Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

«Όχι» στη μείωση του βασικού μισθού λένε ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

«Όχι» στη μείωση του βασικού μισθού λένε ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Την πλήρη αντίθεσή τους στο αίτημα της τρόικα για μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και με κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5». Ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις, ενώ ο κ. Ασημακόπουλος έκανε λόγο για «καταστροφική πρόταση» που θα οδηγήσει σε χιονοστιβάδα λουκέτων σε επιχειρήσεις.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν κανόνες δικαίου που δεν μπορεί κανένας να τους αμφισβητεί» δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να τολμήσει να σκύψει την οσφυϊκή χώρα εν όψει αυτής της απαίτησης των τροϊκανών».
Ο κ. Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα δεχθεί τις απαιτήσεις των ελεγκτών. «Υπηρετούν με τον πιο βίαιο και άγριο τρόπο τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης. Συμπεριφέρονται ως σταυροφόροι ιδεοληψιών και δοξασιών» είπε.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος χαρακτήρισε «καταστροφική» αυτή την πρόταση της τρόικα.
«Εάν οδηγηθούμε σε μία τέτοια ζούγκλα, όπου οι μισθοί θα πέσουν στα 400-500 ευρώ, δηλαδή να γίνουμε Κίνα, Ινδία ή Βουλγαρία, τότε αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει χιονοστιβάδα λουκέτων» τόνισε.
Ο κ. Ασημακόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τελειωμό», καθώς η πρόταση της τρόικα οδηγεί «σε ραγδαία ύφεση». Όπως εξήγησε, θα υπάρξει κατάρρευση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, κατάρρευση κερδών και τζίρων και κατάρρευση των κρατικών εσόδων.
«Τη συγκεκριμένη περίοδο της μεγάλης ύφεσης το τελευταίο πράγμα που στέκεται εμπόδιο σε μία επιχείρηση να λειτουργήσει, να έχει έσοδα και κέρδη, είναι το κόστος των εργαζομένων. Είναι άλλα πράγματα που οδηγούν τις επιχειρήσεις στον γκρεμό και στα λουκέτα» επισήμανε ο κ. Ασημακόπουλος, εξηγώντας:
«Πρώτα απ’ όλα είναι η μεγάλη απομείωση των κερδών που συνδέεται με την αύξηση των λειτουργικών εξόδων -εκτός μισθολογικού κόστους- και των φορολογικών επιβαρύνσεων. Αυτά, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση των τζίρων των επιχειρήσεων που έχει να κάνει με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, είναι η καταστροφική συνταγή».
Στο ερώτημα με ποια λογική προτείνεται το συγκεκριμένο μέτρο από την τρόικα, ο κ. Ασημακόπουλος μίλησε για «λογική δημιουργικής καταστροφής», καθώς συμφέρει είτε ξένους επενδυτές, είτε Έλληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό «να τα αγοράσουν όλα για ένα κομμάτι ψωμί».
«Κάποιος πρέπει να συνυπολογίσει σε όλα αυτά που λέμε και τις κοινωνικές εκρήξεις, διότι θα υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές εκρήξεις και τότε όλες οι προσπάθειες -καλές ή κακές- θα πέσουν στο κενό» κατέληξε.