Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχονται 34.000 λουκέτα μέχρι το τέλος του έτους ...


Ένα άνευ προηγουμένου κύμα λουκέτων σαρώνει τα εμπορικά καταστήματα ολόκληρης της Ελλάδας, καθώς από τον τελευταίο χρόνο έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους 67.000 καταστήματα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να... κλείσουν επιπλέον 34.000 επιχειρήσεις. Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι κεντρικότεροι εμπορικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, όπου το 20% των καταστημάτων έχουν κατεβάσει ρολά.

Οι έμποροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθως λόγω της κακής ψυχολογίας των καταναλωτών, των αλλεπάλληλων μέτρων και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί, ενώ το σοβαρότερο πρόβλημα δείχνουν να αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα «μαγαζιά της γειτονιάς», τα οποία κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

«Μετά το τέλος των εκπτώσεων και την πτώση του τζίρου που παρατηρήθηκε, η κατάσταση στην αγορά είναι απογοητευτική. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κλείσουν συνολικά 34.000 εμπορικές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κόκκινο», σημειώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης.

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο, αναφέρει ο κ. Κορκίδης, είναι το γεγονός ότι κλείνουν κατά κύριο λόγο καταστήματα που άνοιξαν την τελευταία τριετία και ως εκ τούτου είναι οι νέοι επιχειρηματίες που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος, γιατί δεν αντέχουμε να χάσουμε άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υπογραμμίζει και εκτιμά ότι το φρένο αυτό θα μπει σε περίπου ενάμιση μήνα, όταν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το εθνικό φορολογικό σύστημα, το οποίο πιστεύει ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην αγορά.

Κατεβάζει ρολά η Θεσσαλονίκη

Απογοητευτική είναι η κατάσταση στην αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς ένα στα πέντε καταστήματα στους πιο εμπορικούς δρόμους έχει κατεβάσει ρολά. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, στο κέντρο της πόλης το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί στο 20%, από 10,1% πέρσι τον ίδιο μήνα.

Κρισιμότερη είναι η κατάσταση στην οδό Κασσάνδρου όπου μια στις τρεις επιχειρήσεις έχει κλείσει. Οι εμπορικοί δρόμοι Εγνατία, Βενιζέλου και Βασιλίσσης Όλγας φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο, αφού έχουν βάλει λουκέτο το 19%, 18% και 18,5% των επιχειρήσεων αντίστοιχα.

Η Τσιμισκή, αν και παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με άλλους εμπορικούς δρόμους (περίπου 11,0%) σημειώνει σαφή επιδείνωση σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του περσινού Αυγούστου (8,0%). Στους εμπορικούς δρόμους Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας, εμφανίζονται τα χαμηλότερα ποσοστά κλεισιμάτων που φτάνουν το 9% και 8% αντίστοιχα.

«Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο»

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην αγορά ο o αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος τονίζει ότι ο τζίρος των καταστημάτων έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα τη τελευταίας τριετίας και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο εμπορικός κόσμος «δεν έχει άλλες αντοχές».

«Επιχειρήσεις σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου μέχρι πριν από δύο χρόνια ήταν αδιανόητο να δεις κλειστό μαγαζί, πλέον κλείνουν σωρηδόν. Η κατάσταση είναι δραματική σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, αφού πλέον σε μη εμπορικούς δρόμους και σε στενά δύσκολα συναντάς επιχείρηση που λειτουργεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τονίζει ότι όπως διαμορφώνεται το τοπίο ζημιωμένοι θα βγουν τόσο οι καταναλωτές όσο και η πραγματική οικονομία. «Οι καταναλωτές θα βρεθούν πολύ γρήγορα αντιμέτωποι με μονοπώλια, αφού θα επιβιώσουν μόνο οι πολυεθνικές. Ταυτόχρονα δριμύ πλήγμα θα υποστεί και η τοπική οικονομία, αφού οι χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας μεταφράζονται σε χιλιάδες άτομα χωρίς αγοραστική δύναμη», σημειώνει.

Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον από νέους ενοικιαστές

Όπως είναι φυσικό, η υπερπροσφορά επαγγελματικών χώρων λόγω των εκατοντάδων κλειστών καταστημάτων έχουν ως αποτέλεσμα να σημειώσουν κάθετη πτώση οι τιμές των ενοικίων. Ωστόσο το ενδιαφέρον από νέους ενοικιαστές είναι ανύπαρκτο.

«Τα ενοίκια εμφανίζονται μειωμένα κατά 40%, ενώ στους πιο εμπορικούς δρόμους κατά 20%. Ο "αέρας" συναντάται πλέον μόνο στην Τσιμισκή και τη Λεωφόρο Νίκης, όπου και πάλι είναι κατά 50% χαμηλότερος σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας (ΟΜΑΣΕ) και ειδικός γραμματέας της FIABCI, Κωνσταντίνος Γεωργάκος.

Ωστόσο, σημειώνει πως παρά τις πολλές ευκαιρίες που δημιουργούνται «από τα καταστήματα που θα κατεβάσουν ρολά, μόλις το 30% θα ενοικιαστεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο και αυτό στις καλές περιοχές. Στους μη εμπορικούς δρόμους το ενδιαφέρον για ενοικίαση είναι μηδενικό».

voria.gr