Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Συναγερμοί, κάγκελα και λουκέτα σε ναούς...


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeOU1AHZr59cfBmZkKl8doBSjcTJABcHw17kzyIs86Amqqjp0ze4VHiksf_jTkFkbEcQ7yGD7GihXlhRheYjC4Q6LLTsUPPnVxtRqADxtLxste60sJdskckICBr7aTedjM12rWfoX_WlQ1/s1600/pagari.jpg
Συναγερμοί, κάγκελα, λουκέτα... μπαίνουν στο πιο απρόσμενο, μάλλον μέρος: τις εκκλησίες.

Ιερείς θωρακίζουν τους ναούς, καθώς ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο τα κρούσματα διαρρήξεων.

Κλέβουν το παγκάρι, παίρνουν τα ... τάματα, αρπάζουν εικόνες, ούτε τα λείψανα αφήνουν, όπως λένε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής οργισμένοι ιερείς.

Οι δράστες δεν σταματάνε εκεί. Αφαιρούν ακόμα και καμπάνες, μανουάλια και ιερά σκεύη, για να τα πουλήσουν σε κυκλώματα που εμπορεύονται μέταλλα, ενώ τελευταία επισκέπτονται και τα κοιμητήρια, "ξηλώνοντας" τα καντήλια.

Μόνο το 2010 σημειώθηκαν 500 κλοπές, αλλά όπως λένε αστυνομικοί, εκατοντάδες άλλα περιστατικά σε ξωκλήσια και ναούς μικρών χωριών δεν καταγράφονται.

Οι μαρτυρίες

"Δεν πάει άλλο, εδώ κι’ ο άγιος θέλει φοβέρα, τους ιερόσυλους θα αφήσουμε να αλωνίζουν;". Η παραπάνω οργισμένη φράση ανήκει σε σεβάσμιο ιερέα χωριού της Φθιώτιδας, την εκκλησία του οποίου άνοιξαν και άδειασαν" άλλη μια φορά άγνωστοι, όπως ο ίδιος εξομολογείται στην εφημερίδα "Η Καθημερινή".

Μιλάμε για επιδημία διαρρήξεων, λένε οι ιερείς, "κλέβουν το παγκάρι, παίρνουν τα τάματα, αρπάζουν εικόνες, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ακόμα και λείψανα" για να τα μοσχοπουλήσουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν.

Μόνον το 2010, έγιναν 513 κλοπές σε ναούς ανά την επικράτεια, ενώ εκατοντάδες άλλα περιστατικά σε ξωκλήσια και ναούς μικρών χωριών, δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων κλοπών πάσης φύσεως χάλκινων αντικειμένων από εκκλησίες.

Ο δράστες τα πωλούν κατόπιν, στα ίδια κυκλώματα όπου καταλήγουν κλεμμένα υλικά του ΟΣΕ και της ΔΕΗ.

Οργανωμένες συμμορίες

Παραμονή Δεκαπενταύγουστου, πριν από ένα χρόνο, ιερόσυλοι εισέβαλαν στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Μεταμόρφωση Κοζάνης, έσπασαν τα παγκάρια, τα άδειασαν, εξαφανίστηκαν.

Δύο μέρες αργότερα άλλοι δύο δράστες χτύπησαν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην ίδια περιοχή.

Η αστυνομία εξιχνίασε τη δεύτερη κλοπή, ωστόσο, όπως λένε αστυνομικοί στην Καθημερινή, το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Τις περισσότερες φορές δράστες είναι τοξικομανείς, οι οποίοι κλέβουν ό,τι βρουν, και οι εκκλησίες είναι εύκολος στόχος γι’ αυτούς· κακοποιοί έχουν σηκώσει χρηματοκιβώτια από τους προνομιούχους ιερούς ναούς. Για να προστατευτούν, ιερείς και ενορίτες αναγκάζονται να τοποθετούν συναγερμούς, κάγκελα, λουκέτα.

Τα χειρότερα έχουν να κάνουν με τις διαβασμένες σπείρες, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο εικόνες μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας και άλλα θρησκευτικά κειμήλια όπως λείψανα, με στόχο τη μεταπώλησή τους στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το οργανωμένο μπαράζ κλοπών που σημειώθηκαν σε εκκλησίες της Ηπείρου τη διετία 2009-2010, όταν κλάπηκαν πάνω από 100 εικόνες, κάποιες ιδιαίτερης αξίας. Μερικές εντοπίστηκαν σε γκαλερί σε Αμστερνταμ, Λονδίνο και Βερολίνο.

Στον εντοπισμό τους βοήθησε το γεγονός ότι η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων είχε προβεί σε καταγραφή και φωτογράφισή τους προτού κλαπούν.