Ελλάντα όπως... Αφρική
Το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση είχε ίσως τη χειρότερη υποδοχή οικονομικού μέτρου που έχει λάβει ποτέ αυτή η κυβέρνηση. Με τη χώρα βυθισμένη σε ύφεση χωρίς διέξοδο, ακόμη και οι κεραμιδόγατοι κατάλαβαν ότι τέτοιες εμπνεύσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αφαιρέσουν ακόμη περισσότερο χρήμα από την αγορά, αφού ο κόσμος θα καταναλώνει όλο και πιο δύσκολα. Ταυτόχρονα όμως θα υπάρξει αρνητική αντανάκλαση στα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ, τα οποία, όπως και παλαιότερα, σε κάθε αύξησή του... μειώνονταν.
απίστευτο αλαλούμ, αφού διαχώριζε τους καταναλωτές σε Έλληνες και ξένους «ρίχνοντας» τους... Έλληνες φυσικά. Εντυπωσιακή ήταν η περίπτωση... «ψύχραιμου» ραδιοσχολιαστή, ο οποίος συνήθως προτιμά να συμβιβάζει τις διαφορές δίνοντας διακριτικά το ποντάκι στην κυβέρνηση. Ε, αυτή τη φορά δεν άντεξε. Ξέσπασε χαρακτηρίζοντας «βλακεία» την εν λόγω ρύθμιση και αρνούμενος να την αποδεχθεί ως... «πολιτική».
Βεβαίως αυτή η ιστορία με τον διαχωρισμό στον ΦΠΑ μπορεί να μην αντέχει ούτε σε στοιχειώδη κριτική, αλλά τεκμηριώνει και μια γνωστή πλευρά αυτής της κυβέρνησης: η λογική ότι οι ξένοι πρέπει να καταναλώνουν φθηνά και οι ιθαγενείς ακριβά ή καθόλου είναι ενδεικτική της αντίληψης που θα επικρατήσει για την... ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Αν το καλοσκεφθούμε, κάπως έτσι δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες που ξεπούλησαν πλούτο και υποδομές σε ξένους; Μια ματιά στη γειτονική... Αφρική μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή πληροφόρησης και συμπερασμάτων.
Τώρα στο Ελλάντα οι φορείς των εμπόρων και των επαγγελματιών επιχειρούν να συντονιστούν προκειμένου να επιτύχουν την απόσυρση του μέτρου. Πρώτη διατύπωσε το αίτημα για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις της εστίασης η ΓΣΕΒΕΕ και από χθες το στηρίζει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης λέγοντας ότι το υπουργείο πρέπει να ζητήσει από την τρόικα, αντί αυξήσεων, να υιοθετήσει μειώσεις ΦΠΑ. Φέξε μου και γλίστρησα....