Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

1.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ Δ. ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ (ΤΕΣΤ ΠΑΠ, ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΚΛΠ)
* Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ.
* ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ, Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ, Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ, Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΚΛΠ.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, το τμήμα γυναικών της ένωσης Ποντίων Πιερίας διοργάνωσε ενημερωτική ομιλία σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου και των ωοθηκών, για τους παράγοντες κινδύνου και για τη σημασία της πρόληψης.

Ομιλητής ήταν ο ιατρός Δημήτρης Προκοπίδης, μέλος της ελληνικής εταιρείας έρευνας και αντιμετώπισης του ιού των θηλωμάτων (HPV). Η ομιλία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 22/10 στην αίθουσα διαλέξεων της ένωσης Ποντίων Πιερίας.
Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ – ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ – Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Τα σημαντικότερα αποσπάσματα της ομιλίας του ιατρού Δ. Προκοπίδη, έχουν ως εξής:
«Ο καρκίνος δεν είναι καινούργια ασθένεια. Είναι γνωστός από την αρχαιότητα, μάλιστα έχουν βρεθεί καρκίνοι ακόμα και σε απολιθώματα ζώων, δηλαδή πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Το γονιδίωμα του ανθρώπου δεν έχει αλλάξει. Έχουν όμως αυξηθεί τρομακτικά οι παράγοντες που προωθούν την εξαλλαγή, όπως περιβαλλοντικοί παράγοντες (ραδιενέργεια, τρύπα του όζοντος κ.α.) διατροφικοί (πλήθος ουσιών τοξικών και καρκινογόνων που πλέον έχουν σημαντική θέση στη διατροφική μας αλυσίδα), καθώς και ο κατ’ εξοχήν καρκινογόνος παράγοντας που είναι το τσιγάρο κλπ.
Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες δεν επισκέπτονται εύκολα τον γιατρό τους για να εκθέσουν προβλήματα υγείας που αφορούν στη γυναικεία τους φύση δηλαδή στο μαστό και το γεννητικό τους σύστημα. Το θεωρούν ακόμα ταμπού, περισσότερο συχνά απ’ ότι πιστεύουμε, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος σε πλήθος περιπτώσεων κατά την οποία η έγκαιρη διάγνωση θα αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα στη ριζική επίλυση του προβλήματος που μεταφράζεται, στην ουσία, σε παράταση και πολύ συχνά στην επιβίωση.
Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα εντοπίζεται σε 4.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, όπου 1.000 και πλέον γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξ αιτίας του. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην εγκατάλειψη της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και στην υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε θερμίδες και λιπαρά.
Παράλληλα, η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση αλκοόλ και η μετάθεση της πρώτης εγκυμοσύνης μετά το 35ο έτος της ηλικίας, προκαλεί αύξηση της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Από την άλλη η μειωμένη παροχή υγείας στην περιφέρεια σε σχέση με το κέντρο, η εσφαλμένη τακτική παρακολούθησης και η, για οποιοδήποτε λόγο, αμέλεια της γυναίκας να υιοθετήσει ένα πιο υπεύθυνο τρόπο ελέγχου, επιδεινώνει το πρόβλημα.
Ο σωστός τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος είναι  η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών, η αυτοεξέταση του μαστού, η παρακολούθηση μετά το 30ο έτος της ηλικίας με υπέρηχο μαστού και από το 36ο έτος και με μαστογραφία, προλαμβάνει έγκαιρα και αποτελεσματικά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Φυσικά, ο έλεγχος του μαστού θα γίνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε μικρότερες, κατά την οποία η γυναίκα θα παρατηρήσει αλλαγή στην επιφάνεια του μαστού, στη μορφολογία, ή θα ψηλαφίσει κάτι που δεν υπήρχε πριν, ή όταν παρατηρήσει έκκριση υγρού κυρίως αιματηρού από τη θηλή και φυσικά μετά από τις υποδείξεις, κατά περίπτωση, από τον θεράποντα γιατρό της.
Η αυτοεξέταση του μαστού (δηλ. οι γυναίκες να μάθουν να εξετάζονται μόνες τους) πρέπει να γίνεται από την δεύτερη δεκαετία της ηλικίας, κάθε μήνα την 5η με 10η ημέρα του κύκλο, ώστε να ανακαλύπτεται έγκαιρα κάθε ύποπτη ανωμαλία και να την αναφέρουν στο γιατρό τους. Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει θεραπεία και ίαση σε πολύ υψηλό ποσοστό, έως και 85%.
Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ – ΤΕΣΤ ΠΑΠ
Ένας άλλος καρκίνος που προσβάλλει συχνά τις γυναίκες, είναι αυτός του τραχήλου της μήτρας. Ο συγκεκριμένος καρκίνος όχι μόνο μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα, αλλά είναι δυνατόν να διαγνωσθούν προκαρκινικές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου (δυσπλασίες), πολύ πριν αυτές προχωρήσουν και γίνουν καρκίνος.
Η σημαντική αυτή πρόοδος της προληπτικής ιατρικής οφείλεται στο Test Παπανικολάου και βασίζεται στη λήψη υγρών από τον τράχηλο της μήτρας. Πρόκειται για πολύ απλή εξέταση γιατί είναι ανώδυνη, είναι αναίμακτη, είναι σύντομη και μπορεί να γίνει και σε εξωτερικό ιατρείο.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 35 ετών, αλλά μπορεί να εμφανισθεί και σε νεότερες.
Έτσι, επειδή η προκαρκινοματώδεις αλλαγές (δυσπλασίες) στα κύτταρα του τραχήλου, μπορεί να έχουν αρχίσει ακόμη και 10 χρόνια πριν να εμφανισθεί ο καρκίνος, πρέπει κάθε γυναίκα που έχει ή είχε σεξουαλικές σχέσεις ή είναι πάνω από 18 χρονών, να κάνει τεστ Παπανικολάου μαζί με γυναικολογική εξέταση.
Αφού διαγνωσθεί έγκαιρα μία δυσπλασία, η θεραπεία έγκειται σε μία απλή επέμβαση από τον κόλπο στον τράχηλο της μήτρας με αφαίρεση ενός κωνοειδούς τμήματός του (κωνοειδής εκτομή). Με αυτό τον τρόπο η γυναίκα μπορεί να θεραπευθεί 100% χωρίς να αφαιρεθεί η μήτρα και κυρίως χωρίς τις σοβαρές συνέπειες ενός καρκίνου που θα είχε διαγνωσθεί αργά, εφόσον εν θα είχε παραμεληθεί.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ
Το τεστ Παπανικολάου, το τόσο πολύτιμο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δεν είναι σε θέση να διαγνώσει άλλες μορφές γυναικολογικού καρκίνου, γι αυτό η γυναίκα πρέπει τακτικά να εξετάζεται και από τον γυναικολόγο για να είναι δυνατόν να διαγνωσθούν και άλλοι καρκίνοι, όπως αυτός των ωοθηκών, της μήτρας, του αιδοίου, ή κολπίτιδες, ινομυώματα κλπ.
Οι γυναίκες επιπλέον οφείλουν να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους σε περιπτώσεις διαταραχής της περιόδου ή αμέσως, όταν εμφανίζεται αίμα από τον κόλπο σε γυναίκες τις οποίες η περίοδος ήδη έχει σταματήσει από καιρό.
Οι ανωμαλίες της περιόδου σε γυναίκες 40-50 ετών μπορεί να οφείλονται στην κλιμακτήριο ή σε άλλες καλοήθεις παθήσεις, παρόλα αυτά πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχονται όποτε αυτές παρουσιάζονται.
Θα πρέπει επίσης να επισκέπτονται το γυναικολόγο τους όταν παρουσιάζεται έντονος κνησμός στα γεννητικά όργανα ή όταν υπάρχει πόνος χαμηλά στην κοιλιά, στο υπογάστριο, ή όταν παρατηρούνται άφθονα κολπικά υγρά, καθώς και αιμορραγίες, ενώ η έμμηνος ρύση σταμάτησε από καιρό, ή όταν παρατηρείται αιμορραγία από τον κόλπο η οποία δεν έχει σχέση με την περίοδο, καθώς και για μικροαιμορραγίες κατά την επαφή.
ΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ – ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται πολύς χρόνος για τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV) και για το εμβόλιο κατά του καρκίνου. Ο ιός ΗPV είναι ο ιός που δημιουργεί τα κονδυλώματα στον άνθρωπο και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Ορισμένα από περισσότερα από 60 στελέχη του ιού σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου. Μια μεγάλη επιτυχία της ιατρικής επιστήμης είναι η δημιουργία εμβολίων κατά του ιού του ΗPV.
Γι αυτό τον λόγο προτείνεται ο εμβολιασμός στις κοπέλες μικρής ηλικίας και την πρόληψη από μόλυνση του ιού των κονδυλωμάτων και κατά συνέπεια η μειωμένη προσβολή αργότερα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, από το γεγονός ότι αυτός ο ιός σε πολλές περιπτώσεις ευθύνεται για την εξαλλαγή προς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Υπ’ αυτή την έννοια, έμμεσα γίνεται λόγος για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Κυκλοφορούν δύο μορφές εμβολίων.
Ο εμβολιασμός γίνεται σε τρεις δόσεις οι οποίες πρέπει να πραγματοποιη­θούν μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Γίνεται η πρώτη δόση και δυο μήνες μετά την πρώτη δόση, γίνεται η δεύτερη. Η τρίτη δόση γίνεται τέσσερις μήνες μετά την δεύτερη δόση. Φυσικά όλα αυτά, καθώς και για οποιαδήποτε ιατρική πράξη, πρέπει να γίνεται συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό».