Το ισλανδικό μοντέλο μπορεί να δώσει πολύτιμα μαθήματα αφού όπως έχει αποδειχθεί ως σήμερα, ακολούθησε σωστό δρόμο. Επίσης, το δημοσίευμα του Μάικλ Σκοτ Μουρ τονίζει πως πρέπει να παρθούν μαθήματα και από το κίνημα στη Γουόλ Στριτ…
Η κρίση στην Ελλάδα, οι πολιτικοί τριγμοί των τελευταίων ημερών, ταρακούνησαν όλη την υφήλιο αποδεικνύοντας έτσι πως ακόμα και τα εσωτερικά προβλήματα μιας μικρής χώρας μπορούν να έχουν συνέπειες.
Στο άρθρο αναφέρεται πως ο πανικός στην Ελλάδα προκαλεί πανικό σε όλο τον κόσμο αλλά, σημειώνεται, ότι μία άλλη χώρα η Ισλανδία αποφάσισε να ακολουθήσει έναν πολύ πιο ριζοσπαστικό δρόμο.
Άφησε τις τράπεζες να πέσουν έξω και είπε στους δανειστές της επί της ουσίας να αποχωρήσουν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα γεγονότα, η Ισλανδία να βαδίζει το δρόμο της ανάτασης, την ίδια στιγμή που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία αλλά και άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης πολεμάνε και αγωνίζονται κόντρα σε σκληρή λιτότητα, ασφυκτικά μέτρα και τεράστια ανεργία.
Ο διάσημος οικονομολόγος Τζον Στίγκλιτζ τονίζει πως η Ισλανδία έκανε τη σωστή κίνηση εξασφαλίζοντας το χρηματοοικονομικό σύστημά της.
Βέβαια, σημειώνεται στο άρθρο πως η Ισλανδία δεν είναι μέλος του ευρώ σε αντίθεση με την Ελλάδα την Πορτογαλία και τις λοιπές προβληματικές χώρες.
Έτσι, εάν ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης υποστεί πιστωτικό επεισόδιο, τότε μπορεί να οδηγηθεί σε ανάλογου επιπέδου ζημιά ολόκληρη η ΕΕ.
Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμα παράμετρος.
Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμα παράμετρος.
Στην περίπτωση της Ισλανδίας, οι οίκοι όπως η Fitch και η Moody’s απέτυχαν να προβλέψουν το πρόβλημα στις ισλανδικές τράπεζες.
Όπως όμως απέτυχαν να προβλέψουν και την ως τώρα ανάκαμψη.
Καταλήγοντας να επισημάνουμε πως στο άρθρο του κ. Μουρ αναφέρεται επίσης πως οι Έλληνες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στη γενναία αντίδραση των Ισλανδών οι οποίοι βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2008.