Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Βιετνάμ: Σκότωσαν τον τελευταίο ρινόκερο της Ιάβας

Ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη στον κόσμο, ο ρινόκερος της Ιάβας, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στον αφανισμό, μετά από τη θανάτωση του θεωρούμενου ως τελευταίου εκπροσώπου του στο Βιετνάμ.
Ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη στον κόσμο, ο ρινόκερος της Ιάβας, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στον αφανισμό, μετά από τη θανάτωση του θεωρούμενου ως τελευταίου εκπροσώπου του στο Βιετνάμ.

Σύμφωνα με το WWF, λαθροκυνηγοί σκότωσαν το σπάνιο ζώο για το κέρατό του. Η επιβίωση του είδους εξαρτάται πλέον από ένα μικρό πληθυσμό στην Ινδονησία.
«Ο τελευταίος ρινόκερος της Ιάβας στο Βιετνάμ πέθανε», ανακοίνωσε ο διευθυντής του τοπικού παραρτήματος Τραν Τχι Μινχ Χιεν. «Είναι οδυνηρό το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν στον πληθυσμό ρινόκερων του Βιετνάμ, οι προσπάθειες διατήρησης απέτυχαν να σώσουν αυτό το μοναδικό ζώο. Το Βιετνάμ απώλεσε ένα μέρος της φυσικής κληρονομιάς του».
Το ζώο εντοπίστηκε νεκρό τον περασμένο Απρίλιο στο Εθνικό Πάρκο Καν Τιεν, όπου το είχαν δει για τελευταία φορά το 2008. Σύμφωνα με το WWF, το είχαν πυροβολήσει στο πόδι και του είχαν κόψει το κέρατο. Λίγους μήνες νωρίτερα, γενετική ανάλυση περιττωμάτων από το πάρκο είχε δείξει ότι όλα ανήκαν στον ίδιο ρινόκερο, κάτι που σήμαινε ότι η επιβίωση του είδους στη χώρα κρεμόταν πιθανότατα από αυτό το ζώο.
Ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου παραδέχεται ότι ορισμένοι από τους φύλακες απέτυχαν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Όπως λέει ωστόσο ο Τραν Βαν Ταν, όταν ο μέσος αγρότης κερδίζει περίπου 5 ευρώ την ημέρα, είναι αδύνατο να εμποδίσει κανείς τους περίπου 100.000 ανθρώπους που ζουν κοντά στο πάρκο να κυνηγήσουν εξωτικά ζώα. «Δεν προσπαθούμε να αποποιηθούμε την ευθύνη μας για το θάνατο του ρινόκερου, όμως κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τον προστατεύσουμε», υποστηρίζει ο Ταν.
«Θεραπευτικές ιδιότητες»
Η ζήτηση για κέρατα ρινόκερων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε Κίνα και Βιετνάμ, όπου πιστεύεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του WWF, ακόμη και λίγη σκόνη από κέρας μπορεί να πωληθεί προς εκατοντάδες δολάρια στη μαύρη αγορά, ενώ η τιμή για τα ίδια τα κέρατα ανέρχεται στα 70.000 ευρώ το κιλό.
Η συντονίστρια του προγράμματος ασιατικών ελεφάντων και ρινόκερων της οργάνωσης Κρίστι Ουίλιαμς σημειώνει ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και 5-6 χρόνια, καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι το κέρας ρινόκερου μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο.
Περίπου 40 με 60 ρινόκεροι της Ιάβας ζουν ελεύθεροι στο Εθνικό Πάρκο Ουτζούνγκ Κουλόν της Ινδονησίας. Πιστεύεται ευρέως ότι είναι οι τελευταίοι εναπομείναντες εκπρόσωποι του είδους.