Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011


«Σπιτώσαμε» την Τρόικα

Εγκαθίσταται στην Αθήνα μόνιμη αντιπροσωπεία της τρόικα για να εποπτεύει σε καθημερινή βάση το αν και κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.


Η απόφαση αυτή, που ουσιαστικά επιβάλλει «Διευθυντήριο» σε ρόλο υπερ-κυβέρνησης στην Ελλάδα, θα ενσωματωθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες αύριο Κυριακή. Άλλωστε, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, έχει ήδη κάνει λόγο για ανάγκη «μόνιμης επιτήρησης των υπό διάσωση χωρών».


Με τον τρόπο αυτό, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά και το αναμενόμενο «κούρεμα» θα είναι αποτελεσματικά, ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο και η Ελλάδα θα εξοφλήσει τα χρήματα που χρωστάει, λένε κυβερνητικά στελέχη.


Πρόκειται για ολιγομελές επιτελείο τεχνοκρατών, οι οποίοι σύμφωνα με το «Βήμα» θα τοποθετηθούν σε επιτελικές θέσεις, κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν κάθε ημέρα την εφαρμογή των μέτρων. Η λειτουργία του επιτελείου θα είναι αμφίδρομη, αφού θα είναι ο σύνδεσμος της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταφέροντας απόψεις και υποδείξεις της τελευταίας για διάφορα ζητήματα.


«Έτσι θα λήξει η αγωνία και το άγχος για τις εκταμιεύσεις των δόσεων και τους ελέγχους που κάνουν κλιμάκια της τρόικας κάθε τρεις μήνες», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.


Προς «κούρεμα» 50%


Συμφώνησε ο ιδιωτικός τομέας για το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50-55%, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos».


Η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) θα παρουσιαστεί, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Σύνοδο Κορυφής. Σε ότι αφορά τις γαλλικές τράπεζες, έχουν πεισθεί, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι οι ζημιές από το επερχόμενο κούρεμα είναι διαχειρίσημες και τελικά πρόκειται για την πιο συμφέρουσα λύση.

Ο όμιλος BNP Paribas κοστολογεί τις ζημιές από ενδεχόμενο κούρεμα κατά 50% σε 1,7 δισ. ευρώ (επιπλέον των 534 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διαγράψει) ενώ η Societe Generale εκτιμά ότι θα έχει ζημιές έως 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την «Les Echos».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα», κατά τις γαλλογερμανικές διαβουλεύσεις τρεις λύσεις έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα:

- Η πρώτη αφορά την αγορά από το EFSF παλαιών ελληνικών ομολόγων στην τρέχουσα τιμή τους, που είναι «συμπιεσμένη» έως το 40% της ονομαστικής αξίας τους.

- Η δεύτερη πρόταση αφορά μια κανονική, πλήρη, εκτεταμένη και μη ελεγχόμενη χρεοκοπία. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πάρουν πίσω μόνο το 50% των επενδύσεών τους και το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά το ήμισυ.
- Η τρίτη και πιθανότερη λύση, προβλέπει εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων όχι μόνο κατά 21%, που προέβλεπε το σχέδιο του Ιουλίου αλλά κατά ποσοστό που μπορεί να φθάσει έως το 50% ή και 60%.