Τα μέρη που πρέπει να πας στην Ελλάδα, πριν χάσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν
Τα ταξίδια είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ξεφύγει λίγο από την φορτισμένη καθημερινότητα... Ποια όμως είναι τα μέρη που έχουμε έναν παραπάνω λόγο να επισκεπτούμε όσο πιο σύντομα μπορούμε, πριν χάσουν ότι πολυτιμότερο έχουν;
Φοινικόδασος στο Βάι του νομού Λασιθίου
Ήταν οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου του 2010 όταν όλα τα μέσα έβγαλαν έκτακτο δελτίο: "Στάχτη έγινε το ιστορικό φοινικόδασος της Πρέβελης Ρεθύμνου" έγραφαν παντού και η στεναχώρια Κρητικών και μη ήταν παραπάνω από μεγάλη. Ο πολύτιμος φοίνικας είναι ένα σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση, ένα από τα δύο είδη ενδημικών μεσογειακών φοινικοειδών που επιζούν από την αρχαιότητα. Μάλιστα το φοινικόδασος της Πρέβελης είναι (δεν τολμώ να γράψω ήταν) από τα τελευταία δάση τέτοιων δέντρων στον κόσμο. Ευτυχώς όμως, κάπου εκεί κοντά υπάρχει ένα ακόμα, γι' αυτό αξίζει να το επισκεπτούμε πριν είναι αργά.
Πρόκειται για το φοινικόδασος στο Βάι του νομού Λασιθίου. Είναι ένα μέρος που επιβάλλεται για κάθε επισκέπτη της Κρήτης. Ο συνδυασμός της μαγευτικής παραλίας με το σπάνιο φοινικόδασος δίνουν μία εξωτική νότα στο τοπίο. Όσο για το πώς φύτρωσαν τόσοι φοίνικες; Σύμφωνα με ένα θρύλο, Άραβες πειρατές που βγήκαν στην παραλία, πέταξαν τα κουκούτσια από τους χουρμάδες που έτρωγαν και από αυτούς τους σπόρους φύτρωσαν τα 5000 φοινικόδεντρα! Αξίζει να μπει και αυτό στη λίστα με τα μέρη που πρέπει να δείτε... άμεσα.
Ας μη ξεχνάμε πώς η Κρήτη είναι από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας!
Καφέ αρκούδα στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου
Θεωρείται πλέον και νομικά είδος υπό εξαφάνιση. Η καφέ αρκούδα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ζώα της ελληνικής πανίδας. Πρόκειται για μια φιγούρα που έχει αφήσει το προσωπικό της στίγμα είτε σε παιδικά παιχνίδια, είτε σε αγαπημένα παραμύθια και κινηματογραφικές ταινίες. Με τις ανθρώπινες όμως δραστηριότητες τείνει να εξαφανιστεί. Για τους φιλόζωους αναγνώστες λοιπόν, ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου θα τους φέρει σε απόσταση αναπνοής με ένα ζώο που, παρόλο που το απευχόμαστε, ίσως σε λίγα χρόνια έχει αφανιστεί.
Η καταστροφή και η υποβάθμιση των δασών, ο φόνος και η αιχμαλωσία από τον άνθρωπο είναι τα αίτια που δυσκολεύουν την επιβίωση της αρκούδας και τόσο μικρό τον πληθυσμό της στη χώρα μας (στις 150 υπολογίζεται ο επληθυσμός) και την καθιστούν είδος αυστηρά προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό Go Natural.
Όσες αρκούδες- ήρωες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν, ζουν στους κύριους ορεινούς όγκους της βόρειας και κεντρικής Πίνδου και της δυτικής Ροδόπης. Μιας και μπαίνουν τα κρύα για τα καλά λοιπόν (λινκ καιρού) αξίζει να κανονίσετε ένα μινι ταξιδάκι στον όμορφο νομό των Γρεβενών. Και αφού πάτε, επισκεφτείτε τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, το φυσικό περιβάλλον των αρκούδων... Ίσως είστε τυχεροί και πετύχετε κάποια!
Πλατάνια στην Εύβοια
Χιλιάδες πλατάνια, τα μακροβιότερα δέντρα της ελληνικής χλωρίδας, έχουν νεκρωθεί στη χώρα μας από μια ασθένεια,- ήδη από τους καλοκαιρινούς μήνες-, η οποία απειλεί να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή. Εντάξει, δε λέμε ότι είναι και αυτά "είδος υπό εξαφάνιση".
Όμως το γεγονός ότι ένα τόσο αγαπημένο δέντρο -συνδυασμένο με μύθους και παραδόσεις- έφτασε στο σημείο να κινδυνεύσει, μας κάνει να θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση πριν είναι αργά. Αξίζει λοιπόν να επισκεπτείτε τα μέρη εκείνα όπου, τουλάχιστον για την ώρα, τα πλατάνια ζουν και βασιλεύουν.
Μια από τις περιοχές γεμάτη με πλάτανους, είναι η Κύμη της Εύβοιας. Αξίζει να ξεκλέψετε ένα 3ημερο από τις υποχρεώσεις σας, να βρεθείτε στην Ερέτρια και να περάσετε με το ferryboat απέναντι. Αν επισκεπτείτε και το χωριό Μετόχι (24 χλμ από την Κύμη) σας υπόσχομαι από προσωπική εμπειρία πως... θα χορτάσετε πλατάνι!
Ηφαίστειο στη Σαντορίνη
Σαντορίνη. Πάντα έψαχνα μια ευκαιρία για να την επισκεπτώ. Νησί που έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος προορισμός παγκοσμίως για το 2011, η Θήρα προσθέτει έναν ακόμη λόγο για να μας προσκαλέσει επιτακτικά. Το ενεργό ηφαίστειό της.
Τους τελευταίους μήνες, οι σεισμολόγοι και οι ηφαιστειολόγοι παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή τη σεισμική ακολουθία που εκδηλώθηκε τον περασμένο Ιούνιο.
Μετά από έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, η επιστημονική κοινότητα και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποφάσισε από κοινού να εγκαταστήσει πέντε επιπλέον σεισμογράφους στο κυκλαδίτικο νησί για τη στενή παρακολούθηση του φαινομένου.
Αυτό δε σημαίνει βέβαια πώς το "τέρας" που κοιμάται θα ξυπνήσει. Το γεγονός όμως ότι το ηφαίστειο που αφυπνίστηκε για πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνέχισε την δραστηριότητα του μέχρι και σήμερα, πραγματοποιώντας 12 εξαιρετικά μεγάλες εκρήξεις, δεν αποκλείει το να κάνει κάποια στιγμή την 13η και φαρμακερή. Γιατί λοιπόν να μην το επισκεπτούμε... φέτος κιόλας;
Ζώα υπό εξαφάνιση στη Ρόδο
Παραβλέποντας το στοιχεία που φέρνουν πρώτους τους Έλληνες στις κακοποιήσεις ζώων, θα απευθυνθώ στους ζωόφιλους αναγνώστες, προσθέτοντας ένα ακόμη μέρος που πρέπει να πάνε για να δουν μερικά ζωάκια που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν: τη Ρόδο.
Εκτός από το παλάτι της Ρόδου, το κάστρο των Ιπποτών αλλά και τις πανέμορφες παραλίες, η Ρόδος είναι ένα νησί που αποτελεί "καταφύγιο" αρκετών ζώων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Το ελάφι Πλατόνι (Ντάμα - Ντάμα), το αλογάκι της Ρόδου, το ψαράκι γκιζάνι, η χελώνα καρέττα- καρέττα αλλά και η φώκια μονάχους- μονάχους είναι μερικά από τα ζώα που χρόνο με το χρόνο μειώνουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους. Ο λόγος; Τόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα και η επέμβαση στο φυσικό τους περιβάλλον, όσο και οι φυσικές καταστροφές που τα απειλούν.
Αν και δεν είναι εφικτό το να δει κάποιος επισκέπτης της Ρόδου όλα τα παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι αν επισκεπτεί το νησί, ίσως καταφέρει να μάθει περισσότερα γι'αυτά αλλά και να ευαισθητοποιηθεί. Γιατί όχι; Ευκαιρία να δει και τις σπάνιες ομορφιές τις Ρόδου, αλλά και να γνωρίσει τους φιλόξενους ανθρώπους!
Το ότι ο πλανήτης -άρα και κάθε κομμάτι του- κινδυνεύει είναι το μόνο σίγουρο και στις περισσότερες περιπτώσεις ο άνθρωπος ευθύνεται γι' αυτό. Άλλες φορές πάλι η φύση είναι αυτή που αποφασίζει. Όπως και να χει όμως, υπάρχουν κάποια μέρη που αν αργήσει κανείς να πάει, ίσως αργότερα το μετανιώσει...
Πηγή: cosmo