Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Περνούσαν ζωή χαρισάμενη



Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Στη γνωστή και ευφυή διαφήμιση «Έλληνας Κροίσος με… δέκα γράμματα» παραπέμπει η ιστορία των περιουσιακών στοιχείων των -περισσοτέρων- εκ των 29 κατηγορουμένων, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή στο σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας των εμπλεκομένων από τη zougla.gr και ενώ το μελάνι δεν έχει καλά - καλά στεγνώσει, νέα στοιχεία από την έρευνα που διενεργεί κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε. δίνουν άλλη διάσταση στην υπόθεση.


Από τα απόρρητα στοιχεία που είναι σε θέση να αποκαλύψει η zougla.gr, σχετικά με τη διαδρομή του «μαύρου χρήματος» που κατέληξε στις τσέπες Ελλήνων αξιωματούχων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, προκύπτουν  εντυπωσιακά συμπεράσματα.

Τεράστια ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, υπεράκτιες εταιρείες μέσω των οποίων φέρονται να διακινήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των 85 εκατ. ευρώ, επενδύσεις σε ακίνητα, βίλες σε Ελλάδα και εξωτερικό, ακριβά αυτοκίνητα, ακόμα και ιδιωτικά αεροσκάφη, ένας ανεξήγητος πλουτισμός, ο οποίος δεν συνάδει με τη μισθολογική κατάσταση των εν λόγω προσώπων, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κάνουν τους ελεγκτές της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να τρίβουν τα μάτια τους.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το νέο πόρισμα του Σ.Δ.Ο.Ε., που ξεσκονίζει την κινητή και την ακίνητη περιουσία αλλά και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.

Ωστόσο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να κοινοποιηθούν στη κοινή γνώμη ορισμένα στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει για μερικούς εκ των κατηγορουμένων.

Βίλες και ιδιωτικά αεροσκάφη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα ευρήματα στην περιουσιακή κατάσταση ενός δημοσίου υπαλλήλου. Στο παρελθόν, ο συγκεκριμένος είχε διατελέσει και υπεύθυνος πολιτικού γραφείου πρώην βουλευτή. Την επίμαχη περίοδο, διετέλεσε και σε ορισμένες επιτροπές των αντισταθμιστικών.

Η περιουσία του δεν συνάδει με τη μισθολογική του κατάσταση, καθώς εμφανίζεται να έχει πολυτελή βίλα στα νότια προάστια αλλά και ιδιωτικό αεροσκάφος! Σε αυτά μπορούν να προστεθούν και τα υπέρογκα ποσά που έχουν διακινηθεί από και προς τους προσωπικούς του λογαριασμούς.

Ακίνητα στο Μαϊάμι!

Στο στόχαστρο των ελεγκτών έχει μπει και ο αδικαιολόγητος πλουτισμός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους των Ναυπηγείων. Από τις καταθέσεις που έχουν δοθεί στη γερμανική Δικαιοσύνη, το εν λόγω πρόσωπο φέρεται να διατηρούσε υπεράκτιες εταιρείες, ως έδρα των οποίων είχε δηλώσει την επαγγελματική του διεύθυνση!

Ο κατηγορούμενος, τον οποίο οι εισαγγελικές αρχές τοποθετούν στον «σκληρό πυρήνα» της υπόθεσης, δηλαδή στην «ομάδα Α», φέρεται να διατηρεί ακόμα και ακίνητα, δηλαδή πολυτελείς βίλες, ακόμα στο Μαϊάμι των Η.Π.Α.. Δύο τον αριθμό.

Εμφανίζεται, όμως, να έχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και στην Ελλάδα. Πολυτελές ακίνητο με ιδιωτική παραλία (!) σε γνωστό θέρετρο της Βορείου Ελλάδος, βίλα στην παραλιακή και στο Παλαιό Ψυχικό, νεοκλασικό σε ιστορική συνοικία των Αθηνών. Κατά το παρελθόν, το ίδιο πρόσωπο εμφανίζεται να είχε σκάφη, να κυκλοφορούσε με πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία άλλαζε κάθε έξι μήνες, να διασπάθιζε πολλά χρήματα για τις κοινωνικές του υποχρεώσεις και γενικώς να επαιρόταν για το γεγονός ότι ζούσε «ζωή χαρισάμενη». Πολυτελής και χλιδάτος βίος, ο οποίος δεν μπορούσε να εξηγηθεί -κατά τους ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε.- από τις μισθολογικές απολαβές της θέσης στην οποία είχε διορισθεί.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χέρια των Αρχών βρίσκεται λεπτομερής κατάσταση των εμβασμάτων που μπαινόβγαιναν στους λογαριασμούς των εν λόγω προσώπων, ενώ το πόρισμα που βρίσκεται υπό σύνταξη αναμένεται να αποτελέσει μέρος της δικογραφίας που πήρε πλέον τον δρόμο της κυρίας ανάκρισης.

Αναμένεται καρατόμηση Μίχα

Υπενθυμίζεται ότι το κάδρο των κατηγορουμένων αποτελείται από γνωστά πρόσωπα του δημοσίου βίου, μερικά εκ των οποίων υπήρξαν ιστορικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Εντύπωση, πάντως, και «παγωμάρα» σε κυβερνητικά στελέχη έχει προκαλέσει η εμπλοκή του ονόματος του πρώην νομάρχη και νυν προέδρου του Ε.Φ.Ε.Τ., Γιάννη Μίχα, ο οποίος ελέγχεται για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι θεωρείται «θέμα ημερών» η καρατόμηση του κ. Μίχα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να αφήσει να «σέρνεται μια ακόμη σκιά» για πρόσωπο που έχει τοποθετήσει δημόσια θέση.

Ακολουθεί η λίστα με τους 29 κατηγορούμενους:

- Μιχάλης Ματαντός (εφοπλιστής)

- Αντώνης Χάγιας (συνεργάτης Ματαντού)

- Αλέξανδρος Αβατάγγελος

Oι τρεις προαναφερόμενοι εμφανίζονται να είναι μεσάζοντες της HDW.

- Ιωάννης Μπέλτσιος, γνωστός και ως «ταχυδρόμος» και επί χρόνια προσωπικός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου.

- Ιωάννης Μίχας (πρώην νομάρχης Πειραιά και νυν πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ.)

- Σταύρος Μαρκάτος (συνδικαλιστής)

- Γιώργος Κοντάκης (συνδικαλιστής)

- Σωτήρης Εμμανουήλ (πρώην διοικητής Ναυπηγείων)

- Σπύρου Τραυλός (πρώην ισχυρός άνδρας των εξοπλισμών. Ήταν γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)

- Αντώνης Κάντας (πρώην στέλεχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)

- Αλέξανδρος Παπαντωνίου

- Μιχάλης Νομικός


- Εμμανουήλ Σαρτζετάκης


- Γιώργος Χατζηγιαννίδης


- Δημήτρης Λαδόπουλος


- Γιώργος Χαιρέκακος


- Παναγιώτης Στάμου


- Ιωάννης Μανωλέμης


- Γιώργος Καλίρης


- Γιώργος Παλαιολογόπουλος


- Παναγιώτης Ασπροδίνης


- Μανούσος Παραγιουδάκης


- Γιώργος Αθανασάκης


- Δημήτρης Πουλιέζος του Παναγιώτη


- Νικόλαος Λεονταρίτης


- Ζαχαρίας Ανδρουλάκης


- Νικόλαος Παρασκευόπουλος

- Δημήτριος Κουτσανούδης.