Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πως η Αμφιλοχία πέταξε την Αθήνα έξω από το προεδρείο της ΚΕΔΕ

 

    Η ντρίμπλα Κοιμήση που τον έφερε στη θέση του Γραμματέα της Κ.Ε.Δ.Ε.
Η Αμφιλοχία κέρδισε την Αθήνα. Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας έμεινε εκτός του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Η θέση του γραμματέα που προοριζόταν για το δήμο Αθηναίων κατέληξε σε χέρια βαλτινού. Στον Απόστολο Κοιμήση. Και το παράδοξο είναι πως αυτό συνέβη χωρίς τις ευλογίες της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, της παράταξης που ηγείται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης. Της παράταξης δηλαδή της οποίας μέχρι πρόσφατα ηγείτο ο ίδιος ο Απόστολος Κοιμήσης.

O δήμαρχος Αμφιλοχίας, παρακάμπτοντας τη γραμμή της παράταξής του, έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα στο προεδρείο της ΚΕΔΕ και εξελέγη με τις ψήφους της παράταξης των γαλάζιων δημάρχων (της οποίας ηγείται ο δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης).
Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσε να εκλέξει τον υποδειχθέντα από αυτή για τη θέση του γραμματέα Φώτη Προβατά, δημοτικό σύμβουλο της Αθήνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη Δημοκρατική Αριστερά, δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη.
Αξιοσημείωτη επισήμανση: ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά τα είχαν βρει προ καιρού στο πρόσωπο του Κώστα Ασκούνη για τη θέση του προέδρου με αποτέλεσμα να χάσει το «χρίσμα» ο Απόστολος Κοιμήσης. Θα μπορούσε να πει λοιπόν κάποιος πως ο δήμαρχος Αμφιλοχίας πήρε πλέον την εκδίκησή του από τη Δημοκρατική Αριστερά…
Συγκεκριμένα η πρόταση του Κώστα Ασκούνη ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για τη θέση του Α΄ αντιπροέδρου και ο δήμαρχος Ηρακλείου . Μανόλης Κουράκης για τη θέση του Β’ αντιπροέδρου.
Ο Κώστας Ασκούνης πρότεινε η γραμματεία να δοθεί στην Δημοκρατική Αριστερά με την οποία το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε στο δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα πρότεινε για τη θέση τον δημοτικό σύμβουλο Αθήνας Φώτη Προβατά. Όμως ο δήμαρχος Αμφιλοχίας πήρε το μικρόφωνο και αυτοπροτάθηκε ως υποψήφιος γραμματέας δηλώνοντας μάλιστα ότι, εφόσον εκλεγεί, δεν θα εισπράττει την αντιμισθία ως Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ.
Στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη ο Φώτης Προβατάς έλαβε 12 ψήφους και ο Απόστολος Κοιμήσης 7, τα λευκά ήταν 9, και 3 τα άκυρα. Στη δεύτερη ψηφοφορία, ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας έλαβε 12 ψήφους, ενώ δήμαρχος Αμφιλοχίας 18, καθώς ψηφίστηκε και από τους εκπροσώπους της Ν.Δ., οπότε και κατέλαβε τη θέση του γραμματέα. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε. Είμαι συγκινημένος και δεν μπορώ να πω κάτι άλλο…» ήταν η μοναδική φράση που είπε μετά το αποτέλεσμα ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Α.Κοιμήσης.
Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ένταση ανάμεσα στους αιρετούς, καθώς ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, κατηγόρησε τους εκπροσώπους της Ν.Δ. ότι επίτηδες είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν λευκό, για να ευοδωθεί η υποψηφιότητα Κοιμήση που υποστηρίζεται από τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη.

«Συνάδελφοι με τιμούν με διαχρονική εμπιστοσύνη»
Mιλώντας παράλληλα στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ» ο κ. Κοιμήσης δήλωσε: «Συνάδελφοι με τιμούν με τη διαχρονική και αδιατάραχτη εμπιστοσύνη σε πολλές θέσεις ευθύνης και μου δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω τον αγώνα μου, γι’ αυτό τα ακράδαντα  πιστεύω μου:  την αποκέντρωση της εξουσίας , την ισοδύναμη ανάπτυξη και την αξιοποίηση όλου του ενδογενούς δυναμικού της περιφέρειας της χώρας» .
Ο δήμαρχος Λάρισας κ. Κ. Τζανακούλης επικεφαλής της παράταξης της Ν.Δ. τόνισε ότι η απόφαση της παράταξης ήταν ψήφος κατά συνείδηση και όχι λευκό. Στη συνεδρίαση μετά το τέλος της εκλογής προεδρείου ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ζήτησε από τον κ. Κ. Τζανακούλη να αναθεωρήσει τη θέση της παράταξής του και οι σύμβουλοι της Ν.Δ. να μετάσχουν στις εκλογές για την Εκτελεστική Επιτροπή.
Ο Κ. Τζανακούλης όμως απάντησε ότι αυτός που έχει τη δύναμη πρέπει να κάνει και το πρώτο βήμα. Ο κ. Καμίνης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του δηλώνοντας πως εάν γνώριζε την εξέλιξη θα είχε θέση ο ίδιος υποψηφιότητα για πρόεδρος ενώ ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε πως δεν θα συμμετέχει στην εκτελεστική επιτροπή της ΚΕΔΕ. Με την εξέλιξη αυτή είναι η πρώτη φορά που δεν εκπροσωπείται ο Δήμος της πρωτεύουσας στο προεδρείο της ΚΕΔΕ ενώ η Εκτελεστική της Επιτροπή είναι μονοκομματική.
Κατόπιν τούτου θεωρείται ραγισμένη η συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έβαλε για αυτό το χέρι του ο δήμαρχος Αμφιλοχίας…

Πηγή: agrinionews.gr