Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Αναστάσιος ΜΑΡΙΝΟΣ την προσεχή Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Το θέμα το οποίο θα αναπτύξει : «Γιατί επιβάλλεται η αναθεώρηση του Συντάγματος»




είναι πιο επίκαιρο από ποτέ μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην χώρα μας.
 

 
Βιογραφικό σημείωμα Αναστασίου Ν. Μαρίνου Διδάκτορος Νομικής και Θεολογίας,
Επίτιμου Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Βαρβάκειο Λύκειο. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ανακηρύχθηκε αριστούχος Διδάκτωρ Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα διατριβής «Η θρησκευτική Ελευθερία» και επίτιμος διδάκτωρ Θεολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Δικηγόρησε επί τετραετία στα Δικαστήρια Αθηνών. Το 1963 διορίστηκε κατόπιν επιτυχίας σε διαγωνισμό, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως Εισηγητής, το 1970 προήχθη σε Πάρεδρο και το 1979 σε Σύμβουλο Επικρατείας, το δε 1993 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου. Κατόπιν εκπαιδευτικής αδείας, μετεκπαιδεύτηκε στην Γαλλία όπου μετέσχε επί ένα έτος στις εργασίες του Γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας, παρακολούθησε μαθήματα Δημοσίου Δικαίου στη Σορβόννη, ειδικευθείς στα θέματα των σχέσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικαίου και παρακολούθησε μαθήματα Κανονικού Δικαίου στο Ορθόδοξο Ρωσσικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου. Είναι Πρόεδρος της παλαιφάτου Εταιρείας Διοικητικών Μελετών. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει υποστηρίξει την Ελληνική Κυβέρνηση ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
 
 
 
Περίληψις της ομιλίας:
Η χώρα μας διέρχεται κρίσιν η οποία, όσο και αν φανεί περίεργον, δεν είναι κρίσις οικονομική ή μόνον οικονομική, αλλά είναι γενικοτέρας μορφής, η αντιμετώπισή της οποίας προϋποθέτει αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος.
Το Σύνταγμα της Ελλάδος, το οποίον ετέθη εις ισχύν το 1975, καθιερώνει το πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Όμως, ορισμένες από τις διατάξεις του ή έχουν διατύπωση τέτοια ώστε να επιδέχονται πλείονες ερμηνείες ή έχουν αλλοιωθεί μετά τις δύο αναθεωρήσεις του 1986 και του 2001 ώστε να οδηγούν σε νόθευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ή ήσαν αρχήθεν διατυπωμένες ατελώς, με αποτέλεσμα η εφαρμογή τους να οδηγεί σε αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Επείγουσα συνεπώς είναι η ανάγκη αναθεωρήσεως του Συντάγματος ώστε να μη δημιουργούνται καταστάσεις μη συμβατές με το δημοκρατικό πολίτευμα.
 
Πέριξ των θεμάτων αυτών θα στραφεί η ομιλία του κ. Α.Ν. Μαρίνου