(IΔΕΟΔΡΟΜΙΟ, 20.00)
Ένας σπουδαίος πολιτικός επιστήμονας και επιστημονικός υπεύθυνος της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλά για το πώς φτιάχνονται οι δημοσκοπήσεις, αναλύει την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και πιστεύει ότι μια ενωμένη αριστερά θα μπορούσε να γίνει καταλύτης σημαντικών εξελίξεων στην πολιτική σκηνή, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση του 1974.
O Χρ.Βερναρδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά».
Από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2009 υπηρέτησε ως Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο γνωστικό αντικείμενο «Ποσοτική Ανάλυση Πολιτικής».
Απόφοιτος το 1985 του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος (D.E.A.) Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris II) το 1987.
Κατά την περίοδο 1987-1988 πραγματοποίησε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία (Σορβόννη - Πανεπιστήμιο Paris I). Η διδακτορική του διατριβή (1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε ως αντικείμενο τα πολιτικά κόμματα της περιόδου 1974-1985 και την ενσωμάτωση-λειτουργία στο νομικό – πολιτικό θεσμικό σύστημα της περιόδου.
Το 1993 ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας παρέμεινε Πρόεδρος έως τον Νοέμβριο του 2004, αναλαμβάνοντας κατόπιν τη θέση του Επιστημονικού Συμβούλου, την οποία κατέχει και σήμερα.
Ασχολείται ιδιαίτερα με τη θεωρία των πολιτικών κομμάτων, την πολιτική συμπεριφορά και την εκλογική-κοινωνική έρευνα. Από το 2000 επιμελείται την έκδοση Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, η οποία περιλαμβάνει αναλύσεις πολιτικής επιστήμης και κοινωνιολογίας βασισμένες στα δεδομένα των ερευνών της VRRC, αλλά και άλλων ερευνητικών φορέων. Εχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στα σχετικά αντικείμενα, καθώς και συστηματική παρουσία σε διεθνή συνέδρια.
Από το 1984-1988 υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας του μηνιαίου περιοδικού ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ενώ κατά την περίοδο 1986-1990 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ.
Είναι σήμερα μέλος των Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ), στο οποίο από τον Ιούνιο του 2010 κατέχει τη θέση του ταμία, του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς", καθώς και του Ιδρύματος Γληνού. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ).
Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως το Νοέμβριο του 2009 διέτελεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως το Νοέμβριο του 2009 διέτελεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.