Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου Γρηγόρη Παπαχρήστου στη διαβούλευση για τον Όλυμπο



      Καταρχήν εκφράζουμε ως παράταξη την ικανοποίησή μας που επιτέλους δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Στον περιορισμένο χρόνο που δίδεται για διαβούλευση, θεωρούμε πως πρέπει να παραταθεί, καλούμαστε να καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις και παρατηρήσεις ώστε να τύχουν της αποδοχής από το αρμόδιο Υπουργείο.

Η παράταξή μας κατέθεσε πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, διοργάνωσης μεγάλης διαβούλευσης σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού-Τουρισμού, με τη μορφή συνεδρίου και μάλιστα διεθνούς, αντάξιου του ρόλου και του συμβολισμού του Ολύμπου.
Εμείς πιστεύουμε πως για τον Όλυμπο θα πρέπει να υπάρξει εθνικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί. Πολιτεία, φορείς και πολίτες.
Η παράταξή μας θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση επί του σχεδίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της καλύτερης δυνατής πρότασης αξιοποίησης και προβολής του Ολύμπου.
Στην πρώτη ματιά ανάγνωσης του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου που δόθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για δημόσια διαβούλευση, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
  1. ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΖΩΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Συμφωνούμε καταρχήν με την οριοθέτηση που προτείνεται στο σχέδιο. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία για τα οποία θα πρέπει να αποφανθούν οι τοπικές κοινωνίες, π.χ. Παλαιά Λεπτοκαρυά, Αϊ-Γιάννης Λιτοχώρου. Πιστεύουμε στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει στις 10 Οκτωβρίου στο δήμο Δίου-Ολύμπου θα κατατεθούν σχετικές προτάσεις.
  1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ – ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Το σχέδιο δε συνοδεύεται από την αντίστοιχη περιβαλλοντική μελέτη (δεν έχει αναρτηθεί προς το παρόν) ώστε να εξηγούνται και να αιτιολογούνται αρκετές από τις προτάσεις του σχεδίου. Απαραίτητος επίσης ο Κανονισμός Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης καθώς και το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης, το οποίο θα καθορίσει συγκεκριμένα τις δράσεις και τις λειτουργίες στις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Δρυμού.
  1. ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ Γ' ΖΩΝΗ
Στη Γ' Ζώνη, δυνατότητες ήπιων και συγκεκριμένων δράσεων, όπως:
 Αρχαιολογικά Πάρκα.
 Θεματικά Πάρκα (χλωρίδας, πανίδας, μυθολογίας, ιστορίας).
 Δασικά Χωριά.
 Χώροι και δράσεις άθλησης και αναψυχής.
 Δράσεις αγροτουρισμού, οικοτουρισμού.
  1. ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ Δ' ΖΩΝΗΣ
Στη Δ' Ζώνη θα συμπεριλαμβάνονται ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις, παραδοσιακοί οικισμοί, ακόμη και οικισμοί, για την ανάπτυξη και καλλιέργεια βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων καθώς και δράσεων με πιστοποίηση και σφραγίδα Ολύμπου.
Εάν αυτό δε συμβεί σ’ αυτήν τη φάση, τότε να υπάρχει δυνατότητα παρόμοιων δράσεων στη Γ' Ζώνη.
  1. ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ
Να συμπεριληφθεί και να ισχύει συγκεκριμένη νομοθεσία για τη ρύθμιση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων εντός των ζωνών Ολύμπου.

  1. ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης και καθαρισμού, εντός δύο ετών από τη ψήφιση του νόμου. Στο σχέδιο αναφέρεται δυνητικά.
  1. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
Δυνατότητα αρχαιολογικών ανασκαφών εντός των ζωνών, με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο σχέδιο υπάρχει κάποια αντίφαση που πρέπει να αποσαφηνιστεί.
  1. ΘΗΡΑ - ΥΛΟΤΟΜΙΑ
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στον Όλυμπο είναι ανεξέλεγκτη. Αυστηρός καθορισμός περιοχών (Γ' Ζώνη) και χρονικών περιόδων θήρας και υλοτομίας. Δυνατότητα απαγόρευσης με απόφαση Φορέα Διαχείρισης και Δασικής Υπηρεσίας.
  1. ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σταθεροί μηχανισμοί ελέγχου εισόδου-εξόδου στον Όλυμπο. Κέντρα Υποδοχής και Πληροφόρησης Επισκεπτών Ολύμπου. Εφαρμογή σχεδίου πυροπροστασίας και κατάσβεσης πυρκαγιών. Οριοθέτηση σχέσης Υπηρεσιών και Εθελοντικών Οργανώσεων.
  1. ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ
Για το πολυσυζητημένο αυτό θέμα της δυνατότητας δημιουργίας χιονοδρομικού κέντρου στον Όλυμπο (θέση Λιβαδάκι) να δοθεί απάντηση με τη σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία να αξιολογεί επιπτώσεις περιβάλλοντος, βιωσιμότητα και οφέλη επένδυσης. Παρομοίως να συμβεί και για το τελεφερίκ.
  1. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Δημιουργία ειδικών διαδρομών και μονοπατιών για ΑΜΕΑ, παιδιά και ηλικιωμένους.
Θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ο Όλυμπος δεν είναι υπόθεση κάποιων μεμονωμένων φορέων ή κάποιων συγκεκριμένων περιοχών.
Ο Όλυμπος αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο,
παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς,
παγκόσμιο απόθεμα της ατμόσφαιρας και βιόσφαιρας,
ιερό βουνό της ανθρωπότητας,
κατοικία των θεών και των Μουσών.
Τον έχουν υμνήσει επιφανείς συγγραφείς και ποιητές από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Στον Όλυμπο είναι στραμμένα τα μάτια όλης της ανθρωπότητας. Οφείλουμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη δημόσια διαβούλευση για την αξιοποίησή του και την προστασία του, να τον προσεγγίσουμε με τον δέοντα σεβασμό και τη δέουσα σοβαρότητα.
Ιδιαίτερα εμείς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στη σκιά του, έχουμε ένα λόγο παραπάνω, να προστατεύσουμε την ιστορία του, το κάλλος του, το μεγαλείο του.
Ναι στην αξιοποίησή του και στην προβολή του Ολύμπου.
Το μέγα όμως κεφάλαιο του δεν είναι απαραίτητα τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις.
Είναι ο μοναδικός ανά τον κόσμο και ανά τους αιώνες συμβολισμός του.
Σ’ αυτόν κυρίως μπορούμε να σχεδιάσουμε και να επενδύσουμε πολλά. Τόσα, όσα σε κανένα άλλο βουνό του κόσμου.