Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τα παιδιά «πληρώνουν» την κρίση

Τα παιδιά «πληρώνουν» την κρίση

Μεγάλα θύματα της κρίσης τα παιδιά. Αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των ανήλικων που ζουν σε φτωχά νοικοκυριά. Σοκάρουν τα στοιχεία για το διαρκώς επιδεινούμενο βιοτικό επίπεδο.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, τα παιδιά είναι πιο εκτεθειμένα στους κινδύνους της φτώχειας.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) το 2009 ανήλθε σε 23,7%, ποσοστό υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και έρευνα της για το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης των Νοικοκυριών, ανήλθε στο 19,7% (με περίοδο αναφοράς το εισόδημα του 2008).
Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό για τις ελληνικές οικογένειες.
Ο κ. Κουτρουμάνης επικαλείται ειδικότερα τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης νοικοκυριών του έτους 2009 (European Union-Statistics on Income and Living Conditions), με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2008 τα οποία είχαν ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και δείχνουν ότι:
Το 19,7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από φτώχεια. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, 20,2% και 19,1% αντίστοιχα.
Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,4%.
Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των ανέργων ανέρχεται σε 38,1%.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία απειλούνται από φτώχεια κατά 18,5% ενώ αυτά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία κατά 25,1%. Επίσης τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ανά βαθμό πυκνότητας πληθυσμού είναι 32,% για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, 8,8% για τις περιοχές ενδιάμεσης πυκνότητας και 58,3% για τις αραιοκατοικημένες περιοχές.
Χωρίς ψάρι και κρέας
Ως προς τις υλικές στερήσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών, το 49,2% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας, κάτω των 18 ετών, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες σε τουλάχιστον τρεις από εννέα συνολικά διαστάσεις της υλικής στέρησης (δυσκολίες πληρωμής παγίων λογαριασμών ή αδυναμία πληρωμής μιας εβδομάδας διακοπών ή αδυναμία για διατροφή που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, λαχανικά ή αδυναμία κάλυψης εκτάκτων αναγκών ή έλλειψη τηλεφώνου ή έλλειψη τηλεόρασης ή έλλειψη ΙΧ αυτοκινήτου ή αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση).
Στο έγγραφο του υπουργού περιλαμβάνεται μάλιστα και η επισήμανση ότι η εκτίμηση της παιδικής φτώχειας είναι χαμηλότερη από την πραγματική δεδομένου ότι οι στατιστικές έρευνες καλύπτουν ιδιωτικά νοικοκυριά και συνεπώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτές παιδιά άστεγα ή παιδιά που ζουν σε ιδρύματα.
Φιλόδοξοι στόχοι, πενιχρά αποτελέσματα
Τέλος, και αναφορικά με τους στόχους Ευρώπη 2020 για τη μείωση της φτώχειας, η έρευνα την οποία υπενθυμίζει ο υπουργός στο έγγραφο του αναφέρει ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών (0-17 ετών) που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό για το 2009 είναι 30% ενώ για παιδιά 11-15 ετών φτάνει το 34,1%, ποσοστά σαφώς αυξημένα σε σχέση με παλαιότερα έτη.
Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρει ότι στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δρομολογηθεί η συγκρότηση «Ομάδας για την Καταπολέμηση της Παιδικής Φτώχειας και την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού».
Στόχος, όπως εξηγεί, είναι ο εντοπισμός και η καταγραφή των προβλημάτων που σχετίζονται με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και η συνεργασία του Υπουργείου με κρατικούς φορείς, φορείς της Αυτοδιοίκησης, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από το παιδί.