Χωρίς βιβλία και με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, κτίρια και πιστώσεις ανοίγουν αύριο τα σχολεία σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, η χρονιά που ξεκινά αύριο για 1.300.000 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων αλλά και για 180.000 εκπαιδευτικούς χαρακτηρίζεται ως μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών.
Το θέμα των βιβλίων, λέει το ρεπορτάζ είναι η “κορυφή του παγόβουνου” αν και δείχνει την ασυνενοησία μεταξύ υπουργείων Παιδείας, Ανάπτυξης και Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κ. Διαμαντοπούλου επέρριψε τις ευθύνες στην απόρριψη του διαγωνισμού για το χαρτί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία το “παιχνίδι” χάθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου καθώς τα υπουργεία δεν συννενοήθηκαν εγκαίρως για να προλάβουν τα σημερινά.
Να σημειωθεί ότι επ' αυτού εκπαιδευτικοί κρίνουν πως πρόκειται για “πρόβα τζενεράλε” ώστε να καταργηθούν στο μέλλον τα βιβλία και να καθιερωθεί το ηλεκτρονικό βιβλίο, κάτι που φαίνεται να αποτελεί επιλογή του υπουργείου και για τα Πανεπιστήμια.
Το θέμα αναμένεται πάντως να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς που αντί να μελετούν το μάθημα και τις παραδόσεις τους θα στήνονται μπροστά στο φωτοτυπικό για να βγάζουν αντίγραφα που θα μοιράσουν στα παιδιά.
Ορατό το ενδεχόμενο τα “σπασμένα” να τα πληρώσουν οι γονείς που ήδη σπεύδουν στα βιβλιοπωλεία για να προμηθευτούν όσα σχολικά βιβλία μπορούν.
Χωρίς βιβλία λοιπόν αλλά και χωρίς εκπαιδευτικούς η φετινή χρονιά αφού τα 2 τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 17.000 δάσκαλοι και καθηγητές. Στη θέση τους προσλήφθηκαν λιγότεροι από 3.400. Παράλληλα έχουν συγχωνευθεί η καταργηθεί 2.400 σχολεία με τα τμήματα πλέον να περιλαμβάνουν ως και 30 μαθητές, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΟΛΜΕ Γ. Κοσσυφάκη.