Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Βουτιά στις τιμές των «φοιτητικών» ενοικίων



Τι να προσέξετε διαλέγοντας σπίτι

http://i.mtbw.gr/t/5A2169B8424D145326D2B867449D8DDF.jpgΗ καθυστέρηση φέτος στην ανακοίνωση των βάσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν επιτρέπει να φανεί πού θα κυμανθούν τα ενοίκια στα λεγόμενα φοιτητικά διαμερίσματα. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι -ή και υποχρεωμένοι από τη μείωση στα εισοδήματα- να ρίξουν τις τιμές. Υπάρχουν όμως και περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, όπου οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και τα περιθώρια μείωσης σχεδόν μηδαμινά.

Στο σημερινό της φύλλο, η «Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει έναν οδηγό με συμβουλές για τους φοιτητές που αναζητούν διαμέρισμα.

1 Δεν υπάρχει λόγος να σπεύσετε προς αναζήτηση διαμερίσματος αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σπίτια υπάρχουν για όλους -και περισσεύουν μάλιστα- συνεπώς θα βρείτε το ιδανικό για σας μόνο ύστερα από αρκετό και προσεκτικό ψάξιμο.
2 Συντάξτε μια λίστα με τα απαραίτητα για εσάς χαρακτηριστικά του σπιτιού και «τσεκάρετε» ένα ένα απ' αυτά κάθε φορά που εξετάζετε μια υποψήφια κατοικία. Δεν θέλετε να ανακαλύψετε, αφού καταβάλετε και την «μπροστάντζα», ότι το σπίτι θερμαίνεται με κοστοβόρους θερμοσυσσωρευτές του 1950! Εάν θέλετε διαμέρισμα κοντά σε στάση τραμ και σε σουπερμάρκετ, ψάξτε το.

3 Τα διαμερίσματα που είναι πιο κοντά στις σχολές και στις στάσεις του Μετρό είναι κατά κανόνα και τα πιο ακριβά. Δύο δρόμους πιο κάτω από τη σχολή ή 500 μέτρα μετά τη στάση του Μετρό, τα ενοίκια μπορεί να πέφτουν ακόμα και κατά 50%. Περπατήστε.
4 Δείτε περισσότερα από ένα διαμερίσματα πριν καταλήξετε.
5 Εάν το μίσθωμα που σας ζητούν υπερβαίνει τα οικονομικά σας, πείτε το ευγενικά. Μην «κλείνετε» ένα διαμέρισμα που δεν θα μπορείτε να πληρώσετε σε λίγους μήνες, μόνο και μόνο επειδή έχει μεγάλο μπαλκόνι ή τζάκι.
6 Συζητήστε το ενδεχόμενο να συγκατοικήσετε και να μοιραστείτε τα (αυξημένα) έξοδα. Εκτός από το ενοίκιο, άλλωστε, θα πρέπει να πληρώνετε κάθε μήνα τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

7 Ελέγξτε το σπίτι προσεκτικά και συζητήστε με τον ιδιοκτήτη για ό,τι σας προβληματίζει. Ξεκαθαρίστε το ζήτημα των ωρών κοινής ησυχίας και αποσαφηνίστε, εάν θα πληρώνετε εσείς το μέρος των κοινοχρήστων που αφορούν τον ιδιοκτήτη, ώστε εκείνος να αφαιρεί το αντίστοιχο ποσό από το ενοίκιο, ή εάν θα τα πληρώνει εξ αρχής εκείνος.
8 Εάν προτιμήσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον μεσίτη, επιλέξτε κάποιον που εξασκεί νόμιμα το συγκεκριμένο επάγγελμα. Τα μεσιτικά γραφεία διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και δουλειά τους είναι να σας βρουν σπίτι, πριν σας χρεώσουν για τις υπηρεσίες τους:
- Σύλλογος μεσιτών Αθήνας: Χαρ. Τρικούπη 24, 210-3621930.
- Σύλλογος μεσιτών Θεσσαλονίκης: Συγγρού 26, 2310-525423.
- Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος, www.omase.gr.
9 Ζητήστε να συνταχθεί συμβόλαιο και διαβάστε προσεκτικά τους όρους του.
10 Φερθείτε στο διαμέρισμα σαν να ήταν δική σας περιουσία. Και ο ιδιοκτήτης θα είναι ευχαριστημένος και εσείς δεν θα έχετε περιττές έγνοιες.