Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. « Η Μασωνία στην Ελλάδα». Ομιλία του κ.Τσαρούχα στο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

O γνωστός Δημοσιογράφος- Συγγραφέας κ. Κώστας ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην Σχολή Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.


« Η Μασωνία στην Ελλάδα».



Ο ομιλία θα γίνει εκτάκτως την Κυριακή και όχι την Δευτέρα όπως όλες οι ομιλίες της Σχολής Γονέων Κατερίνης. Ο κ.Τσαρούχας έχει ασχοληθεί με το θέμα και τους σκοπούς της Μασωνίας

Και αυτός θα είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει την Κυριακή 4 Δεκ. στις 19:00 στο Συνεδριακό κέντρο της Κατερίνης.

 




 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ


 

                Ο Κώστας Τσαρούχας είναι διακεκριμένος Έλληνας δημοσιογράφος. Είναι πτυχιούχος Νομικής και πτυχιούχος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πριν λίγο μόλις καιρό, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή για την έδρα του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο “Το Δικαίωμα στην Πληροφόρηση”.

               Στα 30, και πλέον, χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας εργάσθηκε σε πολλές εφημερίδες, όπως “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”, “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, “ΒΡΑΔΥΝΗ”, “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ”, “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”, “ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ”, “ΕΘΝΟΣ” και απο τον Ιανουάριο του 2002 στο “ΒΗΜΑ”. Έχει, επίσης, εργαστεί για χρόνια στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ, έχοντας τη ραδιοφωνική εκπομπή με τους περισσότερους ακροατές τα “ΑΙΡΕΤΙΚΑ”. Καθώς και στο Τρίτο Κανάλι της Κρατικής Τηλεόρασης, την ΕΤ-3. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ( ΕΣΗΕΑ) και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων. Έχει γίνει γνωστός στο Πανελλήνιο με μεγάλες έρευνες, οι κυριότερες των οποίων αναφέρονταν σε σκάνδαλα άχρηστων φαρμάκων, λαθρεμπορίου αυτοκινήτων, στο κύκλωμα της Μασονίας, στα κυκλώματα της τοκογλυφίας και βεβαίως στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών.

            Στην ΕΤ-3 προβλήθηκαν τέσσερις μεγάλες σειρές- ντοκυμανταίρ που δημιούργησε το διάστημα 1996-1999. Πρόκειται για τη σειρά «Τα Ναρκωτικά στην Ευρώπη»  τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την πιο ολοκληρωμένη καταγραφή του προβλήματος των ναρκωτικών σε όλη την Ευρώπη.

«Το Ευρωπαϊκό Όνειρο» μια παραγωγή για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και για τα θέματα που απασχολούν τον ευρωπαίο πολίτη.

«Το AIDS στον κόσμο- μετά την καταιγίδα» με ιδιαίτερη επικέντρωση στις συνέπειες του προβλήματος στους λαούς της Ευρώπης. Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά στην Ασία και στην  Αμερική. Το τηλεοπτικό συνεργείο πραγματοποίησε γυρίσματα στην Κένυα, στο Ναϊρόμπι και στο Μαλάουι της Αφρικής, όπου το πρόβλημα του AIDS είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Επίσης σε νοσοκομεία και φυλακές στην Ταϊλάνδη, αλλά και σε Οργανώσεις, Κυβερνητικές και μη, σε όλο τον κόσμο, οι οποίες αγωνίζονται για τους οροθετικούς.

          Η κοινωνική έρευνα «Το AIDS στον κόσμο- μετά την καταιγίδα» βραβεύτηκε με τον «Χρυσό Πήγασο» ως  καλύτερη έρευνα του 1999. Ήδη, με βάση αυτή την έρευνα, ενημερώνονται όλοι οι λαοί της Βαλκανικής και 250.000.000 ευρωπαίοι πολίτες το χαρακτήρισαν ως έργο μοναδικό. Το έργο αυτό αποτέλεσε το «εργαλείο γνώσης» και ενημέρωσης σε 4 Ηπείρους και 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Επίσης, πέρυσι ολοκληρώθηκε η προβολή, από την ΕΤ3, μιας άλλης μεγάλης κοινωνικής έρευνας του Κώστα Τσαρούχα, με τίτλο «Το Αλκοόλ στην Ευρώπη». Το πρόβλημα του αλκοολισμού ήδη έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, αν και πολλοί πιστεύουν ότι δεν υφίσταται κίνδυνος, τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι το αλκοόλ είναι η ουσία που θα «ναρκώσει» τα επόμενα χρόνια τους Έλληνες και μάλιστα μέσω της νόμιμης οδού.

          Το κύρος του, ο επαγγελματισμός του, το σθένος που επιδεικνύει, η επιτυχημένη πορεία του στο δημοσιογραφικό χώρο, το ανήσυχο πνεύμα του αλλά κυρίως η εντιμότητά του, είναι εκείνα τα στοιχεία που έπεισαν Οργανισμούς και Φορείς παγκόσμιας εμβέλειας, να συνεργαστούν μαζί του. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καθώς και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας είναι δύο από τις Οργανώσεις  στις  οποίες

προτάθηκε- και έγιναν τελικά- Επιστημονικοί Σύμβουλοι των κοινωνικών ερευνών που δημιούργησε για την ΕΤ3.

Εκτός από την δημοσιογραφική του ιδιότητα χαρακτηρίζεται και από την συγγραφική, η οποία αριθμεί 15 τίτλους βιβλίων. «Ο Ρεπόρτερ», «Αγόρια στην πορνεία», «Νονοί στην Αστυνομία», «Η Μασονία στην Ελλάδα», «Η Διεθνής των Ναρκωτικών», «Υπόθεση Παγκρατίδη»,  «Το Βρόμικο Χρήμα», «Ασημένιο Δηνάριο», «Κοινωνία Ελλάς», «Η Κόκκινη Σφραγίδα», «Άλκηστις», «Αντιρρησίες Συνείδησης», «Λίγο πριν την Αγχόνη», «Αλκοόλ- ένα σκληρό ναρκωτικό», «Το Βαπόρι από την Περσία». Το Δεκέμβριο του 2001 κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «AIDS. Όλη η Αλήθεια».

Έχει βραβευθεί από δεκάδες μη κυβερνητικούς φορείς για τον αγώνα του εναντίον των ναρκωτικών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ενάντια στην Εξάρτηση. Είναι επίσης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής των Κέντρων Πρόληψης Αγωγής Υγείας του Δήμου Αθηναίων. Τη μεγάλη του προσπάθεια ενάντια στο καυτό πρόβλημα των ναρκωτικών μαρτυρούν και οι 200 διαλέξεις του σε Πανεπιστήμια, Δήμους και Οργανώσεις της Ελλάδας.

 

Συμμετείχε, ως κεντρικός ομιλητής, στην επιστημονική συγκέντρωση του ΝΙΜΙΤΣ για την ενημέρωση  των ηγετικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για το πρόβλημα των ναρκωτικών, στην οποία μάλιστα προβλήθηκε απόσπασμα από τη σειρά «Τα Ναρκωτικά στην Ευρώπη». Ακολούθησαν διαλέξεις του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην Ένωση Ελληνίδων Νομικών, στην Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων, στην Πανελλήνια Οργάνωση «Ελληνική Εστία» αλλά και σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα, σε ημερίδες και διημερίδες για τα ναρκωτικά, σε Δήμους και οργανώσεις γονέων.

 

Συμμετείχε, το 1986, στην Ειδική Σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου για τα ναρκωτικά. Επίσης, τον Ιούνιο του ΄97, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επελέγην να αντιπροσωπεύσει το Δήμο Αθηναίων στην 4η Σύνοδο των Δημάρχων των Πόλεων που συμμετέχουν στον Οργανισμό «Ευρωπαϊκές Πόλεις κατά των Ναρκωτικών». Προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην επίσημη ανακοίνωση της Ετήσιας Έκθεσης για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη το Νοέμβριο του 2001.

          Πιστός στον αγώνα για την ενημέρωση του κοινού στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, προσθέτει συνεχώς- στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά του – ομιλίες σε ημερίδες, διαλέξεις, επιστημονικά συνέδρια, ενημερωτικά σεμινάρια τόσο για το πρόβλημα του AIDS όσο και για το πρόβλημα του αλκοόλ.

Έχει ταξιδέψει με δημοσιογραφικές αποστολές σε 40 χώρες του κόσμου και 4 Ηπείρους. Έχει βραβευθεί από το 1976, ως ο ρεπόρτερ της χρονιάς, στην Ελλάδα.

Δύο από τα βιβλία του, «Το Κατηγορώ ενός Ρεπόρτερ» και «Αγόρια στην Πορνεία», έχουν μεταφερθεί  στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο, μάλιστα, έχει βραβευθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι στην Τσεχοσλοβακία.  Τρία ακόμη, «Το Ασημένιο Δηνάριο», «Υπόθεση Παγκρατίδη» και  «Η Διεθνής των Ναρκωτικών» έχουν γίνει τηλεοπτικά σήριαλ. Σύντομα, ένα ακόμη βιβλίο του, το «Λίγο πριν την αγχόνη» θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

 

Ο Κώστας Τσαρούχας είναι ο ρεπόρτερ που χάραξε νέους δρόμους στη Δημοσιογραφία. Εκείνους της αποκάλυψης της αλήθειας, όσο κι αν αυτό είναι επίπονο, χρονοβόρο και συχνά γεμάτο κινδύνους. Συνεχίζει τον αγώνα του για τη έγκυρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση του κοινού για τα μεγάλα κοινωνικά - και όχι μόνο-προβλήματα.

 

 

        Με εκτίμηση

 

Κωνσταντίνος Κορομπίλης

 
www.sxoligoneon.gr