Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η μόνη λύση


Γράφει ο Χ.Π. από Κατερίνη

     Όλοι οι Έλληνες περιμένουν να δοθεί μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας, το οποίο συνεχώς μεγαλώνει. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι κατεξοχήν πρόβλημα εμπιστοσύνης. Όποια μέτρα και εάν ληφθούν από την εκάστοτε κυβέρνηση, δεν θα λύσουν το πρόβλημα εάν δεν την εμπιστεύονται (την κυβέρνηση) οι πολίτες. Δυστυχώς το υπάρχων πολιτικό προσωπικό της χώρας, δεν έχει και δεν μπορεί να αποκτήσει αυτή την εμπιστοσύνη.
Αυτό συμβαίνει διότι τα μέτρα που λαμβάνονται, είναι άδικα, στοχεύουν στα μικρά εισοδήματα και επομένως είναι αναποτελεσματικά. Το μικρό εισόδημα είναι αυτό που έχει «μέγιστη ροπή προς κατανάλωση» και επομένως όταν το περιορίζεις, μειώνεις την κατανάλωση –  μειώνεις ιδιωτικά και κρατικά έσοδα. Επίσης σε περίοδο ύφεσης, δεν μπορείς να απολύεις αλλά στηρίζεις με κάθε τρόπο την εργασία (δημόσια και ιδιωτική). Μέγα λάθος το ότι δεν πάρθηκαν μέτρα για τη στήριξη της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και ακόμη μεγαλύτερο λάθος το ότι άνοιξε η κουβέντα για !
απολύσεις στο δημόσιο (δημιουργεί ανασφάλεια, μειώνει την κατανάλωση, κλείνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και αυξάνεται η ανεργία).
Η λύση λοιπόν δεν είναι άλλη από το να βρεθούν τα χρήματα από τα εισοδήματα που το μεγαλύτερο μέρος τους οδηγείται στην αποταμίευση και δεν βοηθάει την οικονομία.
Την τελευταία 10ετία (τη δεκαετία του ευρώ) η χώρα μας είχε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5 – 5% ετησίως ή περίπου 10 δις ευρώ κατά έτος. Σύνολο δεκαετίας 100 δις ευρώ επιπλέον. 
Επίσης διάβασα χθες ότι μία offshore  εταιρία χρωστάει στο κράτος 21,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε φόρους 21.500 μισθωτών ή συνταξιούχων με ετήσια φορολογική επιβάρυνση 1.000 ευρώ ο καθένας. Δυστυχώς όμως τα μέτρα που λαμβάνονται στοχεύουν στην είσπραξη των φόρων από τους 21.500 χαμηλόμισθους και όχι από την μια  offshore.
Η λύση λοιπόν είναι η εξής:
1.    Στήριξη της εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
2.    ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους Έλληνες, ξεκινώντας από την κορυφή προς τη βάση  (νυν και πρώην: πρόεδρο δημοκρατίας – πρωθυπουργό – υπουργούς – βουλευτές – γενικούς γραμματείς - προέδρους οργανισμών – διοικητές – περιφερειάρχες - νομάρχες- δημάρχους – δημοσίους υπαλλήλους – γιατρούς – δικηγόρους – ελεύθερους επαγγελματίες – αγρότες κλπ) και να διασταυρωθούν τα περιουσιακά στοιχεία όλων μας (κινητά και ακίνητα) με αυτά που δηλώναμε από την πρώτη μας φορολογική δήλωση μέχρι και σήμερα.
3.    αφού γίνει η παραπάνω διαδικασία να πληρωθούν αναδρομικά στο 100% οι φόροι που αναλογούν στο εισόδημα που δεν φορολογήθηκε και να επιβληθεί επιπλέον πρόστιμο.
4.    όσοι βρεθούν  «σωστοί» απέναντι στην εφορία, να μειωθεί η φορολογία τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μετά από την παραπάνω διαδικασία και χρήματα θα βρεθούν (πάρα πολλά) και η εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς που μας κυβερνούν θα αποκατασταθεί.
Αυτή είναι η μόνη λύση.

Χ.Π  Κατερίνη