Το μόνο επάγγελμα που ευνοήθηκε από το Μνημόνιο
Η βαθιά οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με την τιμή-ρεκόρ του χρυσού έχουν ευνοήσει τον κλάδο των ενεχυροδανειστών. Την ώρα που τα λουκέτα πλήττουν την αγορά, τα νόμιμα καταστήματα αυτού του είδους έχουν φτάσει για πρώτη φορά στην Αττική τα 114, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύει ο «Τύπος της Κυριακής».
Τρεις φορές περισσότερες ήταν οι άδειες λειτουργίας που χορηγήθηκαν από την Αστυνομία το 1ο εξάμηνο του 2011 στην Αττική σε σχέση με πέρυσι. Τριπλάσιες ήταν και οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από νέους επαγγελματίες, ενώ 14 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι είναι ο ετήσιος τζίρος των 114 νόμιμων ενεχυροδανειστηρίων της Αττικής.
«Είμαι στο επάγγελμα τα τελευταία 15 χρόνια. Μπορώ να πω ότι αυτή την περίοδο η δουλειά ανθεί περισσότερο από κάθε άλλη, καθώς για πρώτη φορά έρχονται στο μαγαζί άνθρωποι της μεσαίας τάξης. Μέχρι τώρα οι πελάτες μας ήταν κυρίως άνεργοι και πολύ φτωχοί. Αυτό άλλαξε χρονικά από την περίοδο που εφαρμόστηκε το Μνημόνιο» δηλώνει στην εφημερίδα ο Παναγιώτης Τσιριγώτης, ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου στον Πειραιά.
Η 42χρονη Μαρία Χ. από το Περιστέρι περιγράφει τους λόγους που την ανάγκασαν να πουλήσει τα χρυσαφικά της. «Πρώτη φορά πουλάω τα κοσμήματά μου. Έχουν για μένα μεγάλη συναισθηματική αξία, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Πρόσφατα απολύθηκα από το σούπερ μάρκετ στο οποίο δούλευα. Το ενοίκιο τρέχει και έπρεπε να βρω έναν τρόπο να το πληρώσω. Το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλό και οι απολαβές οι δικές μου και του συζύγου μου είναι πενιχρές».