γράφει
ο Σωτήριος Δ. Μασταγκάς
Πάνω και πίσω απ’ τις χιονισμένες κορφές του Ολύμπου, τις παντοτινά σκεπασμένες με σύννεφα, απλώνεται ο χώρος του θρύλου. Ο Όλυμπος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο του μύθου και του θρύλου αποτελώντας το επίκεντρο απ’ όπου ξεκινήσανε και όπου τελειώσανε όλες οι θεϊκές περιπέτειες που θέρμαναν την ψυχή των αρχαίων προγόνων κι έπλεξαν την παράδοση του τόπου.
Μπορεί σήμερα οι καρτ ποστάλ με θέματα από τον Όλυμπο να αποτελούν απαραίτητο «ντεκόρ» τουριστικών καταστημάτων στην παραολύμπια περιοχή ή να είναι δημοφιλές αντικείμενο συλλογής, αποδεικνύοντας πως αντέχουν στο χρόνο, όμως κατά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν οι καρτ ποστάλ κυριολεκτικά απογειώθηκαν και έγιναν κάτι αντίστοιχο με το σημερινό Facebook.
Μια ταχυδρομική κάρτα ή καρτ ποστάλ, αν και είναι ένα τόσο μικρό και για τους πολλούς αδιάφορο αντικείμενο, εν τούτοις έχει τη δική του… ιστορία. Και μάλιστα τέτοια που να μαρτυρεί τις γενικότερες αντιλήψεις και συνθήκες της κάθε εποχής, να αποκαλύπτει πολλά για το γούστο του αποστολέα που τις έχει αγοράσει και συχνά να συνθέτει μια συναρπαστική καταγραφή τοπίων.
Ο Όλυμπος, η «κατοικία των θεών», περήφανα στημένος στους καιρούς, δέχεται σήμερα τους ανθρώπους που έρχονται εδώ να πεζοπορήσουν, να αθληθούν και να ηρεμήσουν. Οι σύγχρονοι πάτησαν τις κορυφές του και από κει ατενίζουν τον κόσμο κάτω, ψάχνοντας πάντα τα μυστικά της ψυχής τους. Αν και εμπορεύσιμο είδος, τα περίτεχνα ταχυδρομικά δελτάρια με τον Όλυμπο μεταφέρουν ενδιαφέροντα μηνύματα και «κρατούν» γραφικές εικόνες.
Η ψηφιακή φωτογραφία, το e-mail και το Facebook αποτελούν πλέον τις πιο σοβαρές απειλές για τις καρτ ποστάλ, που τις θυμόμαστε πλέον κατά τις διακοπές μας ή στα ταξίδια.