Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Σε αδιέξοδο οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

Σε αδιέξοδο οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες κι επιχειρηματίες με την κατανάλωση να βρίσκεται στο ναδίρ, λόγω των συνεχών επιθέσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών, τις υποχρεώσεις να τους πνίγουν, τη φορολογία να αυξάνεται και την κυβέρνηση να κωφεύει στα υπαρκτά, καθημερινά προβλήματά τους, που οι χειρισμοί της έχουν προκαλέσει.
Η απαισιοδοξία και η απογοήτευση περισσεύουν και οι προβλέψεις τους για το βαρύ φθινόπωρο που βρίσκεται προ των πυλών είναι σχεδόν ζοφερές, καθώς η υλοποίηση των μέτρων του εφαρμοστικού περιγράφεται ως καταστροφική.
Οι στρεβλώσεις που διατηρούνται έως σήμερα στις αγορές, οι κακοί χειρισμοί της τελευταίας διετίας και τα νέα μέτρα που έρχονται δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί ευθέως την επιβίωση πολλών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κι επαγγελματιών.
- Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ και υπεύθυνος ΕΒΕΑυγή της Κυριακής» δεν κρύβει την αγωνία του «είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και τον Σεπτέμβρη τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Και μόνο η αύξηση του φόρου στον χώρο της εστίασης επηρεάζει όλη την αλυσίδα που κινείται στον χώρο της προμήθειας και της τροφοδοσίας: παραγωγούς, προμηθευτές, καταστήματα. Πόσο μάλλον αν εφαρμοστούν και τα άλλα φορολογικά μέτρα. Ακόμη και το μέτρο για την καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις είναι ανεπαρκές και διευκολύνει μόνο λίγους, δηλαδή όσους έχουν από 900 ευρώ και πάνω ΦΠΑ, καθώς το κατώτατο όριο της δόσης είναι 300 ευρώ. Στον ΟΑΕΕ, τον ασφαλιστικό μας φορέα το 45% των ελευθέρων επαγγελματιών χρωστά γιατί δεν μπορεί να πληρώσει, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην έχουν ασφάλιση. Παράλληλα οι τράπεζες δεν κάνουν τίποτα και περιμένουμε μόνο να δούμε αυτό το πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ για την επαναπρόσληψη ανέργων. Σε ποιους θα φτάσουν αυτά τα 3 δισ. ευρώ”. Πάντως, επισημαίνει, “το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι το όλο κλίμα στην αγορά, καθώς ακόμα και τώρα, σε περίοδο εκπτώσεων, η μείωση φτάνει το 50% σε σχέση με πέρσι. Υπάρχει κακή ψυχολογία που επηρεάζει τις αγορές και δεν βλέπω να αντιστρέφεται». (εμποροβιοτεχνών κι επαγγελματιών) του ΣΥΝ, τονίζει μιλώντας στην «
- Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αττικής και πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου videoclub, Αλέκος Δαβιλάς, μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής» επισήμανε: «Εξαντλούμε τα πάντα, φίλους και γνωστούς για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Άνθρωποι που είναι καθημερινά στη βιοπάλη, επί σειρά ετών, νιώθουν μεγάλη απογοήτευση από τη σημερινή κατάσταση: σκεφτείτε, ένας άνθρωπος 60 χρόνων είχε πριν από λίγα χρόνια 15 υπαλλήλους και σήμερα δουλεύει μόνο ο ίδιος και τα παιδιά του. Απελπισία».
Όπως τονίζει, «σε πολλές περιπτώσεις φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε συμφωνίες με τους εργαζόμενους μας για να πληρώνουμε το μισό ΙΚΑ, όχι γιατί είμαστε στυγνοί εργοδότες αλλά γιατί δεν έχουμε να το πληρώσουμε. Αυτή είναι η επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης και δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον ούτε για τους μικρομεσαίους ούτε για τους εργαζόμενους που στις μικρές επιχειρήσεις είμαστε ένα. Έχουμε φτάσει σε σημείο εξαθλίωσης, καταστρέφεται ο εργατικός ιστός της χώρας και δεν γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχει πραγματική μέριμνα για τους εργαζόμενους ή τους μικρομεσαίους. Ένα απλό παράδειγμα είναι αυτά τα προγράμματα για την επιδότηση των εργαζόμενων: αν η επιχείρηση έχει ζημιές τον προηγούμενο χρόνο δεν μπορεί να επιδοτηθεί για να κρατήσει τους υπαλλήλους της… τότε ποιους επιδοτεί; ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν σήμερα ζημιές; και δεν μιλά κανείς. Σήμερα πληρώνουμε το ένα τρίτο του ΦΠΑ και τα άλλα δύο τρίτα τρέχουν, ενώ οι οφειλές στο ασφαλιστικό ταμείο παραμένουν απλήρωτες και μεις ανασφάλιστοι».
Ως παράδειγμα της δύσκολης κατάστασης αναφέρει τον δικό του επαγγελματικό χώρο σημειώνοντας ότι «έχει καταστραφεί, καθώς μέσα σε μια τριετία από 3.500 βίντεοκλαμπ, σήμερα λειτουργούν λιγότερα από 800 και μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις που όμως απασχολούσαν κατά μέσο όρο 3 υπαλλήλους». Μια ακόμη “επιτυχία” της κυβέρνησης αφορά τον κλάδο των κατασκευαστών μικρών σκαφών, καθώς, όπως εξηγεί, ενώ πρόκειται για πραγματικά παραγωγικό κλάδο και μάλιστα με μικρή εξαγωγική δραστηριότητα με προοπτική ανάπτυξης, πέραν όλων των άλλων μέτρων η επιβολή τεκμηρίου στα μικρού μεγέθους σκάφη ανέστειλε ουσιαστικά τη δραστηριότητά τους. Και συνεχίζει: «Σκεφτείτε ότι χρειάστηκε να λείψω για μια εβδομάδα και όταν γύρισα στην περιοχή μου είχαν κλείσει 7 επιχειρήσεις. Η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις κλείνουν και μάλιστα εν μια νυκτί. Το κράτος ζητάει φθηνά δανεικά, κι εμείς που έχουμε μικρές επιχειρήσεις από πού θα πάρουμε φθηνό χρήμα; Δεν υπάρχει, ενώ αντίθετα το κράτος παίρνει χρήματα από εμάς με διάφορους τρόπους (περαίωση, ΕΤΑΚ κ.ά.). Πώς θα σταθεί αυτός ο κόσμος στα πόδια του;».
Ο κ. Δαβιλάς εκτιμά ότι από τον Σεπτέμβρη τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα, «θα φτάσουμε να είμαστε άνεργοι και όλοι αγανακτισμένοι. Έρχεται η εφαρμογή των νόμων, μείωση του αφορολόγητου, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, δεν υπάρχει τίποτα από επιδοτήσεις… Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την πορεία μας”. Θεωρεί επίσης ότι “οι ισχυρές κυβερνήσεις πάνε τη χώρα πίσω, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα είναι τελειωμένο παιχνίδι. Πρέπει να υπάρξει ένας άλλος τρόπος διακυβέρνησης: δεν μπορεί να αποφασίζουν για τη ζωή όλων χωρίς να ακούν, δεν υπάρχει ούτε τρόπος, ούτε διαβούλευση, ούτε συνεννόηση. Τα πράγματα είναι απλά και τα βλέπουμε καθημερινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να τα δουν οι κυβερνώντες».
Και καταλήγει: «Ίσως όταν τελειώσει τις μέρες της αυτή η κυβέρνηση να λέμε ότι το ανέκδοτο του Γ. Παπανδρέου ήταν η… ανάπτυξη».
- Από την πλευρά του ο Κώστας Μαργαρώνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίων Αναργύρων, αναφέρει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη τόνωση στο εμπόριο από τις εκπτώσεις, ενώ σοβαρά επηρέασαν την αγορά και οι απεργίες των ταξί. Όπως αναφέρει, «δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν είναι αυτό που περιμέναμε οι φετινές εκπτώσεις συγκριτικά με την περίοδο που διανύουμε και παρά το ότι φέτος και οι εκπτώσεις είναι πραγματικές και οι ποιότητες καλές. Η ψυχολογία δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχει μια μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αλλά οι απώλειες δεν μπορούν να αναπληρωθούν -ίσα για να πληρώσουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις». Επιπλέον αναφέρεται στο τεράστιο πρόβλημα των συνεχών αυξήσεων στη φορολογία και διερωτάται «αν δεν υπάρχει χρήμα πώς θα εισπράξεις;».
Για τον χώρο του εμπορίου σημειώνει ότι, πέραν όλων των άλλων προβλημάτων, σοβαρές είναι οι επιπτώσεις από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που προσελκύουν κόσμο με διάφορα τεχνάσματα από τα παράθυρα του νόμου (εκπτώσεις, προσφορές). Ο νόμος για τα πολυκαταστήματα δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον μεγάλη γάγγραινα για τις τοπικές αγορές είναι και το παραεμπόριο.
Γενικότερα αναφέρεται στην πτώση της κατανάλωσης ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα πολλά λουκέτα, καθώς, όπως προσθέτει, «στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν πάνω από 40 καταστήματα».
Για το επερχόμενο φθινόπωρο σημειώνει: «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι αλλά φοβάμαι. Όλοι θα γυρίσουν από τις διακοπές και θα βρουν τους λογαριασμούς αλλά και τα νέα μέτρα στην πόρτα τους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα για όλους είναι το Μεσοπρόθεσμο αλλά και το… ‘μακροπρόθεσμο’».