ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ * ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΩΛΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Γεμάτες από φοιτητές ήταν χθες το πρωί οι περισσότερες καφετέριες κοντά στα κατειλημμένα πανεπιστήμια της Αθήνας. Από μακριά, έμοιαζαν να απολαμβάνουν στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης.
Εντός των σχολών πάλι, μικρές παρέες φοιτητών κάθονταν στα παγκάκια, σε σκιές ή στα παρτέρια και η ζωή έμοιαζε ωραία. Λίγο όμως να στεκόταν κανείς κοντά τους, λίγο να διάβαζε τις εκατοντάδες αναρτημένες ανακοινώσεις-καταγγελίες τους, γρήγορα διαπίστωνε πως ο καφές που έπιναν ήταν μάλλον πικρός.
Στις συζητήσεις όσων βρίσκονταν εκεί, στην πλειονότητα τουλάχιστον, τίποτα το εύθυμο δεν ακουγόταν. Το μέλλον των κινητοποιήσεων, οι αλλαγές που θα φέρει ο νέος νόμος-πλαίσιο, η κρίση, τι ειπώθηκε στις γενικές τους συνελεύσεις, τι θα πουν ή θα προτείνουν στις επόμενες και πότε τελικά θα γίνει η εξεταστική, μονοπωλούσαν αρκετά πηγαδάκια φοιτητών. Αλλοι έδειχναν αποφασισμένοι, άλλοι προβληματισμένοι, άλλοι πάλι ενδιαφέρονταν μονάχα για την εξεταστική.
Στις περισσότερες σχολές, πρώτα διάβαζε κανείς τα πανό που ενημέρωναν ότι τελούν υπό κατάληψη και πως «ο νόμος θα ανατραπεί» και μετά το όνομα του πανεπιστημίου. Παντού, κατεβατά κειμένων, ανακοινώσεις και αποφάσεις ενώ η Νομική, κυριολεκτικά περικυκλωμένη από συνθήματα και αφίσες κατά του νόμου. Ενδεικτικά, «η κυβέρνηση με τον ίδιο πραξικοπηματικό τρόπο που ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο πνίγοντας σε τόνους χημικών και ξυλοκοπώντας βίαια τις εκατοντάδες κόσμου που διαδήλωναν στο Σύνταγμα, ψήφισε και ένα χυδαίο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις 24 Αυγούστου που οι σχολές δεν λειτουργούσαν». Στα περισσότερα επίσης πανεπιστήμια, σε πάρα πολλά σημεία, κολλημένο το πρόγραμμα της εκάστοτε κατάληψης. Εκδηλώσεις και συζητήσεις, πάντα με θέμα τον νόμο-Πλαίσιο, προβολές ταινιών και πότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη γενική συνέλευση των φοιτητών.
Αλλού, αφίσες με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ζωγραφισμένη με αυστηρό ύφος, να λέει: «Μην αντιμιλάς - Μη διεκδικείς, Διάβαζε συνεχώς, Πλήρωνε για ένα μέλλον στην ανεργία». Η αναλυτική ενημέρωση για τον «Νόμο Εκτρωμα», όπως αποκαλούν τον νέο νόμο-πλαίσιο και τις αλλαγές που θα φέρει στην πανεπιστημιακή κοινότητα, φαίνεται πως είναι η κοινή εξεταστέα ύλη στις περισσότερες σχολές. Σε κάθε πανεπιστήμιο, με μικρές παραλλαγές, επαναλαμβάνονταν τα βασικά σημεία του νόμου. Οι μάνατζερ στα Συμβούλια Διοίκησης των Πανεπιστημίων, η κατάργηση των παροχών (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση) προς τους φοιτητές, η εντατικοποίηση των σπουδών, «η κατάργηση του φοιτητικού συνδικαλισμού», το ανύπαρκτο πανεπιστημιακό άσυλο κ.λπ.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκονταν ακόμα αναρτημένα τα αποτελέσματα από τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές. Κάτω από τα ποσοστά της, η ΔΑΠ, με μπλε γράμματα, ευχαριστούσε όσους την ψήφισαν. Στις αφίσες όμως της κάθε φοιτητικής παράταξης, κολλημένα μπροστά τα ίδια κείμενα και οι ίδιες αφίσες που καταγγέλλουν τον νόμο-πλαίσιο.
Στο ΕΜΠ, όπως και στις περισσότερες σχολές, επικρατούσε σχετική ηρεμία. Μια μικρή ομάδα φοιτητών, στον εσωτερικό αύλειο χώρο, συζητούσε και κράταγε σημειώσεις για το τι θα πει στην επόμενη συνέλευση.
Το ίδιο και στη Νομική. Οι φοιτητές εντός ήταν ελάχιστοι. Οι περισσότεροι έρχονται μόνο στις συνελεύσεις. Μόνο το Πάντειο είχε περισσότερο κόσμο παρ' όλο που και εκεί, οι περισσότεροι, έδειχναν να ενδιαφέρονται για το μέλλον των κινητοποιήσεων. *