Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζητάει προκλητικά από το υπουργείο Εργασίας να επιτρέψει την πρόσληψη Ελλήνων εργαζομένων με μισθούς… Κίνας.
Με επιστολή-υπόμνημα που απέστειλε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στον Γιώργο Κουτρουμάνη, ζητεί να τεθεί άμεσα σε ισχύ η δυνατότητα των εργοδοτών να προσλαμβάνουν νέους έως 25 ετών με μηνιαίες καθαρές αποδοχές 480 ευρώ, δηλαδή 20% χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και λίγες μόνο ημέρες προτού επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, με το ζήτημα της κατάργησης της ΕΓΣΣΕ να έχει ήδη τεθεί, ο κ. Δασκαλόπουλος, ως ένας εκ των «προθύμων» των Βρυξελλών, ζητάει επίσημα «την άμεση έκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων, ώστε να υπάρξει και άμεση εφαρμογή όλων των ως άνω νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή».Από το υπουργείο Εργασίας εμφανίζονται ενοχλημένοι από τις παρεμβάσεις Δασκαλόπουλου, καθώς θεωρούν ότι σε μια περίοδο που η αγορά εργασίας έχει κυριολεκτικά «βαλτώσει», με την ανεργία να καλπάζει, δεν θα έπρεπε να εκφράζονται απαιτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου, που προκαλούν.
Θεωρούν ότι περαιτέρω μείωση μισθών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας, όταν ζητήθηκε προ διμήνου από την τρόικα να τεθεί θέμα κατάργησης της ΕΓΣΣΕ. Από την άλλη πλευρά, πράγματι έχει ψηφιστεί στον νόμο 3986/2011, στο άρθρο 43, η διάταξη με την οποία οι νέοι έως 25 ετών θα μπορούν να προσληφθούν για δύο χρόνια με μισθούς χαμηλότερους από την ΕΓΣΣΕ, άρα ο ΣΕΒ πατάει στο τυπικό του πράγματος και ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος. Δεν υπάρχει όμως μόνο το νόμιμο. Υπάρχει και το ηθικό.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν νέους με τόσο χαμηλές αποδοχές (έως δύο χρόνια) θα πρέπει για το αντίστοιχο διάστημα να μην απολύουν υπαλλήλους, δέσμευση που προσπαθούν να αποφύγουν. Από το υπουργείο Εργασίας, όμως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αλλάξει η συγκεκριμένη δέσμευση, γιατί διαφορετικά είναι σαν να επιδοτούνται οι απολύσεις.
Γράφει ο Βασίλης Αγγελόπουλος για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ