Δεν έχει τίποτε να κρύψει και μπορεί να δώσει εξηγήσεις για όλα τόνισε με γραπτή του δήλωση ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σχολιάζοντας την αποκάλυψη στην ψευδοβουλή από «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος των τραπεζικών του λογαριασμών που φθάνουν τις 850.000 ευρώ.
«Αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν, προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή κάπου αλλού», πρόσθεσε και δικαιολόγησε τις τραπεζικές του καταθέσεις, λέγοντας ότι για 48 χρόνια είναι «εργαζόμενος πολίτης», 20 σαν γιατρός και 36 σαν «βουλευτής», «υπουργός» και «πρωθυπουργός».
Το παρελθόν του αλλά και της οικογένειάς του είναι γνωστό, είπε, εξηγώντας ότι τα χρήματα σε πέντε λογαριασμούς της HSBC περιλαμβάνουν το εφάπαξ που έλαβε όταν συνταξιοδοτήθηκε και χρήματα από πωλήσεις ακινήτων, δύο από τις οποίες έγιναν εντός του 2011.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Σονάι Αντέμ, ανακοίνωσε την Πέμπτη από το βήμα της ψευδοβουλής και διένειμε έγγραφο στο οποίο φαίνεται ότι ο κ. Έρογλου διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς στα παραρτήματα μεγάλης διεθνούς τράπεζας στην κατεχόμενη Λευκωσία και Αμμόχωστο με καταθέσεις συνολικού ύψους δύο και πλέον εκατομμυρίων τουρκικών λιρών.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το ποσό αυτό συμφωνεί με το εκείνο που αναφέρεται σε έκθεση του «συμβουλίου ελέγχου της πρωθυπουργίας» το οποίο αυτή τη στιγμή εξετάζει υπόθεση περιουσιακών στοιχείων ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου. Αφορμή για την έναρξη έρευνας από το συμβούλιο ήταν κάποια δημοσιεύματα και άρθρα του τουρκοκυπριακού Τύπου.
Μετά τις δηλώσεις και τους ισχυρισμούς του κ. Αντέμ, τον λόγο πήρε ο κ. Ερογλου αναφέροντας ότι κατά καιρούς υπάρχουν τέτοιοι ισχυρισμοί οι οποίοι εξετάζονται. Υποσχέθηκε δε, ότι οι ισχυρισμοί του «βουλευτή» του ΡΤΚ καθώς και το έγγραφο που διένειμε, θα εξεταστούν προσεκτικά και αμερόληπτα από το «συμβούλιο ελέγχου της πρωθυπουργίας».
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, μετά την αποκάλυψη των τραπεζικών λογαριασμών του Ντερβίς Έρογλου, ξέσπασε κρίση στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας HSBC στα κεντρικά γραφεία της στο Λονδίνο, η οποία ζήτησε κατεπείγουσα λεπτομερή έκθεση για το θέμα από τα παραρτήματά της στα κατεχόμενα.