Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

«Εφυγε» ο θρυλικός Βασίλι Αλεξέγεφ


«Εφυγε» ο θρυλικός Βασίλι Αλεξέγεφ  Ο παγκόσμιος αθλητιμσός πενθεί το χαμό του Βασίλι Αλεξέγεφ, του κορυφαίου, ίσως, αρσιβαρίστα όλων των εποχών.
Ο… Άτλαντας που μπορούσε να σηκώσει τη γη στα χέρια του έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, προδωμένος από την καρδιά του.
Κατέκτησε δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στην κατηγορία των +110 κιλών στο Μόναχο το 1972 και στο Μόντρεαλ τέσσερα χρόνια αργότερα. Το παγκόσμιο ρεκόρ του, με 645 κιλά, στο σύνολο δεν έχει καταρριφθεί ακόμη.

Ολοκλήρωσε την καριέρα του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, όταν δεν κατάφερε να διακριθεί. Κατέρριψε 80 παγκόσμια ρεκόρ και με εξαίρεση το πρώτο του μετάλλιο στο πρωτάθλημα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το 1968 (χάλκινο), η καριέρα του ήταν γεμάτη από χρυσά μετάλλια.
Είναι ο μοναδικός αρσιβαρίστας που έχει κοσμήσει το εξώφυλλο του περιοδικού «Sports Illustrated» με τον τίτλο «Ο δυνατότερος άνθρωπος στον κόσμο».
Το 1999 τιμήθηκε στη χώρα μας ως ο κορυφαίος αθλητής του 20ου αιώνα. Ασχολήθηκε και με την προπονητική και πανηγύρισε δέκα μετάλλια το 1992.
Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στη γενέτειρα του, το Σάχτι εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.


ΠΗΓΗ: sport.gr