Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

«Λουκέτο» σε 210 μονάδες Ψυχικής Υγείας


Αποδεικνύεται η αδιέξοδη για ασθενείς και εργαζόμενους πολιτική, που ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα
Μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται να κλείσουν 210 μονάδες Ψυχικής Υγείας, να απολυθούν 3.050 εργαζόμενοι και να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία 1.500 ψυχικά πάσχοντες, που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές. Η περικοπή από την κυβέρνηση της χρηματοδότησης των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης κατά 45% δεν επιτρέπει πλέον τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, που μέχρι τώρα τις λειτουργούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες εργαζόμενοι και ψυχικά ασθενείς βρίσκονται με το «ένα πόδι» στο δρόμο.

Η κρατική χρηματοδότηση σε αυτές τις δομές μειώθηκε από τα 82 εκατ. ευρώ στα 45 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη απορροφηθεί από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ετσι, οι μονάδες Ψυχικής Υγείας σημειώνουν ελλείψεις σε βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα, φάρμακα, χαρτικά, καθαριστικά, αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σε θεραπευτικό και αποκαταστασιακό επίπεδο, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και αποχωρούν καθημερινά, αλλά ακόμα και σε επίπεδο απλής διαμονής, αφού πλέον πολλοί λογαριασμοί είναι ανεξόφλητοι και πολλοί ιδιοκτήτες κτιρίων προχωρούν σε εξώσεις. Τα χρέη αγγίζουν τα 22 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ».
Οπως τονίζει το Δίκτυο, ήδη πολλά οικοτροφεία αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής των φιλοξενούμενων, δεκάδες εργαζόμενοι αποχωρούν αφού είναι απλήρωτοι από τον Ιούνιο, η προμήθεια φαρμάκων είναι πλέον αδύνατη λόγω μη πίστωσης από τους φαρμακοποιούς και βασικές παροχές όπως ηλεκτρικό και τηλέφωνο διακόπτονται και οι ελλείψεις προσωπικού εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια όλων των ασθενών που εξυπηρετούνται από τις παραπάνω Μονάδες, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα σημειώνει το Δίκτυο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ασθενείς και τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη επιστροφή τους στα ψυχιατρεία: «Η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο, αφού αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες εντάσεις λόγω της ανασφάλειας για το αύριο και του άγχους επιστροφής στα ψυχιατρεία. Πολλοί ασθενείς εκφράζουν, ενόψει του κινδύνου επιστροφής τους στα ψυχιατρεία, σκέψεις αυτοκτονίας».
Eυθύνες του Δικτύου «ΑΡΓΩΣ»
Την ίδια στιγμή που καταγγέλλει τα παραπάνω, το Δίκτυο ΝΠΙΔ «ΑΡΓΩΣ» φέρει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Στα πλαίσια της αποασυλοποίησης αυτά τα ΝΠΙΔ πρωτοστάτησαν στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας, ήταν αυτοί που δέχτηκαν να «τρέξουν» θνησιγενή προγράμματα και μάλιστα για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ασθενών. Επαναπαύονταν όσο θρέφονταν από κοινοτικά και κρατικά κονδύλια χωρίς να νοιάζονται και να παλεύουν για ψυχική υγεία για όλους όσοι έχουν ανάγκη στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.
Αντίστοιχα δείγματα αυτής της πολιτικής υπήρχαν και στο πρόσφατο παρελθόν: Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Δικτύου, την πενταετία 2004-2009 το σύστημα Ψυχικής Υγείας παρά τις αυξημένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά συρρικνώθηκε βίαια, οι προϋπολογισμοί των μονάδων καθηλώθηκαν στα επίπεδα του 2005, περίπου 25%-30% του προσωπικού πετάχτηκαν στο δρόμο, το ίδιο και χιλιάδες ψυχικά πάσχοντες. Βέβαια, αυτή η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση των μονάδων Ψυχικής Υγείας με ενδιάμεσους κρίκους αυτά τα ΝΠΙΔ είχε ως συνέπεια και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, το οποίο δουλεύει με ελαστικές σχέσεις, με ελλιπή ή και καθόλου εκπαίδευση και υποστήριξη, ενώ πολλοί εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί σε παραίτηση αφού έμεναν για μεγάλα διαστήματα απλήρωτοι.
Κι ενώ όλα επιβεβαιώνουν ότι μόνο όταν η Υγεία είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες δομές και υπηρεσίες εναρμονισμένες με τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα, οι ασθενείς κι οι εργαζόμενοι θα είναι εξασφαλισμένοι, το Δίκτυο συνεχίζει την αποθέωση του ιδιωτικού τομέα στην Ψυχική Υγεία.
«Ριζ.»5-10-2011 Για την αντιγραφη ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.