Με τις ελπίδες στην ανατολική Τουρκία να έχουν αναπτερωθεί μετά τη διάσωση μιας 27χρονης γυναίκας 66 ώρες μετά το σεισμό και ενός 18χρονου φοιτητή καθώς και ενός βρέφους 16 ημερών, τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν για τρίτη μέρα τις επιχειρήσεις τους. Το έργο τους δυσχεραίνουν το κρύο και οι δεκάδες μετασεισμοί. Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 459, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμα.
Μια δασκάλα, 27 χρόνων, βρέθηκε ζωντανή μέσα στα ερείπια της πόλης ΄Ερτζις, 66 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην επαρχία Βαν της ανατολικής Τουρκίας.
Η Γκεζντέ Μπαχάρ μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο εκστρατείας στην ΄Ερτζις, την πόλη που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος έχει προκαλέσει μέχρι τώρα το θάνατο 459 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.300.
Ενας 18χρονος φοιτητής ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια μιας πολυκατοικίας στην πόλη Ερτζίς, 61 ώρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,2 βαθμών, ενώ οι ελπίδες για νέες διασώσεις είχαν αναπτερωθεί ήδη από τη διάσωση της μόλις 14 ημερών μικρούλας Αζρα, 46 ώρες μετά τον σεισμό, καθώς και της μητέρας της και της γιαγιάς της.
Η Αγκυρα ζητά εξωτερική βοήθεια
Η Τουρκία θα δεχτεί βοήθεια από ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του σεισμού, μεγέθους 7,2 βαθμών.
Η τουρκική κυβέρνηση που είχε αρχικά αρνηθεί κάθε βοήθεια, αποφάσισε να δεχτεί τις προσφορές μετά τις πιέσεις από τις υπηρεσίες Διαχείρισης Καταστάσεων ΄Εκτακτης Ανάγκης, οι οποίες τόνισαν πως η χώρα χρειάζεται προκατασκευασμένα
σπίτια και κοντέινερ για να στεγάσει τους σεισμόπληκτους.
Από την άλλη, η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 400.000 δολάρια οικονομική βοήθεια και ότι θα στείλει άμεσα σκηνές.
Η παγωνιά στην ανατολική Τουρκία δυσκολεύει τις συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι σκηνές δεν είναι αρκετές.