Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Τουρκική «έφοδος» στο Μακεδονία Παλλάς

Τουρκική «έφοδος» στο Μακεδονία Παλλάς

   Ενδιαφέρον από Τούρκους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει εκφραστεί στο ΙΚΑ για το Μακεδονία Παλλάς έπειτα και από την ανακοίνωση του «λουκέτου» από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη.
Για αυτό το λόγο, η διοίκηση του ΙΚΑ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την μακροχρόνια εκμίσθωση του ξενοδοχείου στη συμπρωτεύουσα.

Στη Θεσσαλονίκη όπου το κλείσιμο του ξενοδοχείο αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης υποστηρίζεται ότι πιθανότατα το ΙΚΑ έχει βρει τον επόμενο ενοικιαστή, καθώς πριν από δύο μήνες εκπρόσωποι μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου της Τουρκίας είχαν έκαναν «αυτοψία» στους χώρους του Μακεδονία Παλλάς συνοδευόμενοι μάλιστα από εκπρόσωπο του ΙΚΑ. Εξάλλου, από τις 26 Οκτωβρίου με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση συμβούλου, ο οποίος θα παραλάβει το κτίριο και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξεύρεση, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, νέου ενοικιαστή και διαχειριστή του ξενοδοχείου, που θα αναλάβει και την υποχρέωση της ανακαίνισής του. 

Ελπίζουν στους Τούρκους οι εργαζόμενοι
Στο ξενοδοχείο απασχολούνται 120 εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους Τούρκους επιχειρηματίες για να μην μείνουν άνεργοι εν μέσω οικονομικής κρίσης στον ξενοδοχειακό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 θεωρείται από τους ξενοδόχους της πόλης της Θεσσαλονίκης ως μια χρονιά ορόσημο αφού, για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο της πόλης, έπειτα από 4 χρόνια παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών που έφθασε το 12,3%, ενώ οι πληρότητες παραδοσιακά αγγίζουν το 100% τις ημέρες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Το ίδιο διάστημα οι μέσες πληρότητες των ξενοδοχείων της πόλης αυξήθηκαν κατά 6%. Παρόμοια τάση αναμένεται και για το 2012 αφού αρκετές ξένες αεροπορικές εταιρίες εντάσσουν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο πρόγραμμα των προορισμών τους.

H διαμάχη του ομίλου Δασκαλαντωνάκη με το ΙΚΑ
Ως βασική αιτία για την αποχώρηση του, ο ξενοδοχειακός όμιλος classical hotels, προβάλει το υψηλό μίσθωμα που καταβάλει στο ΙΚΑ –ΕΤΕΑΜ  στο οποίο ανήκει το κτίριο που στεγάζεται το εμβληματικό ξενοδοχείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου:
«Η Εταιρεία ΑΞΤΕ, μισθώτρια του ξενοδοχείου Makedonia Palace, με αίσθημα ευθύνης έναντι των πελατών και κυρίως των εργαζομένων της, συνέχισε να λειτουργεί το ξενοδοχείο τα τελευταία 3 συναπτά έτη παρά τις ζημίες λόγω της γνωστής σε όλους μείωσης του τζίρου των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης και του πολύ υψηλού ενοικίου ύψους 3,6 εκ €, το οποίο έφτασε να αντιστοιχεί στο 40% του κύκλου εργασιών.
Τους τελευταίους 12 μήνες η εταιρεία αντί να καταγγείλει τη μίσθωση κατέβαλλε συνεχείς προσπάθειες συνεννόησης με τον εκμισθωτή ώστε να συμφωνηθεί εύλογη μείωση του ενοικίου. Το ΙΚΑ ουδέποτε ανταποκρίθηκε, δεν έκανε καμία μείωση ενοικίου, παρά του ότι έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα μείωσης ενοικίων ακινήτων του Δημοσίου σε ποσοστό 20%, αλλά συνέχισε την αδιάλλακτη στάση του επιβάλλοντας καταχρηστικά, παράλογα πρόστιμα.
Μην έχοντας άλλα περιθώρια, η εταιρεία μας αναγκάστηκε με μεγάλη της λύπη να αποχωρήσει από το δημιούργημά της, για το οποίο έχει καταβάλλει 73,6 εκατ. ευρώ και να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης στις 13 Οκτωβρίου, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει το ΙΚΑ προφορικά για την πρόθεσή της να λειτουργήσει το ξενοδοχείο χωρίς καμία αμοιβή μέχρι την εξεύρεση νέου ενοικιαστή, πρόταση που κατετέθη και εγγράφως και επισυνάπτεται στο παρόν.
Επειδή ακόμα και σήμερα η εταιρεία δεν έχει λάβει απάντηση από το ΙΚΑ, ενημέρωσε τους συνεργάτες της για την αποχώρησή της από το ξενοδοχείο στις  27/12.
Η εταιρεία εύχεται πραγματικά το ΙΚΑ να έχει μεριμνήσει για την εξεύρεση κατάλληλου μισθωτή που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές απαιτήσεις που ζητά από την ίδια και να έχει συμπεριλάβει την τύχη των εργαζομένων του ξενοδοχείου, όπως ο Όμιλος Ν.Δασκαλαντωνάκη, που έχει προτείνει σε όλους τους εργαζόμενους να εργασθούν σε άλλα ξενοδοχεία του Ομίλου».
Από την άλλη, το ΙΚΑ εμμένει στην αποψή του ότι δεν τέθηκε θέμα μείωσης του ενοικίου απαντώντας στις «βολές» του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. «Το ταμείο δεν είχε το δικαίωμα να μειώσει το ενοίκιο, αφού μια τέτοια απόφαση θα καθιστούσε τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου υπόλογα για απιστία.
«Σε αυτό συμφώνησαν οι νομικοί και των δύο πλευρών», υποστήριξε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, ο οποίος ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση Δασκαλαντωνάκη να αποχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ, κίνησε τις οριζόμενες από το νόμο διαδικασίες για την επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα ολοκληρώσει την επανεκμίσθωση του ξενοδοχείου.
«Θα έχουμε βρει το σύμβουλο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και νομίζω ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχουμε επιλέξει το νέο μισθωτή», λέει ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η πώληση του ακινήτου δεν είναι μέσα στα σχέδια του ταμείου, ούτε υπάρχει περίπτωση να υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την τρόικα.