Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

"Ούτε σε μία ταβέρνα δεν μπορώ να πάω"

"Ούτε σε μία ταβέρνα δεν μπορώ να πάω" 

   Η συζήτηση για το πολυνοµοσχέδιο και η ψηφοφορία της Πέµπτης άφησαν πίσω τους µια Κοινοβουλευτική Οµάδα σε θρύψαλα. Το κίνηµα των βουλευτών απειλεί να δώσει τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση και να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις λαµβάνοντας χαρακτήρα καταλύτη. Οι βουλευτές αναζητούν λύσεις είτε συγκυβέρνησης είτε εκλογών στο αδιέξοδο που βιώνουν. Η κυρία Παπανδρέου ζήτησε ευθέως να ληφθούν άµεσα πολιτικές πρωτοβουλίες ή να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. «∆εν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει» τόνισε.
Η πρώην υπουργός γίνεται συχνά αποδέκτις των κινήσεων που προκαλεί η µετακίνηση των τεκτονικών πλακών στο εσωτερικό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο ύστερα από δική της πρωτοβουλία ξεκίνησε στη Βουλή η διαδικασία συλλογής υπογραφών για έκτακτη σύγκληση της ΚΟ η οποία κατέληξε στον ανασχηµατισµό. Τις προηγούµενες ηµέρες, όπως ακούγεται στους διαδρόµους της Βουλής, έγινε αποδέκτις παρόµοιου αιτήµατος η κυρία Παπανδρέου, όµως αρνήθηκε. Είναι φανερό πάντως ότι ή θα λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας ή θα µετατραπεί σε µοχλό ανατροπών, καθώς πιστεύει ότι, αν η σωτηρία της χώρας το απαιτεί, θα πρέπει να θυσιαστούν οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαµαράς και να αναζητηθεί άλλο πρόσωπο ως πρωθυπουργός.
Ορισµένοι οµολογούν ότι έχουν πάψει να απαντούν σε άγνωστους αριθµούς επειδή τους βρίζουν οι ψηφοφόροι τους και άλλοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν άνετα στις εκλογικές τους περιφέρειες καθώς δέχονται συστάσεις από τις τοπικές αστυνοµικές αρχές να προσέχουν. «∆εν µπορώ να πάω µε την οικογένειά µου σε µια ταβέρνα στο χωριό µου, γιατί δεν ξέρω τι µπορεί να µου τύχει. Και δεν το αντέχω άλλο αυτό» λέει βουλευτής νοµού της Κεντρικής Ελλάδας. «Πώς θα κάνουµε προεκλογική εκστρατεία; Οποιος θέλει θα έρχεται να µας πετάει αβγά και γιαούρτια και θα µας προβοκάρει. Εγώ λέω να πάρω ένα τηλεφωνικό κέντρο και να µιλάω εξ αποστάσεως µε τους ψηφοφόρους µου» έριχνε την ιδέα ένας παλαιός βουλευτής και πρώην υπουργός.
Οι βουλευτές έχουν αποσταθεροποιηθεί και από το µέγεθος και την ένταση των διαδηλώσεων. «Χάνουµε την επαφή µας µε την κοινωνία. Βρισκόµαστε σε απόσταση από τον λαό. Τέτοιες διαδηλώσεις γίνονταν το ‘90 επί κυβερ νήσεων Μητσοτάκη» έλεγαν την Πέµπτη στα πηγαδάκια στη Βουλή. «Ψηφίζουµε πράγµατα που δεν τα είχαµε διανοηθεί και υπό συνεχή εκβιασµό. Μας πάνε δόση-δόση και αυτό γίνεται εσκεµµένα για να περνάνε τα µέτρα» πρόσθεταν άλλοι. «Είναι δυνατόν να απολογούµαστε κάθε µέρα στους ψηφοφόρους, στους φίλους και στους γνωστούς µας επειδή δεν δουλεύει η κυβέρνηση, οι υπουργοί δεν ακούνε τίποτα και υπάρχει πλήρης αδυναµία να επιλυθεί και το παραµικρό πρόβληµα;» συµπλήρωναν τρίτοι.

«Το πολιτικό σύστηµα έχει τελειώσει!» παρατηρούν µε απόγνωση. Το κύµα των εκλογών του 2009 έφερε στη Βουλή µια άνετη πλειοψηφία για το ΠΑΣΟΚ και πολλούς νέους βουλευτές. Από αυτούς ελάχιστοι έχουν ελπίδες να επανεκλεγούν και όσο περισσότερο το αντιλαµβάνονται τόσο περισσότερο εξεγείρονται. «Εγώ τι φταίω; Γιατί πρέπει να απολογούµαι; Ούτε στις προηγούµενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συµµετείχα ούτε τώρα ασκώ εξουσία» λέει καθένας από αυτούς.


Σε αυτές τις συνθήκες χαλαρώνουν δεσµοί και οι οµάδες πολλαπλασιάζονται. Ο διαχωρισµός «προεδρικών» και «βενιζελικών» είναι ξεπερασµένος. Βουλευτές όπως οι κκ. ∆. Βαρβαρίγος, Β. Κεγκέρογλου, Ν. Ζωίδης, Ι. Αµοιρίδης, η κυρία Χρύσα Αράπογλου κ.ά. ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Σε συνοµιλία που είχε την Πέµπτη το βράδυ ο κ. Παπανδρέου µε κάποιους βουλευτές άκουσε τον κ. Ν. Τσώνη να του ζητάει να βλέπει συχνότερα τους απλούς βουλευτές οι οποίοι δεν θα του κρύψουν ότι «δεν έχει πρόβληµα µόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Παπανδρέου». Από την άλλη πλευρά, οι κκ. Κ. Καρτάλης, Ν. Σαλαγιάννης, οι κυρίες Τόνια Αντωνίου και Μιλένα Αποστολάκη ασκούν κριτική σε διάφορες επιλογές του κ. Βενιζέλου. Μια νέα οµάδα εµφανίστηκε µαζί µε τη δηµοσίευση του άρθρου των τριών υπουργών, η οποία δεν έχει ακόµη αυτοπροσδιοριστεί, συµµετέχουν όµως βουλευτές από διάφορες τάσεις. «Μιλάµε, στηρίζουµε κάποιες πρωτοβουλίες και βλέπουµε» λέει βουλευτής που παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες και συµµετείχε σε κάποια από τα δείπνα που διοργάνωσαν το προηγούµενο διάστηµα ο κ. Λοβέρδος και η κυρία ∆ιαµαντοπούλου, χωριστά ο ένας από τον άλλον. Ο κ. Ραγκούσης διαθέτει πολύ λιγότερα ερείσµατα στην ΚΟ. «Πρόκειται για την επανεµφάνιση των “βαρόνων” στο ΠΑΣΟΚ έπειτα από πολλά χρόνια» σχολίαζε άλλος βουλευτής, προβλέποντας ότι θα ακολουθήσουν παρεµβάσεις και από άλλους υπουργούς.