Βουλευτές μόνοι ψάχνουν λύσεις. Οι γυναίκες μπροστά
Ντόμινο καταιγιστικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που καθιστά αβέβαιη ακόμη και την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ενεργοποιούν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα.
Η στάση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έχει μετατραπεί σε γρίφο για το κυβερνητικό επιτελείο κυρίως μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις τους κατά του δημοψηφίσματος αλλά και τις προτροπές τους για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Τον προβληματισμό εντείνουν υπόγειες διεργασίες που συντελούνται μεταξύ των βουλευτών και οι οποίες, όπως φαίνεται, έχουν αντικείμενο τον καθορισμό της στάσης τους στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις ανακοινώσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα περί δημοψηφίσματος περίπου είκοσι βουλευτές που εκπροσωπούν σχεδόν όλες τις τάσεις και τα ρεύματα έκφρασης του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν σε σπίτι στην Αγία Παρασκευή για να καθορίσουν τη στάση τους. Η συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα ή συμφωνία για συντονισμένες κινήσεις και οι βουλευτές αποφάσισαν να περιμένουν πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση τα επόμενα 24ωρα.
Επίσης, ανεπίσημη συνάντηση προεδρικών βουλευτών έγινε σε ξενοδοχείο της Αθήνας, κυρίως όμως για να συζητηθεί η διέξοδος - όπως εκτιμήθηκε - που δίνει η προοπτική του δημοψηφίσματος στους βουλευτές της περιφέρειας.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως αντιδρά προκαλώντας όποιον διαφωνεί ουσιαστικά να καταψηφίσει, δηλαδή να χρεωθεί την απώλεια της «δεδηλωμένης» της κυβέρνησης, δεδομένης της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 152 (μέχρι αργά το βράδυ) βουλευτών.
Η ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη και η απροθυμία που εξέφρασε η Βάσω Παπανδρέου να στηρίξει την κυβέρνηση στο θέμα του δημοψηφίσματος προκάλεσαν αλυσίδα αντιδράσεων από βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι είτε με δηλώσεις τους είτε με επιστολές τους έθεσαν ζήτημα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Την κίνηση της Βάσως Παπανδρέου μιμήθηκε και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή, η οποία έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απορρίπτοντας το δημοψήφισμα και ζήτησε, και αυτή, κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και συνεργασίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Ακολούθησαν επιστολές κατά του δημοψηφίσματος από τη βουλευτή Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, όπως και σκληρή επιστολή από τον βουλευτή Μαγνησίας Κώστα Καρτάλη ο οποίος διαφώνησε με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και υπενθύμισε ότι πρέπει να ψηφισθεί από 151 βουλευτές. «Η πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή και η ψήφος μου θα κριθεί με βάση τη διεθνή κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί», δήλωσε ο βουλευτής αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
«ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ». Ερωτηματικά για τη στάση που θα τηρήσει στο εξής αφήνει με νέο άρθρο του και ο βουλευτής της Β' Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης. «Ενας ηγέτης φτάνει κοντά σε έναν διακαή στόχο του κι όμως την ύστατη στιγμή σκηνοθετεί ασύνειδα την αποτυχία των προσπαθειών του. Καιρός για ήρεμη αυτοπεποίθηση, στωική αυτοσυγκέντρωση και εθνική ευθύνη. Καθένας πλέον ατομικά και συλλογικά αναλαμβάνει τις ευθύνες του», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ασαφείς είναι οι προθέσεις και άλλων βουλευτών της συμπολίτευσης. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος χθες σχολιάζοντας - σε site - το θέμα του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε σε πολιτικό τυχοδιωκτισμό και αργότερα εξομολογήθηκε σε δημοσιογράφους ότι είναι πολύ προβληματισμένος και δεν έχει κατασταλάξει τι θα πράξει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Ομοίως, ο βουλευτής της Β' Πειραιώς Δημήτρης Λιντζέρης μετά την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό και την επανάληψη του αιτήματος περί συγκρότησης εθνικής ενότητας διευκρίνισε στα «ΝΕΑ» πως αν έχει κάτι να πει θα το πει δημοσίως, εάν και εφόσον ο ίδιος το κρίνει.
«ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ». Πάντως τη στάση των συναδέλφων του καυτηριάζει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, κάνοντας λόγο για επανάληψη του σκηνικού του Ιουνίου. «Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένας απίστευτος ανταγωνισμός για το ποιος θα αναδειχθεί πιο άθλιος από τον άλλον. Κάτω αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, ο λαός πρέπει να ετοιμαστεί για τα χειρότερα που έρχονται όχι μόνο για τα οικονομικά της χώρας. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι πραγματικά συμβαίνει. Σύντομα κάποιοι θα καταλάβουν σε τίνος τον μύλο κουβαλούσαν νερό. Οι γνωστές συμμορίες σε πλήρη διάταξη