Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Η άνοδος και η πτώση του Ομίλου Πετζετάκι – Η ιστορία πίσω από τη σύλληψη του Γιώργου Πετζετάκι

Φωτ. από το protothema.gr 

  Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι μετά τη σύλληψη της Φάννυς Κάτσου των καταστημάτων Fena, του διευθύνοντα συμβούλου της ΑΤΤΙΚΑΤ Παναγιώτη Πανούση και του ιδιοκτήτη της αλυσίδας κομμωτηρίων Nicolas - Νικολάου Παπακωνσταντίνου Τζιβανάκη, σήμερα νωρίς το πρωί συνελήφθη στο σπίτι του στη Βούλα για χρέη προς το Δημόσιο ο 47χρονος Γιώργος Πετζετάκις. Είναι γνωστό ότι η άλλοτε κραταιά Βιομηχανία Πλαστικών και Ελαστικών τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα.


Ο Γιώργος Πετζετάκις είναι το πέμπτο παιδί της οικογένειας και έχει τέσσερις αδελφές, τις Πόπη, Μαρία, Σίσσυ και Ρένα. Είναι παντρεμένος με την Γκαμπριέλα Πετζετάκι, επικεφαλής της οργάνωσης «Make a wish», ο γάμος τους όμως σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αντιμετωπίζει κρίση.

Η ιστορία του Ομίλου Πετζετάκι

Δημιούργημα του Αριστόβουλου Πετζετάκι, μεγάλης μορφής της ελληνικής βιομηχανίας και της ελληνικής καινοτομίας αφού ήταν βιομηχανικός εφευρέτης, ο Ομιλος έγινε μία από τις πρώτες και τις ελάχιστες πραγματικές ελληνικές πολυεθνικές βιομηχανίες και μάλιστα σε μια εποχή πριν από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την παγκοσμιοποίηση. Με αποκλειστική πατέντα σωλήνων από σκληρό πολυαιθυλένιο PVC για περίπου 30 χρόνια, με εργοστάσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με εξαγωγές και παρουσία σε περίπου 60 χώρες, φάνταζε για όλους όσοι ασχολούνταν με τη βιομηχανία αλλά και για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου που αγόρασαν μετοχές και τελικά έχασαν τα λεφτά τους ως «λίρα 100» στην ελληνική οικονομία.

Ο μακαρίτης Αριστόβουλος που ήξερε όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του με τα μικρά τους ονόματα (είχε βαφτίσει και πολλά παιδιά τους) έφυγε σχετικά νωρίς, το 1973. Αφησε στον (25χρονο τότε) γιο του Γιώργο πολύ σημαντική και ισχυρή κληρονομιά: μία υγιή και δυναμική κερδοφόρο βιομηχανία και μία παγκόσμια πατέντα κατοχυρωμένη. Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε όλο τον κόσμο (από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως και το Ιράν!) χρησιμοποιούσαν αρδευτικούς σωλήνες του Πετζετάκι με το σήμα «Heliflex», ενώ κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας στον χώρο των ελαστικών όπως η Pirelli και η Goodyear, ήταν βασικοί πελάτες και καλοπληρωτές του Ομίλου.

Η κρίση στις εξαγωγές με τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ που ξεκίνησε το 1980 και κατέστρεψε το νότιο τμήμα και των δύο χωρών ήταν ένα μήνυμα. Ο Ομιλος έχασε περίπου το 25% των εξαγωγών του και φάνηκε απροετοίμαστος στην πρώτη γερή δυσκολία.

Η τονωτική ένεση όμως με στελέχη που πήραν τη διοίκηση, ήταν επιτυχής. Από το τιμόνι του Πετζετάκι πέρασαν ο κ. Γιάννης Ζωντανός αλλά και ο κ. Χρίστος Βερελής (μετέπειτα υπουργός Μεταφορών του κ. Κ. Σημίτη) καθώς και μια ισχυρή δεκάδα διευθυντών με αρκετούς πρώην συμβούλους υπουργών και το «πλοίο» άρχισε σιγά σιγά να ξαναπαίρνει ρότα ξεπερνώντας τις αρχικές στραβοτιμονιές.

Η απώλεια της πατέντας

Κομβική χρονιά για τον Πετζετάκι ήταν το 1990 όταν μετά από 30 χρόνια έληξε η παγκόσμια αποκλειστικότητα της πατέντας που είχε εφεύρει και κατοχυρώσει ο μακαρίτης Αριστόβουλος. Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του Ανδρέα Χριστοδουλάκη στην εφημερίδα «Το Βήμα», όπως ομολογούν στελέχη εκείνης της εποχής που σήμερα δουλεύουν αλλού (και σε ανταγωνιστές, όπως η Eurodrip που ιδρύθηκε από τον Δημ. Παρασκευόπουλο, ευλαβικό μαθητή του Αριστόβουλου), «ο Γιώργος χαμπάρι δεν πήρε από τον κίνδυνο του ανταγωνισμού που ερχόταν με φόρα».

Προσθέτουν μάλιστα με αρκετή δόση κακεντρέχειας (προφανώς επειδή αργότερα για λόγους περικοπών απολύθηκαν από τον Πετζετάκι) ότι η μοναδική ασχολία του Γιώργου ήταν η «πολυέξοδη ιταλίδα σύζυγός του με τα συνεχή ταξίδια στο Μιλάνο», ενώ θυμούνται (με δόση υπερβολής ίσως;) ότι «από την επιχείρηση περνούσε ένα φεγγάρι μόνον για να πάρει τις εισπράξεις».

Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 χρονολογείται και το σφοδρό ειδύλλιο της αδελφής του Γιώργου Πετζετάκι με τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Γιώργο Κατσιφάρα που τότε ήταν εν ενεργεία υπουργός (και μάλιστα με αρμοδιότητα το εξαγωγικό εμπόριο). Οι κοσμικές στήλες της εποχής έγραφαν και ξαναέγραφαν για επικείμενο γάμο που ποτέ δεν έγινε. Ιδιαίτερα σχόλια είχαν γίνει και με το ταξίδι του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου στην Κίνα όταν συνοδευόταν τόσο από τον Γ. Κατσιφάρα όσο και από μέλη της οικογένειας Πετζετάκι.

Οι προσπάθειες που έγιναν στη συνέχεια από τη διοίκηση της εταιρίας μόνο προσωρινή ανακούφιση έφεραν. Και τελικά κατέληξαν στη σημερινή σύλληψη του Γιώργου Πετζετάκι για χρέη προς το Δημόσιο ύψους άνω των 2.000.000 ευρώ. Σε βάρος του εκκρεμούσαν χρέη προς το Δημόσιο που ανέρχονταν στο χρηματικό ποσό των 2.093.979,75 ευρώ. Ο συλληφθείς επιχειρηματίας θα οδηγηθεί αύριο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο Γιώργος Πετζετάκις πέρα από τις επαγγελματικές δυσκολίες που βίωνε τα τελευταία χρόνια ήταν αντιμέτωπος και με οικογενειακά προβλήματα καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου εσχάτως οι σχέσεις με τη σύζυγό του Γκαμπριέλα είναι τυπικές και κυρίως με επίκεντρο τα τρία τους παιδιά.

Σύμφωνα με το gossiptv: «Παρά την πενταετή κρίση στην σχέση των δύο...η οικογένεια συνεχίζει και διαμένει στο εκπληκτικό σπίτι που διαθέτει στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Γιατί δε γϊνονται προσπάθειες επανασύνδεσης; Είναι απλό. Απο την μία μεριά ο επιχειρηματίας καλείται να ανταποκριθεί καθημερινά, στα προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις του, ενώ απο την άλλη η Πρόεδρος του «Make a wish» αναλώνεται με την καλή έννοια στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του Σωματείου της».



Η Γκαμπριέλα Πετζετάκη
www.thebest.gr