Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία γκρεμίστηκε με την πτώση των δίδυμων πύργων στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τελικά θα ξανακτιστεί και θα αποτελεί το μοναδικό χώρο λατρείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Νότιο Μανχάταν.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε υποβάλει μήνυση κατά της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ, που έχει την ευθύνη ανάπτυξης του «Σημείου Μηδέν», επειδή ο νέος της διευθυντής είχε αναθεωρήσει την αρχική απόφαση και πρόβαλε «διάφορες προφάσεις» για να εμποδίσει την ανέγερση της εκκλησίας.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αρκετές κινητοποιήσεις και αναλήφθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες από ομογενειακούς φορείς, με πολιτικές παρεμβάσεις Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών.
Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε την επίτευξη και υπογραφή συμφωνίας με τη Λιμενική Αρχή για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και οι ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής συναντήθηκαν με τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ‘Αντριου Κουόμο, στο γραφείο του στο Μανχάταν. Στη συνάντηση συμμετείχαν η ηγεσία της ενορίας του Αγίου Νικολάου και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Τζαχάρη, τον πρόεδρο της ενορίας του Αγίου Νικολάου Ιωάννη Κουλουκουνδή και τον εκτελεστικό διευθυντή της Λιμενικής Αρχής Κρις Γουόρντ. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο κυβερνήτης Κουόμο και ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Ελληνοαμερικανός Ντιν Σκέλος, συνυπέγραψαν το έγγραφο ως επίσημοι μάρτυρες της συμφωνίας.
Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την ανοικοδόμηση του Ναού στην ανατολική άκρη της οδού Λίμπερτι στον αριθμό 130. Της συμφωνίας προηγήθηκε ανεξάρτητη τετράμηνη μελέτη ειδημόνων μηχανικών και η εκπόνησή της είχε από κοινού ανατεθεί από τη Λιμενική Αρχή και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η ανοικοδόμηση του Ναού θα μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χώρο αυτό με μικρές μόνο προσαρμογές στο αρχικό σχέδιο και χωρίς να επηρεάσει το πρόγραμμα κατασκευής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μίλησε εγκωμιαστικά για τον κυβερνήτη Κουόμο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είμεθα ευγνώμονες προς τον αξιότιμο Κυβερνήτη και εκλεκτό φίλο ‘Αντριου Κουόμο διότι βοήθησε στην πραγματοποίηση ενός ονείρου, το οποίο τρέφουμε για μια ολόκληρη δεκαετία. Με τη βοήθεια του Θεού, η ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν, εκεί δηλαδή που είχε σημαντική πνευματική παρουσία και προσφορά 85 ετών, αποτελεί επιβεβαίωση του πόσο σημαντική είναι η εξάσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και όλους τους Αμερικανούς. Η υπόσχεσή μας είναι υπόσχεση μαρτυρίας για όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, ότι η ελευθερία της συνειδήσεως και το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής εκφράσεως είναι το φως που θα εκπέμπει ο αναστημένος ναός του Αγίου Νικολάου».
Ο κυβερνήτης ‘Αντριου Κουόμο, αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε: «Χάσαμε το ναό του Αγίου Νικολάου στην καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου και για ένα μεγάλο διάστημα το μέλλον του ναού ήταν αβέβαιο. Η ανοικοδόμηση του ναού, με τον πρόσθετο χώρο περισυλλογής, μνήμης και προσευχής (για τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου), δεν είναι ευχάριστη είδηση μόνο για την Ελληνορθόδοξη κοινότητα αλλά για και για όλους τους Νεοϋορκέζους. Με τη συμφωνία αυτή συνεχίζουμε συλλογικά την πορεία επουλώσεως, αποκαταστάσεως και αναγεννήσεως. Επιτέλους, επιστρέφουμε αυτόν τον πολύτιμο χώρο προσευχής εκεί που ανήκει».
Ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, πάτερ Ιωάννης Ρώμας, ο οποίος μετά την καταστροφή της μικρής εκκλησίας του λειτουργεί μέχρι σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν, ανέφερε στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» ότι «μετά από δέκα χρόνια αγώνων και αγωνίας, νιώθουμε δικαιωμένοι. Ήμουν στον ‘Αγιο Νικόλαο από το 1972. Το μικρό αυτό ναό που καταστράφηκε τελείως, τον είχε κτίσει μέσα στη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα μία ομάδα Ελλήνων ναυτικών και μεταναστών, χωρίς να μιλούν τη γλώσσα, χωρίς χρήματα, αλλά με πίστη και αγάπη για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Σ’ ένα δωμάτιο κοιμόντουσαν δώδεκα άτομα ώστε να μπορέσουν να μαζέψουν χρήματα. Το 1916, αγόρασαν το κτίριο για 25.000 δολάρια. Ο νέος ‘Αγιος Νικόλαος θα είναι ένας τόπος λατρείας για όλους τους επισκέπτες της περιοχής και ένα σύμβολο ελευθερίας».