Μέρα μαύρης μνήμης η σημερινή για την πόλη της Θεσσαλονίκης
Σαν σήμερα, στις 5 Αυγούστου 1917 με το ημερολόγιο που ίσχυε τότε (με το τωρινό 18 Αυγούστου) ξεσπάει στη Θεσσαλονίκη μεγάλη πυρκαγιά η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα και καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης.
Το περιστατικό αυτό συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες καταστροφές που συνέβησαν ποτέ στην πόλη της Θεσσαλονίκης και σαφώς σημάδεψε έντονα τη νεότερη ιστορία της πόλης. Η πύρινη λαίλαπα κατάφερε μέσα σε 32 ώρες να κάψει 9.500 σπίτια σε έκταση 1.000.000 m2 αφήνοντας άστεγους πάνω από 70.000 ανθρώπους.
Καταστράφηκαν το τμήμα της πόλης που εκτείνεται από την πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρι - πρώην Mεταξά) μέχρι το Ιπποδρόμιο και από την οδό Κασσάνδρου μέχρι την παλιά παραλία,
Η πυρκαγιά, όπως προέκυψε, ξεκίνησε από ένα φτωχικό σπίτι προσφύγων μεταξύ του κέντρου και της Άνω Πόλης οφείλεται στην αμέλεια δύο γυναικών και έχοντας ως σύμμαχο της τον δυνατό άνεμο σχεδόν αφάνισε το 32% της συνολικής έκτασης της Θεσσαλονίκης.
Ανάμεσα στα κτίρια που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά ήταν το ταχυδρομείο, το τηλεγραφείο, το δημαρχείο, τα γραφεία των εταιρειών ύδρευσης και φωταερίου, το βελγικό προξενείο, η Οθωμανική Τράπεζα, το ελληνικό γηροκομείο ενώ καταστράφηκαν ακόμη πολλά μνημεία της πόλης όπως ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ο ναός του Αγίου Νικολάου, η μονή Αγίας Θεοδώρας, τζαμιά και συναγωγές.