Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πρώτες κυρίες στο απόσπασμα

Πρώτες κυρίες στο απόσπασμα 


   Οση λάμψη και αν απέκτησαν με τις φιλανθρωπίες και τα βραβεία, οι λαοί ποτέ δεν χώνεψαν τις σπατάλες και τον πολυτελή βίο.

Ράνια της Ιορδανίας, Λεϊλά Μπεν Αλι της Τυνησίας, Σούζαν Μουμπάρακ της Αιγύπτου, Ασμα της Συρίας, Λάλα Σάλμα του Μαρόκου, μία βασίλισσα, δύο πρώην και δύο νυν πρώτες κυρίες σε Αφρική και Μέση Ανατολή. Λατρεύτηκαν στο εξωτερικό, ωστόσο έχασαν σε χρόνο ρεκόρ τη λάμψη τους και την εικόνα της χειραφετημένης μουσουλμάνας που έδειχναν στους υπηκόους τους. Αλλες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα παλάτια τους και ζουν στο εξωτερικό, άλλες ζουν με τη φριχτή βεβαιότητα ότι έρχεται η σειρά τους.


Εδώ και δεκαετίες, στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ίσχυε ο κανόνας «ένας ηγέτης-δικτάτορας που επιθυμεί να γίνει αποδεκτός από τη Δύση». Στόχος ήταν να βελτιώσει την εικόνα του. Και για να το καταφέρει, έπρεπε να βρει μία σύζυγο γοητευτική, μορφωμένη και κυρίως αφοσιωμένη στο ανθρωπιστικό έργο της και στον άνδρα της.

Οι υποψήφιες βασίλισσες και οι πρώτες κυρίες με τη σειρά τους δέχονταν με ευχαρίστηση την πρόκληση για έναν Αραβα σύζυγο. Ο ρόλος τις βόλευε πολύ, αφού εκτός από φήμη, τους εξασφάλιζε επίσης διέξοδο από τη ρουτίνα τους. Οι προνομιούχες σύζυγοι ισχυρών ανδρών «πάντρευαν» τον ακτιβισμό με τον εκσυγχρονισμό, τη φιλανθρωπία με τις λαμπερές εμφανίσεις. Εκαναν ταξίδια με ιδιωτικά αεροπλάνα ή πολυτελή γιοτ, ψώνιζαν στα πιο ακριβά καταστήματα σε Παρίσι, Λονδίνο και Μιλάνο, κέρδιζαν διεθνή συμπάθεια με τη γοητεία και τους καλούς τρόπους τους.

Φέτος, τα πράγματα άλλαξαν. Οι πρώτες κυρίες της Μέσης Ανατολής έλειπαν από τις μπροστινές θέσεις στις επιδείξεις μόδας της Πόλης του Φωτός. Αιτία βεβαίως ήταν οι εξεγέρσεις σε πολλές αραβικές χώρες. Η αρχή του τέλους για τις κυρίες ήρθε από την εξέγερση των Τυνήσιων [Παρά το φιλανθρωπικό έργο της, η πανίσχυρη Σούζαν Μουμπάρακ κατηγορείται για διαφθορά.] ν, ενώ πλέον με τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι γράφεται το φινάλε τής «ενός ανδρός ισχύος» και στη Λιβύη.


Λεϊλά Τραμπελσί της Τυνησίας

Οι Τυνήσιοι ήταν εκείνοι που έκαναν την αρχή με την Επανάσταση των Γιασεμιών. Καθαίρεσαν τον πρόεδρο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, δίνοντας τη σκυτάλη στους Αιγυπτίους, τους Λίβυους και τους Σύρους. Ο λαός της χώρας ένιωσε μεγάλη ανακούφιση επειδή απαλλάχτηκε όχι μόνο από τον πρόεδρο αλλά και από τη σύζυγό του Λεϊλά Τραμπελσί. Η 54χρονη σήμερα έκπτωτη πρώτη κυρία ήταν παρασκηνιακά εκείνη που κινούσε τα νήματα. Από απλή κομμώτρια, κατάφερε να σαγηνεύσει τον Μπεν Αλι και να βγάλει από την αφάνεια ακόμη και τους συγγενείς της, βάζοντάς τους στους αριστοκρατικούς κύκλους. Η Λεϊλά, όταν αντιλήφθηκε ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να αντιστραφούν, διέφυγε με τον σύζυγό της στη Σαουδική Αραβία, όπου τους προσφέρθηκε άσυλο. Κι όπως ακούγεται δεν έφυγε με άδεια χέρια. Πήρε μαζί της 1.500 ράβδους χρυσού.


Σούζαν Μουμπάρακ της Αιγύπτου

Ονειρευόταν να κερδίσει βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το ανθρωπιστικό έργο της αλλά τώρα κατηγορείται για διαφθορά. Η 70χρονη Σούζαν Μουμπάρακ υπήρξε πανίσχυρη πρώτη κυρία της Αιγύπτου από το 1981, από τότε δηλαδή που ο σύζυγός της Χόσνι ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Κι είναι αλήθεια ότι το πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο της ήταν πλούσιο, εξασφαλίζοντάς της πολλά βραβεία από διεθνείς οργανισμούς όπως η UNICEF και ο ΟΗΕ.

Κόρη Αιγύπτιου γιατρού και Ουαλής νοσοκόμας, προσπάθησε να ενώσει τον ισλαμικό με τον δυτικό πολιτισμό κι ώς έναν βαθμό το πέτυχε. Ομως, η εμμονή της να παραμείνει η οικογενειακή δυναστεία στην εξουσία γύρισε μπούμερανγκ. Σήμερα, ο σύζυγός και οι δύο γιοι της είναι στη φυλακή και αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, ενώ εκείνη βρ [Λέγεται ότι η 36χρονη σύζυγος του Μπασάρ αλ Ασαντ κρύβεται στη Δαμασκό ή στο Λονδίνο.] ίσκεται έξω με εγγύηση.


Η ΧΑΝΤΙΓΙΑ

Στη φυλακή βρίσκεται και η σύζυγος του Γκαμάλ Μουμπάρακ (γιου του Χόσνι και της Σούζαν). Η Χαντίγια, κόρη Αιγύπτιου μεγιστάνα, είχε με τον προκλητικό τρόπο ζωής εξοργίσει τους φτωχούς Αιγυπτίους, που δεν καταλαβαίνουν τι χρειάζεται το filler στα χείλη...


Ασμα της Συρίας

Είχε υποσχεθεί ότι θα ανανέωνε το καθεστώς της Συρίας, όμως δεν τα κατάφερε. Η 36χρονη σύζυγος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, γεννημένη στο Λονδίνο από οικογένεια σουνιτών μουσουλμάνων, με πατέρα καρδιολόγο και μητέρα στον διπλωματικό κλάδο, έκανε λαμπρές σπουδές και ξεκίνησε καριέρα στον τραπεζικό χώρο μέχρι το 2000 που παντρεύτηκε τον σύζυγό της, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Μοντέρνα γυναίκα, με κοντά, κυματιστά μαλλιά, με ενδυματολογικές επιλογές από οίκους μόδας και λάτρις των τακουνιών του Λουμπουτέν, γοήτευσε πριν από μερικούς μήνες ακόμη και τη διευθύντρια σύνταξης της αμερικανικής «Vogue», η οποία την αποκάλεσε την πιο δροσερή και σαγηνευτική πρώτη κυρία της πιο ασφαλούς χώρας της Μέσης Ανατολής.

Λίγους μήνες αργότερα, ξεκίνησαν οι λαϊκές εξεγέρσεις και στη Συρία. Ακόμη και σήμερα, όποιος ξεσηκώθηκε το πλήρωσε και το πληρώνει με αίμα. Αποτέλεσμα είναι ο Μπασάρ αλ Ασαντ να είναι πλέον μισητός από τον λαό του. Η Ασμα, θέλοντας να αποφύγει τον κίνδυνο πιθανής δολοφονίας της ίδιας και των παιδιών της, κρύβεται κάπου στη Δαμασκό ή, κατ' άλλες πληροφορίες, έχει διαφύγει στο Λονδίνο.


Ράνια της Ιορδανίας

Η γοητευτική βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα, αγαπήθηκε στο εξωτερικό όσο καμία άλλη εστεμμένη. Η Οπρα Γουίνφρεϊ την αποκάλεσε μέσα από την εκπομπή της «παγκόσμιο είδωλο» της γυναίκας που ασχολείται με το α [Η βασίλισσα Ράνια ζει στην ανασφάλεια εξαιτίας του πολυτελούς βίου της.] νθρωπιστικό έργο. Το 2009, η Παλαιστίνια στην καταγωγή βασίλισσα κέρδισε την 79η θέση της λίστας του περιοδικού «Forbes» με τις πιο ισχυρές γυναίκες.

Αντιθέτως, στη χώρα της δεν είναι αγαπητή, σύμφωνα με την blogger Σάνα Σαέεντ. «Η Ράνια δεν αρέσει επειδή αντί να μιλάει στον λαό, προσπαθεί να τον αντιπροσωπεύσει μιλώντας με τους ισχυρούς γι’ αυτόν. Επίσης, τους έχει εξοργίσει το αμερικανικό στιλ της και το ντύσιμό της, επειδή αφήνει μερικά εκατοστά δέρματος να φαίνονται, ενώ τους θυμώνει η αδυναμία της στα ακριβά ρούχα.

Προτιμά τα Armani Prive, ενώ έχει αδυναμία στα παπούτσια. Η συλλογή της μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της πρώην πρώτης κυρίας των Φιλιππίνων, της Ιμέλντα Μάρκος. Ο λαός δεν της συγχώρεσε εξάλλου τη γιορτή που έκανε πέρσι για τα 40ά γενέθλιά της στην αραβική έρημο, όπου κάλεσε 600 άτομα. Δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι για να περπατούν οι καλεσμένοι χωρίς να καίγονται τα πόδια τους είχε βρέξει με μεγάλες ποσότητες νερού την άμμο, ενώ οι ντόπιοι υποφέρουν από λειψυδρία.

Το online περιοδικό Slate χαρακτήρισε τη Ράνια «Μαρία Αντουανέτα της Μέσης Ανατολής», επειδή όπως η Γαλλίδα βασίλισσα έγινε αποδιοπομπαίος τράγος για τις σπατάλες και τις φιλίες της με εχθρούς της Γαλλίας, έτσι κι εκείνη με την πολυτελή ζωή και τα έξοδα που κάνει επιβαρύνει το κράτος. Μάλιστα, παρ’ ότι ο βασιλιάς σύζυγός της έχει κάνει μερικές αναγκαστικές μεταρρυθμίσεις για να προλάβει την εξέγερση των υπηκόων του, η Ράνια ζει στην ανασφάλεια.


Λάλα Σάλμα του Μαρόκου

Το Παρίσι επιλέγει για τα ψώνια της, όπως πολλές πρώτες κυρίες της Μέσης Ανατολής, και η σύζυγος του βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ του 6ου, η οποία προτιμά τις δημιουργίες των οίκων Balmain και Dior. Η 33χρονη Λάλα Σάλμα, μητέρα δύο παιδιών, είναι πολύ μορφωμένη, κα [Η 33χρονη πριγκίπισσα αισθάνεται ασφάλεια μόνο όταν ψωνίζει στο Παρίσι.] θώς έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και έχει master στην πληροφορική. Στη χώρα της υποστηρίζει την καμπάνια κατά του καρκίνου, ενώ έχει επίσης οριστεί πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Η Σάλμα, που εκπροσωπεί τη νέα γενιά γυναικών της χώρας της, κάνει προσπάθειες να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής του «ασθενούς φύλου» στο Μαρόκο. Ομως, αν και ο σύζυγός της τελευταία, μετά τις εξεγέρσεις στις γειτονικές χώρες, έκανε μεταρρυθμίσεις που καθησύχασαν προς το παρόν τον λαό, φοβάται για το μέλλον.

Espressonews.gr