Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ



Γράφει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

 
   Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων (1-10-2011) δίνει την ευκαιρία σε κόμματα και πολιτικούς, να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την τρίτη ηλικία.
Η συνταξιοδότηση στην εποχή μας, όπου η σύνταξη περικόπτεται από το ΔΝΤ και το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, είναι η αναγνώριση του έργου που πρόσφεραν στη ζωή οι άνθρωποι αυτοί, ενώ για πολλούς άλλους, στις χώρες της Ε.Ε. η αρχή πολλών προβλημάτων.

Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει, ενώ βλέπουμε όλο και λιγότερες θέσεις εργασίας για τους νέους που θα πρέπει να πληρώσουν τις συντάξεις των γονιών τους! Έτσι για να έχεις μια καλή ζωή μετά τα 65, πρέπει να έχεις εργαστεί σκληρά και κυρίως περισσότερα χρόνια, απ΄ ότι πριν, προκειμένου να αντέξεις, οικονομικά, να επιβιώσεις.
Το σύστημα της Ε.Ε. έχει αναμφίβολα αποτύχει όταν χρησιμοποιεί για εργασία, έστω και περιστασιακή… 80χρονους, ενώ απορρίπτει μεσήλικες και καταδικάζει σε ανεργία την νεολαία.
Στην Ιαπωνία, η κοινωνία έκανε ένα τεράστιο άλμα τα τελευταία πενήντα χρόνια. Από την αγροτική κοινωνία στην βιομηχανική, όπου οι νέοι δεν ασχολούνται με την φροντίδα των ηλικιωμένων. Η μοναξιά και η απομόνωση είναι εκεί πολύ διαδεδομένη. Τα κοινωνικά ρομπότ είναι μια λύση, πιστεύουν στην Ιαπωνία, για τις μελλοντικές γενιές των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας, αλλά την ίδια ώρα είναι και η μεγαλύτερή της πρόκληση. Για το λόγο αυτό καθίσταται επιτακτική ανάγκη να βρεθούν τρόποι, ώστε η αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας να ανταποκρίνεται σε μια ‘θετική γήρανση’.
Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν μια φυσική ή πνευματική αναπηρία, είτε εκ γενετής ,είτε επίκτητη ή που έχει επέλθει λόγω της διαδικασίας γήρανσης.
Αυτό οδηγεί στην ανάγκη να προετοιμαστούν ειδικοί επιστήμονες στον τομέα της φυσικής δραστηριότητας για την τρίτη ηλικία, οι οποίοι να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην ανάγκη αυτή.
Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν υποχρέωση να προετοιμαστούν για τη τρίτη ηλικία και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση στους ηλικιωμένους, θα διατηρήσουν τη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και θα καλλιεργήσουν υγιείς αντιλήψεις και νοοτροπίες, έναντι των ηλικιωμένων μέσα από την αλληλεγγύη των γενεών.
Τα ΚΑΠΗ έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους και απαιτείται αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τη χάραξη μιας νέας κοινωνικής πολιτικής στη τρίτη ηλικία.
Τα κολυμβητήρια των δήμων που παραμένουν κλειστά, οι αίθουσες των γυμναστηρίων που υπολειτουργούν, οφείλουν να τεθούν από την αυτοδιοίκηση στη διάθεση των πολιτών και να εφαρμοσθούν, υπό την επίβλεψη των γυμναστών, αθλητικά προγράμματα για τη τρίτη ηλικία.
Οι ηλικιωμένοι πρέπει να έχουν κίνητρα για ζωή και η πολιτεία να τους ενθαρρύνει προς τη κατεύθυνση αυτή.
Ποτέ δεν είναι αργά, για να είσαι δραστήριος!
Οι δημοσιογράφοι υπολογίζουν ότι μέχρι το 2050, το ποσοστό της ομάδας πληθυσμού άνω των 60 θα φθάσει στην Ευρώπη στο 37%. Στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων.
Τουλάχιστον , ας σώσουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών που πρόσφεραν τόσα πολλά για την πατρίδα τους.
Τους το οφείλουμε ως πολίτες και ως κράτος!


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ