Μελετώντας και προσομοιώνοντας στον υπολογιστή τις λειτουργίες ενός αρχικού κυττάρου (μιτοχονδρίου) του εγκεφάλου, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εξηγήσει, τι προκαλεί τις δυσλειτουργίες.
Οι Έλληνες σπουδαστές άρχισαν το ερευνητικό τους έργο το 2005 και σήμερα, ελπίζουν πως η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει στη δημιουργία καλύτερων και πιο αποδοτικών φαρμάκων για την καταπολέμηση της νόσου.
"Η βασική αιτιολόγηση των δυσλειτουργιών των μιτοχονδρίων είναι η “ηλεκτρική θρόμβωση”", δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Βλάμος.
Όπως εξήγησε ο κ. Βλάμος, η "ηλεκτρική θρόμβωση" είναι η παραλειτουργία του οργανισμού όταν κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού του μιτοχονδρίου, οι δύο πρώτες λειτουργίες του, η συγχώνευση και η διάσπαση "γίνονται με λανθασμένο τρόπο που οδηγεί στα ηλεκτρικά σύμπλοκα στην εσωτερική μεμβράνη του μιτοχονδρίου. Μ' αυτό τον τρόπο, η "υπεραγωγιμότητα" της μεμβράνης διακόπτεται, οδηγώντας με τη σειρά της στη μείωση της παραγωγής ενέργειας".
Επιστημονικές έρευνες ετών υπέδειξαν τη συσχέτιση των μιτοχονδριακών δυσλειτουργιών και των νευρολογικών διαταραχών, όπως Πάρκινσον, Χάντινγκτον και Αλτσχάιμερ, στην περίπτωση του οποίου παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση του αριθμού των υγιών μιτοχονδρίων.
"Ουσιαστικά, τα μαθηματικά μας επέτρεψαν να κατανοήσουμε το μηχανισμό λειτουργίας αυτών των κυτταρικών οργανιδίων, κάτι που δεν μπορούσε να επιτευχθεί στις εργαστηριακές μελέτες", κατέληξε ο κ. Βλάμος.