Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Θρίλερ με την εξεύρεση χρημάτων από την ΑΤΕ για την πληρωμή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης πριν το 2012





Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια της ATEbank να «βρει» τα χρήματα που απαιτούνται για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή εντός του 2011. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου πρόκειται να έχει ολοκληρώσει το τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας...
Ωστόσο το δύσκολο κομμάτι ξεκινάει από τότε και μετά αφού η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει στα πλαίσια της διατραπεζικής αγοράς να εξασφαλίσει περίπου 1 δισ. ευρώ αφού αυτό είναι περίπου το ποσό για την εξόφληση της πολυπόθητης ενιαίας ενίσχυσης.
Προς το παρόν, όσες ερωτήσεις και αν θέσαμε σε στελέχη του ΥπΑΑΤ όλοι μας παρέπεμψαν στο ότι από πλευρά υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση για καθυστέρηση της πληρωμής.
«Για να μην λέει ακόμα κάτι ο Σκανδαλίδης κάτι θα ξέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥπΑΑΤ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας κάθε ημέρα που περνάει, πλησιάζει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο η πληρωμή να μετατεθεί μετά τις 5 Ιανουαρίου, ωστόσο αυτές τις ημέρες δεδομένης της προσπάθειας που γίνεται όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι επιτροπές ενστάσεων και διορθώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εντείνει τους ρυθμούς και τους ελέγχους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών που δεν πήραν καθόλου προκαταβολή για διάφορους λόγους, στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η ανησυχία των αγροτών, εκτός από την τελική ημερομηνία πληρωμής της εξόφλησης είναι και αν θα πάρουν τελικά όλα τα λεφτά τους, μιας και στην πίστωση των χρημάτων για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, υπήρξαν πολλά παράπονα όσον αφορά τις διάφορες παρακρατήσεις π.χ. για την εισφορά του ΕΛΓΑ αλλά και τις κρατήσεις της ΑΤΕ για οφειλές.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr