Γράφει ο Κατσάρας Κων/νος
Οι μανιταρόφιλοι Πιερίας στην προσπάθεια τους να ενημερώσουν και να φέρουν κοντά τους, στον παραμυθένιο κόσμο των μανιταριών, τους συμπολίτες μας, διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Κατερίνης, και την Οικολογική Ομάδα «Μητέρα Γη» δυο εκδηλώσεις, που περιλάμβαναν εξόρμηση, συλλογή, ταυτοποίηση, καταγραφή, έκθεση και ομιλίες για τα άγρια μανιτάρια.
«Μανιταροεξόρμηση» στην Άνω Μηλιά
Το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, παρά τη βροχή και το κρύο, η συγκέντρωση έγινε στην αυλή του LIDL (περιοχή Ανδρομάχης), όπου και αρκετοί θαρραλέοι μανιταρόφιλοι συγκεντρώθηκαν. Στη συνέχεια με ιδιωτικά ΙΧ ανηφόρησαν στην άνω Μηλιά για συλλογή μανιταριών
Η περιοχή αυτή, με τα υπέροχα πευκοδάση, και δάση οξιάς, παρέχει εκλεκτούς βιότοπους. Η ανάπτυξη των μανιταριών στην εποχή αυτή του φθινοπώρου έπρεπε να βρίσκεται στο ζενίθ της. Ωστόσο, επειδή το καλοκαίρι δεν έπεσαν βροχές και το έδαφος παρέμεινε άνυδρο, οι προσδοκίες μας να βρούμε πλούσια σοδιά μανιταριών ήταν περιορισμένες. Μολονότι οι περιζήτητοι Βωλίτες δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, οι φίλοι του μανιταριού κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να συλλέξουν μια μεγάλη ποικιλία, πάνω από 50 διαφορετικά είδη μανιταριών, τα οποία την επομένη χρησιμοποιήθηκαν για την καθορισμένη έκθεση. Από τα ευρήματα της ημέρας ξεχώρισαν το Boletus edulis (Βωλίτης ο εδώδιμος ) και το Boletus pinophilus (Βωλίτης ο πευκόφιλος) του Giugeppe Gioffre. Αλλά και τα καλάθια των άλλων μανιταροσυλλεκτών ήταν σχεδόν γεμάτα. Οι τολμηροί μανιταροσυλλέκτες παρά τη συνεχιζόμενη βροχή, το κρύο και τη δίωρη περιπλάνηση μέσα στα δάση του χωριού, όπως φάνηκε, έμειναν ικανοποιημένοι από τη συγκομιδή και την εκπαιδευτική πορεία τους. Στην επιστροφή κάναμε μια ημίωρη στάση στην ταβέρνα «Κτήμα του Ηρακλή», όπου και με ζεστό βουνίσιο τσάι ή τσίπουρο, προσπάθησαν να ανεβάσουν την μειωμένη θερμοκρασία του σώματος.
Σεμινάριο στην αίθουσα του Δημαρχείου της Κονταριώτισσας.
Η Κυριακή 16 Οκτωβρίου, δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης συμπεριλάμβανε τη μανιταροέκθεση και το μανιταροσεμινάριο. Ιδιαίτερη εντύπωση και ενθουσιασμό προκάλεσε η έκθεση των συλλεχθέντων μανιταριών. Γύρω στα 40 διαφορετικά μανιτάρια, χωρισμένα σε φαγώσιμα, μη εδώδιμα και δηλητηριώδη, τοποθετήθηκαν σε τρία μεγάλα τραπέζια,
όπου και ταυτοποιήθηκαν και καταγράφηκαν από τον Καθηγητή Μυκητολόγο κ. Αθανασίου Ζαχαρία.
Ένας καινούργιος κόσμος ανοιγόταν μπροστά στα μάτια του περίεργου κοινού, που γοητευμένο παρακολουθούσε τον κ. Αθανασίου να περιγράφει τα πολύμορφα και ποικιλόχρωμα αυτά πλάσματα του δάσους και όχι μόνο.
Με έκπληξη ζωγραφισμένη στα μάτια οι μικροί και μεγάλοι ακροατές, πληροφορήθηκαν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 3.000 διαφορετικά είδη μανιταριών, ενώ εμείς μονάχα γνωρίζουμε δύο το πολύ τρία διαφορετικά είδη, που βάζουμε μαγειρεμένα στο πιάτο μας. Μετά την μανιταροέκθεση ακολούθησαν δύο ενδιαφέροντα θέματα, στην Μανιταρογνωσία, από το συμπολίτη μας Κατσάρα Κων/νο και τον Αθανασίου Ζαχαρία, με προβολή διαφανειών. Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη σε ταβέρνα του χωριού, όπου δοκιμάστηκαν μανιταρόσουπα και ψημένες λειχουδιές μανιταριών.