Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

CNN: Χιλιάδες αγανακτισμένοι στους δρόμους της Ελλάδας


CNN: Χιλιάδες αγανακτισμένοι στους δρόμους της Ελλάδας 

   Με εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από την Αθήνα καλύπτουν την απεργία και τις οργισμένες διαδηλώσεις τα ξένα ΜΜΕ.
«Κλειστή λόγω απεργίας η Ελλάδα» είναι η πρώτη είδηση στο BBC. Για γενική παράλυση λόγω της μεγαλύτερης διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών, «την ώρα που η βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει πολυνομοσχέδιο λιτότητας, για να αποφευχθεί χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση σε όλη την ευρωζώνη», μιλάει το πρακτορείο Reuters.

«Η 48ωρη γενική απεργία καθήλωσε πτήσεις, έκλεισε τις δημόσιες συγκοινωνίες, και όλα τα άλλα, από μαγαζιά μέχρι σχολεία, καθώς τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας. Ολοι οι τομείς, από οδοντιάτρους, γιατρούς του ΕΣΥ και δικηγόρους, μέχρι εμπόρους και καταστηματάρχες, εφοριακούς, δασκάλους, ναυτικούς, έχουν παραλύσει εν όψει νέων μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνουν νέους φόρους και εφεδρεία για δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους», μεταδίδει το Associated Press.
Σε πολιτική ανάλυση, ο Κρις Μόρις, ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, γράφει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις όχι μόνο από τη λαϊκή δυσφορία, αλλά και από το εξωτερικό, καθώς άλλες χώρες στην ΕΕ λένε ότι πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα, επειδή είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίον μπορούν να πείσουν το δικό τους εκλογικό σώμα να συνεχίσει να δίνει οικονομική βοήθεια. Ολα αυτά συμβαίνουν γιατί η απειλή της μετάδοσης της κρίσης δεν είναι πλέον απειλή – έχει φτάσει».
Ενας έλληνας απεργός είπε στο BBC ότι «ζούμε τώρα τον Αρμαγεδδώνα της φορολογίας και η οικονομία πεθαίνει. Μαζί με την οικονομία, πεθαίνουμε και εμείς. Τα μέτρα της λιτότητας δεν έχουν αποτέλεσμα και τα καλύτερα μυαλά μας αναγκάζονται να φύγουν για το εξωτερικό».
«Η Αθήνα αντιμέτωπη με την μητέρα όλων των απεργιών», είναι ο τίτλος του Guardian. «Η απεργία, που συμπίπτει με αυτό που ο πανταχόθεν βαλλόμενος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποκάλεσε «την πιο κρίσιμη εβδομάδα» για τη χώρα, είναι η κορύφωση μετά από συχνά βίαιες διαμαρτυρίες και κυλιόμενες στάσεις εργασίας, από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα μέχρι τους δικαστές, τους ναυτικούς, τους δασκάλους, τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες και τους δημοσιογράφους που κλιμακώνουν την αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις των κυβερνώντων Σοσιαλιστών», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Με τίτλο «Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους εναντίον της λιτότητας», η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται και στους τόνους των σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας, ενώ δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι τουρίστες βρίσκουν την Ακρόπολη κλειστή. «Να μείνουν φτωχοί ή να φύγουν; Αυτό είναι το δίλημμα για τους νεαρούς Ελληνες», καταλήγει το ρεπορτάζ.
«Πιεσμένος ανάμεσα στις κλιμακούμενες λαϊκές διαμαρτυρίες κατά των περικοπών που έχουν ήδη επιβληθεί και στις απαιτήσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ για ακόμη πιο σκληρά μέτρα, ο Παπανδρέου φαίνεται να έχει όλο και πιο αβέβαιη στήριξη. Αν και η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αποκλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, πολλοί πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν τώρα ότι μάλλον θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες», γράφουν οι New York Times.
Καθώς η ύφεση και η ανεργία συγκλονίζουν εκ θεμελίων την Ελλάδα, το ποσοστό των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί κατά 40% και κοινωνικοί λειτουργοί βλέπουν όλο και περισσότερους «νεο-αστέγους» – ανθρώπους της μεσαίας τάξης που έχασαν τη δουλειά τους», μεταδίδει, μεταξύ άλλων, το CNN.