Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η ελληνική κρίση στην προεκλογική εκστρατεία της Αργεντινής

Η ελληνική κρίση στην προεκλογική εκστρατεία της Αργεντινής 
  Ήρθε η σειρά της Αργεντινής να αναφερθεί στην Ελλάδα: εικόνες από την κρίση κυριαρχούν σε προεκλογικό σποτ της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της την επόμενη Κυριακή.

Στο προεκλογικό σποτ η πρόεδρος μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στον υπόλοιπο κόσμο και την ανησυχία που αυτή προκαλεί. Οι εικόνες που συνοδεύουν τα λόγια της είναι από τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και τις ογκώδεις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» στις αρχές Μαΐου.


Η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία κυριαρχούν γενικότερα στην προεκλογική καμπάνια της προέδρου.


Η πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωσε πρόσφατα αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, σε συντάξεις και επιδόματα, ακολουθώντας τον ακριβώς αντίθετο δρόμο από τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.


Τον ίδιο δρόμο -με σημαντικές αποκλίσεις- ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες της Νοτίου Αμερικής.


Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη στην Αργεντινή το 2011 θα φτάσει το 8%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, συγκρίσιμο με αυτό της Κίνας, και οπωσδήποτε πολύ υψηλότερο από τα αναιμικά ποσοστά της Ευρώπης και των ΗΠΑ.


Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός, που είναι κοντά στο 10%, περιορίζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, γεγονός που επικρίνεται με δριμύτητα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από αρκετούς Αμερικανούς οικονομολόγους.


Η περονίστρια Κριστίνα Φερνάντες διεκδικεί την επανεκλογή της για δεύτερη θητεία στις 23 Οκτωβρίου. Η νίκη της έίναι σχεδόν βέβαια, δεδομένου ότι στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου εξασφάλισε ποσοστό σχεδόν 51%, για να ακολουθήσει ο ριζοσπάστης Ρικάρντο Αλφονσίν- γιος του πρώην προέδρου Ραούλ Αλφονσίν- έλαβε μόλις το 12,17%.