ενρίκε Βάκα Ναρβάχα, πρόξενος της Αργεντινής στη Γουατεμάλα, δήλωσε στην τηλεόραση της χώρας του ότι ο Φαρίνα μπορεί επίσης να ήταν στόχος των ενόπλων.
Ο θάνατος του Καμπράλ προκάλεσε συγκίνηση σε όλη τη Λατινική Αμερική.
«Δυστυχώς εξοργιζόμαστε από άλλο ένα βίαιο έγκλημα που προκαλεί τρόμο, φόβο. . . δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι τα ιδανικά του (του Καμπράλ) του στοίχισαν τη ζωή», δήλωσε η τιμημένη με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης Ριγομπέρτα Μεντσού, που πήγε στον τόπο της δολοφονίας, όπως και εκατοντάδες άλλοι πολίτες. «Αγαπούσε τόσο τη Γουατεμάλα».
Η καριέρα του τραγουδιστή διαρκούσε μισό αιώνα και είχε επισκεφθεί 150 χώρες.
«Λυπήθηκα βαθιά για αυτή την επονείδιστη δολοφονία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα χαρακτήρισε την δολοφονία «πολύ άσχημα νέα». «Ω, τι πόνος. Κλαίμε μαζί με την Αργεντινή», έγραψε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν έκανε λόγο για «βαθιά θλίψη» κι έγραψε στο Twitter «Αντίο, φίλε».
Ένας από τους θαυμαστές του καλλιτέχνη, ο 54χρονος Έντγκαρ Παλάσιος, σχολίασε ότι «ο Φακούντο Καμπράλ πέθανε αλλά η μουσική του δε θα πεθάνει ποτέ, όπως και ο Τζον Λένον πέθανε αλλά η μουσική του δεν πέθανε ποτέ. Ο Καμπράλ δεν ήταν απλά από μια χώρα. Ήταν ένας οικουμενικός άνθρωπος».
Στη Γουατεμάλα εισβάλλουν πλέον συστηματικά μεξικανικές συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, ειδικά το καρτέλ των Zetas.
Ο πρόεδρος Κολόμ πασχίζει να ελέγξει το κύμα βίας και η δολοφονία του Καμπράλ αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για την εικόνα της χώρας και του ιδίου, μόλις δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες το κεντροαριστερό κόμμα του οποίου ηγείται, η Εθνική Ένωση Ελπίδας (UNE) μπορεί να ηττηθεί. Ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.
Καθημερινά στη χώρα των σχεδόν 14 εκατομμυρίων διαπράττονται κατά μέσον όρο 18 δολοφονίες.